ΥΓΕΙΑ

Τριχόπτωση: Η απρόσμενη θεραπεία που υπόσχεται να μην χάσετε ούτε τρίχα

Τριχόπτωση: Η απρόσμενη θεραπεία που υπόσχεται να μην χάσετε ούτε τρίχα

Ένα βασικό συστατικό στοιχείο του DNA, θα μπορούσε να αποτελέσει τη νέα λύση κατά της τριχόπτωσης και να απαλλάξει εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως από μια κατάσταση που ζημιώνει την αυτοεκτίμηση και ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο COMSATS στο Πακιστάν, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology, η 2-δεοξυ-D-ριβόζη ή δεοξυριβόζη (2dDR), ένας μονοσακχαρίτης και ξαδελφάκι της ριβόζης, μπορεί να διεγείρει την τριχοφυΐα σε περιπτώσεις σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία.

Φυσικό σάκχαρο κατά της τριχόπτωσης

Η δεοξυριβόζη είναι ένα σάκχαρο με θεμελιώδη ρόλο σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες σε ζώα και ανθρώπους. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι επιστήμονες από τα δύο πανεπιστήμια μελετούν πώς μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών προάγοντας την αγγειογένεση, τη διαδικασία δηλαδή σχηματισμού και ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρατήρησαν ότι χρήση του σακχάρου συνοδευόταν από ταχύτερη τριχοφυΐα γύρω από τις περιοχής επούλωσης.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, προκάλεσαν τριχόπτωση σε ποντίκια παρεμβαίνοντας στα επίπεδα τεστοστερόνης -όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αλωπεκίας στους άνδρες. Εφαρμόζοντας μια μικρή δόση τζελ που περιείχε το φυσικό σάκχαρο, παρατήρησαν ότι ενισχύθηκε η διαδικασία της αγγειογένεσης και, κατ’ επέκταση, η αναγέννηση των τριχών. Καθώς εξηγούν, το μυστικό κρύβεται στην αυξημένη αιμάτωση των τριχοθυλακίων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με δεοξυριβόζη είναι συγκρίσιμη με αυτή της μινοξιδίλης, αγγειοδιασταλτικού φαρμάκου για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Πιθανότητες νέων θεραπειών

Η καθηγήτρια Sheila MacNeil, ομότιμη καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε: «Η ανδρική τριχόπτωση αποτελεί κοινή κατάσταση, που επηρεάζει τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, προς το παρόν όμως υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η απάντηση στην τριχόπτωση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση του φυσικού σακχάρου δεοξυριβόζη για την ενίσχυση της αιμάτωσης στα τριχοθυλάκια προς διέγερση της τριχφυΐας».

Ο καθηγητής Muhammed Yar από το Πανεπιστήμιο COMSATS δήλωσε: «Αυτό το σάκχαρο, με τις αγγειογενετικές ιδιότητες, απαντάται στη φύση, είναι ανέξοδο και σταθερό και έχουμε δείξει ότι μπορεί να χορηγηθεί με διάφορα τζελ ή επιθέματα. Αυτό το προτεραιοποιεί ως υποψήφιο για περαιτέρω διερεύνηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης στους άνδρες».

Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, μια βασική αδυναμία της μελέτης είναι η διεξαγωγή της σε ποντίκια, συνεπώς απαιτούνται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χορήγησης δεοξυριβίζης. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι. Η καθηγήτρια MacNeil σχολίασε ότι «η έρευνά μας είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και αξίζουν περαιτέρω διερεύνηση. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εικόνα και την αυτοπεποίθηση των ανδρών».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μας έκανε να δακρύσουμε με τα λόγια του ο Μάριος που ανέβηκε το Σταυροβούνι γονατιστός - Εξηγεί τους λόγους σε νέα ανάρτηση του

• Περιστατικά θερμοπληξίας: Τα νεότερα με την κατάσταση της υγείας των τριών ατόμων – Στην εντατική οι δύο

• Τα ναρκωτικά «έστειλαν» στο κελί 28χρονο - Πόσα χρόνια θα «χάσει» από τη ζωή του

• Τρεις τραυματίες από τη σύγκρουση φορτηγού με τρένο με 130 επιβάτες στην Εύβοια - Δείτε φωτογραφίες

• Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη για κακούργημα στην πρόεδρο της ΡΑΣ



ΠτΔ: «Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού»

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η απελευθέρωση και η επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top