ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Επαίνεσε τους πρόσκοπους σε τελετή επίδοσης πτυχίων - «Ήμουν περήφανος αεροπρόσκοπος»

ΠτΔ:  Επαίνεσε τους πρόσκοπους σε τελετή επίδοσης πτυχίων - «Ήμουν περήφανος αεροπρόσκοπος»

Η απόκτηση του Πτυχίου Δημοκρατίας αποτελεί την ανώτατη διάκριση και την αναγνώριση της επίτευξης των στόχων και της εκπαίδευσης ενός προσκόπου, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην τελετή επίδοσης των πτυχίων Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διοργανώνει το Σώμα Προσκόπων Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος είπε ότι πέραν του συμβολισμού, η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο "καταδεικνύει και τη σημασία που αποδίδουμε, τόσο εγώ προσωπικά που υπήρξα και αεροπρόσκοπος – δεν ξέρω αν υπήρξε προηγούμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήταν λυκόπουλο και μετά πρόσκοπος, αλλά εγώ ήμουν περήφανος αεροπρόσκοπος στην Πάφο - όσο και η σημασία της Κυβέρνηση και του κράτους, στην προαγωγή δράσεων που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την προσφορά".

Επαίνεσε όλους εκ μέρους της Πολιτείας για την πολύχρονη διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να διατηρούν αναλλοίωτο "αυτό το τεράστιο βιωματικό σχολείο, με 116 χρόνια παρουσίας και προσφοράς".

Υπενθύμισε ότι ο Προσκοπισμός στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στην Κύπρο, είναι γέννημα της Ολυμπιάδας του 1908 και ότι με την ευκαιρία των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενήθηκαν στο Λονδίνο, ο πρωτοπόρος εκπαιδευτικός Αθανάσιος Λευκαδίτης, που ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, "συνάντησε ένα παιδί που φορούσε τη στολή του προσκόπου. Όταν ρώτησε ποιος ονομάζεται «Πρόσκοπος», το παιδί απάντησε πως είναι ένα παιδί, πάντα πρόθυμο να βοηθάει τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη κάθε μέρα. Αυτό το περιστατικό ήταν που λειτούργησε ως η αφορμή για τον Λευκαδίτη να ιδρύσει την πρώτη ομάδα Ελλήνων Προσκόπων".

Τρία χρόνια αργότερα, συνέχισε ο Πρόεδρος, δημιουργήθηκε και στην Κύπρο ο προσκοπισμός και η πρώτη προσκοπική ομάδα λειτούργησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, υπό την καθοδήγηση του Χαράλαμπου Νικολαϊδη. "Η ομάδα αριθμούσε 40 μέλη, ανάμεσά τους και ένας από τους σπουδαιότερους Κύπριους καλλιτέχνες του τόπου μας, ο ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής".

"Σε αυτές τις περίπου 11 δεκαετίες που πέρασαν από τότε, ο προσκοπισμός έχει να επιδείξει σημαντικότατο έργο. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έγιναν Πρόσκοποι και στη συνέχεια διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου μας. Παρόντες σε κάθε κάλεσμα του κυπριακού συνόλου και της Πολιτείας είτε αυτό αφορά παροχή βοήθειας σε διάφορες καταστροφές είτε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες είτε στον απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και την τουρκική εισβολή το 1974, όταν πρόσκοποι συνεργάστηκαν με Υπηρεσίες και νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών και όχι μόνο" είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε ακόμη ότι η προσκοπική εμπειρία, "και εδώ μεταφέρω προσωπικά βιώματα, προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την πορεία. Μαθαίνουν να είναι συνεργάτες, ηγέτες, να εργάζονται σε ομάδες, να λαμβάνουν τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις με θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτές οι δεξιότητες είναι ανεκτίμητες όχι μόνο στην προσωπική, καθημερινή τους ζωή, αλλά και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και στην ευρύτερη κοινωνική τους συμβολή".

Απευθυνόμενος στα παιδιά, εξέφρασε υπερηφάνεια γιατί αποδεικνύουν σήμερα ότι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της προσφοράς και του εθελοντισμού. "Με τρόπο διακριτικό – ακόμη ένα χαρακτηριστικό του προσκοπισμού - αλλά πάντοτε ουσιαστικό, κάνετε πράξη το σύνθημα «έσω έτοιμος», «Πάντα Πρόθυμος», και γίνεστε μπροστάρηδες στη μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Όπως προανέφερα, και είμαι πολύ περήφανος, ήμουν κι εγώ ένας από εσάς και κρατάω πολύ όμορφες αναμνήσεις από την εποχή που υπηρετούσα ως πρόσκοπος".

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το πτυχίο που σας παραδίδεται σήμερα, το πτυχίο του Προσκόπου της Δημοκρατίας δεν είναι απλά ένα πιστοποιητικό γνώσεων και εμπειριών, είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό και σημαντικό. Είναι ο σταθμός, ανέφερε, για το πέρασμα στο επόμενο στάδιο, του βαθμοφόρου, που θα σας επιτρέψει να μεταλαμπαδεύσετε το πνεύμα του Προσκοπισμού και να διατηρήσετε αδιάκοπη τη θέληση για προσφορά.

"Η απόκτηση του Πτυχίου Δημοκρατίας αποτελεί την ανώτατη διάκριση και την αναγνώριση της επίτευξης των στόχων και της εκπαίδευσης ενός προσκόπου, είναι η αναγνώριση μιας μακράς διαδρομής από τα παιδικά χρόνια μέχρι την ενηλικίωση του Προσκόπου. Για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού σταδίου έχετε, αγαπητοί μου, αφιερώσει αρκετό χρόνο και έχετε αναλάβει υψηλές υποχρεώσεις, για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων και των ιδανικών που υπηρετεί ο προσκοπισμός" είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι "μέσα από τη διαδικασία αυτή έχετε αναπτύξει συναισθήματα, όπως της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας προς τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Με τις δράσεις σας έχετε βιώσει το αίσθημα της ολοκλήρωσης μέσα από το φιλανθρωπικό έργο της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του νεκρού άνδρα στη Λευκωσία

• Θάνατος βρέφους: Διερευνάται αν οι γονείς εργάζονταν στην Κύπρο - Οι τελευταίες εξελίξεις

• Τραγικό κι όμως κυπριακό: Οδηγοί δεν αφήνουν πυροσβεστικό να προσπεράσει λόγω καμερών – Δείτε βίντεο

• Netflix: Και τώρα… τρέχει - Η αντίπαλη πλατφόρμα που είναι τζάμπα

• Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone - Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν

• Θρήνος: Πέθανε πρώην παίκτρια του «The Bachelor» - Ήταν μόλις 31 ετών



Διπλό φονικό: Ο 39χρονος Αντρέας Κουζουπής το ένα θύμα - Χειροπέδες σε δύο νεαρούς

Διπλό φονικό: Ο 39χρονος Αντρέας Κουζουπής το ένα θύμα - Χειροπέδες σε δύο νεαρούς

Εξακριβώθηκε η ταυτότητα του ενός από τα δύο θύματα φόνου, τα οποία εντοπίστηκαν απανθρακωμένα, μέσα σε φλεγόμενο αυτοκίνητο, χθες τα ξημερώματα, στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top