ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κόμματα στην πολιτική σκακιέρα - Στρέφονται σε άλλες κατευθύνσεις οι Κύπριοι ψηφοφόροι

Νέα κόμματα στην πολιτική σκακιέρα - Στρέφονται σε άλλες κατευθύνσεις οι Κύπριοι ψηφοφόροι

Οι πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της Ευρωβουλής, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα του τόπου που είτε το θέλουν είτε όχι, τα κόμματα έχουν αντιληφθεί με τον πιο σκληρό τρόπο, πως έχουν αποτύχει.

Το φαινόμενο Φειδίας, έχει απασχολήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ξέρουν πολύ καλά πως αν δεν αλλάξουν πλεύση, το σκηνικό των εκλογών της 9ης Ιουνίου, θα επαναλαμβάνεται.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, ήρθε να προστεθεί και η έρευνα Κοινής Γνώμης που διεξήχθη εντός Ιουλίου από την εταιρεία Cypronetwork, σύμφωνα με την οποία οι 4 στους 10 Κύπριους δήλωσαν ότι σε επερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν οτιδήποτε άλλο εκτός των παραδοσιακών κομμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα αντίστοιχο ποσοστό(39%) διαφωνεί με την τοποθέτηση.

Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για νέα κόμματα ή κινήματα συμφωνεί το 58% και διαφωνεί το 27%.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα υψηλά ποσοστά και η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρήθηκαν ως θετική εξέλιξη από 6 στους 10 Κύπριους, με τους 7 στους 10 να εκτιμούν ότι ήταν ψήφος διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι ένας στους δύο Κύπριους, ποσοστό 48% πιστεύει πως ο Φειδίας Παναγιώτου, θα πετύχει στον νέο ρόλο.

Εγγραφή νέων πολιτικών κομμάτων

Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα και στην τάση που καταγράφηκε από τους ερωτηθέντες κατά πόσο θα ψηφίσουν άλλα κόμματα εκτός των παραδοσιακών στις επόμενες εκλογές, ανατρέξαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από τον περασμένο Απρίλιο, έχουν αποταθεί για εγγραφή, πέντε νέα κόμματα/κινήματα:

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΕΡΓΩ 8.4.2024, ΕΛ.Π.ΙΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 11.4.2024, ΑΚΡΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ 16.4.2024, ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ 18.4.2024 και ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1.7.2024

Τα νέα κόμματα φαίνεται να εκπροσωπούν πολίτες οι οποίοι είτε ανήκουν στη δεξιά είτε στην Αριστερά, όπως το κίνημα ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ το οποίο παραπέμπει σε δεξιά φιλοσοφία και η ΑΚΡΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ. Αν τα νέα κόμματα/κινήματα θα μπορέσουν να κρατηθούν στο νέο κομματικό γίγνεσθαι, ή αν θα εξαφανιστούν όπως άλλα στο πρόσφατο παρελθόν, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Τ» Αποκλειστικό: Μεγάλη… μπάζα της Αστυνομίας - Τσάκωσαν Ε/κ με αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα -Δείτε φωτογραφίες

• Παραβίασαν κερματοδέκτες παιχνιδιών και άρπαξαν χιλιάδες ευρώ - Σύλληψη τριών προσώπων

• Ενώπιον Δικαστηρίου οι δύο συλληφθέντες για το διπλό φονικό - Η σύνδεσή τους με το περιβάλλον των θυμάτων

• Τηλεργασία: Πότε και σε ποιους εφαρμόζεται - Τα εργασιακά δικαιώματα και η αξιολόγηση

• Καύσωνας: Τα do's και τα don'ts για να προστατεύσεις το κατοικίδιο σου - Πώς μπορείς να προλάβεις την θερμοπληξία



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top