ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιμάνι-Μαρίνα Λάρνακας: Αναμένει την απόφαση του ΠτΔ ο Δήμος Λάρνακας

Λιμάνι-Μαρίνα Λάρνακας: Αναμένει την απόφαση του ΠτΔ ο Δήμος Λάρνακας

Στο ακουστικό αναμένει ο Δήμος Λάρνακας για την απόφαση που θα λάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ότι αφορά τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, μετά το ναυάγιο με την ΚΙΤΙΟΝ. Ήδη ο Υπουργός Μεταφορών έχει παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχετικό σημείωμα της AD HOC επιτροπής στην οποία λαμβάνει μέρος εκτός από το αρμόδιο υπουργείο και ο Δήμος Λάρνακας, αναμένοντας την τελική απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας την Τετάρτη σε πρόγευμα εργασίας με τους εκπροσώπους τύπου, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως η θέση της πόλης, είναι ξεκάθαρη. Ότι θα πρέπει το κράτος να ξεκινήσει άμεσα τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα. Όπως είπε, η AD HOC επιτροπή ενέκρινε τα έργα για την επιδιόρθωση της υφιστάμενης μαρίνας, το κτίριο στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι κρατικές υπηρεσίες, καταστήματα και εστιατόρια, αλλά και τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου. Ένα έργο 4-5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αλλάξει την όψη της μαρίνας, με χώρους πρασίνου, πάρκα και χώρους άθλησης, με πρόσβαση δωρεάν. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα, υπάρχουν σχεδιασμοί και αδειοδοτήσεις για αυτά τα έργα, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν, άμεσα.

Το συνολικό κόστος για την μαρίνα Λάρνακας ανέρχεται περίπου στα 40 εκ. ευρώ, ωστόσο η μελέτη είναι εκείνη που θα καταδείξει πόσα σκάφη θα μπορεί να δεχθεί η μαρίνα και πόσο λειτουργική θα είναι, κάτι που για τον Δήμο της πόλης, θεωρείται πολύ σημαντικό. Στον χερσαίο χώρο εκτός από οικιστικές αναπτύξεις, υπάρχουν σκέψεις για παραγωγικές επενδύσεις, όπως ξενοδοχειακές μονάδες ή πανεπιστημιακή σχολή, που όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Λιμάνι με ήπιες αναπτύξεις

Σε ότι αφορά στο λιμάνι, ο Ανδρέας Βύρας επισήμανε πως όσο μεγαλύτερο είναι το έργο, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα ενδέχεται να παρουσιάσει, κάτι το οποίο η Λάρνακα το έζησε, αφού είναι η τρίτη φορά που ναυαγεί μια συμφωνία, για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας. Αυτό το οποίο προκρίνει ο Δήμος είναι ο διαχωρισμός του έργου, με την Αρχή Λιμένων να αναλαμβάνει το λιμάνι. Όσον αφορά στις χρήσεις του λιμανιού, αυτές θα είναι ήπιες. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, οι οχληρές χρήσεις, θα μεταφερθούν στο λιμάνι του Βασιλικού. «Θέλουμε ένα λιμάνι τουριστικό με καθαρές χρήσεις, βιώσιμο», ανέφερε ο κ. Βύρας.

Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν

Ο Δήμαρχος Λάρνακας επανέλαβε για ακόμα μια φορά, ότι ο Δήμος έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην καταρρεύσει η συμφωνία με τη ΚΙΤΙΟΝ, κάτι που όπως είπε παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία και το αρμόδιο υπουργείο. Επισήμανε ωστόσο ότι σε αυτή τη νέα φάση, ο Δήμος θα έχει εξουσία για την επίβλεψη του έργου και όχι μόνο. Το ζήτημα το οποίο εκκρεμεί ωστόσο, είναι κατά πόσο η ΚΙΤΙΟΝ θα παραδώσει τα σχέδια, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της, μία συζήτηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου μεταφορών.

Σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη

Σε ερώτηση του «T» για τη δικαστική διαμάχη μεταξύ κράτους και της ΚΙΤΙΟΝ, ο Ανδρέας Βύρας επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ζήτημα το οποίο εκκρεμεί αφορά στις αποζημιώσεις, ωστόσο όπως διαβεβαίωσε, σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα για έκδοση διατάγματος ώστε να σταματήσουν οι εργασίες στο λιμάνι και στη μαρίνα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απανθρακωμένοι σοροί: Διενεργήθηκαν οι νεκροτομές - Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία

• Νίκος Κυριακίδης: Πέθανε ο «Νιόνιος» από το «Κωνσταντίνου και Ελένης»

• Ανάλυση: Μεγάλη αστάθεια στις αγορές - Σκαρφαλώνει εκθετικά το πετρέλαιο μετά την είδηση θανάτου επικεφαλής της Χαμάς

• Θάνατος βρέφους: Ένταλμα σύλληψης εναντίον της μητέρας - Έφυγε για Ελλάδα

• Έλλειψη κρέατος στην Κύπρο λόγω πανώλης στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο

• Τουρισμός: Ανησυχία από διαφορά μεταξύ αφίξεων και κρατήσεων – Ευοίωνες οι προβλέψεις για τον Αύγουστο



Απανθρακωμένοι σοροί: Διενεργήθηκαν οι νεκροτομές - Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία

Απανθρακωμένοι σοροί: Διενεργήθηκαν οι νεκροτομές - Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία

Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, μετά τον εντοπισμό δύο σορών σε φλεγόμενο όχημα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top