ΥΓΕΙΑ

Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνεις πολύ νερό - Μήπως τα αναγνωρίζεις;

Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνεις πολύ νερό - Μήπως τα αναγνωρίζεις;

Κάποια είναι πολύ χαρακτηριστικά, ορισμένα άλλα, όχι

Μπορεί να νομίζεις ότι πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως αν το μεγαλύτερο μέρος αυτής το περνάς με έναν καφέ στο χέρι, τότε είσαι περισσότερο αφυδατωμένη απ’όσο νομίζεις.

Άλλωστε, οι αριθμοί δε λένε ποτέ ψέματα: το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό και μέσα στην σήμερα χάνει εώς και 2,5 λίτρα, κάνοντας απλές καθημερινές δραστηριότητες. Ακόμα και με την αναπνοή, κι αυτό είναι κάτι που είμαστε σίγουρες ότι δεν γνώριζες. Όπως κι εμείς, δηλαδή.

Πώς όμως θα καταλάβεις ότι είσαι αφυδατωμένη; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε η Δρ Lela Ahlemann, που ειδικεύεται στην δερματολογία, τη φλεβολογία, την πρωκτολογία και την διατροφική ιατρική, η οποία ανέφερε τα επτά σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνεις αρκετό νερό.

Έχεις μόνιμο αίσθημα δίψας και ξηροστομία

Το πιο ξεκάθαρο σημάδι είναι προφανώς το να διψάς συνέχεια, ωστόσο η ξηροστομία ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και να είσαι έτσι πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις. Η Δρ Lela Ahlemann εξήγησε πως «αν δυσκολεύεσαι να πιεις νερό όταν έχεις ξηρό στόμα, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να το ξεπλένεις με κάποιο υγρό».

Σκούρα ούρα ή μειωμένες επισκέψεις στην τουαλέτα

Όπως εξηγεί η Dr Ahlemann, για αυτή την περίπτωση, «όταν πίνεις πολύ λίγο νερό, τότε τα ούρα γίνονται πιο συμπυκνωμένα και αλλάζουν το χρώμα τους». Το ιδανικό είναι τα ούρα να έχουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Αν όμως είναι σκούρα, τότε είναι ένα σαφές σημάδι πως πρέπει οπωσδήποτε να πιεις νερό.

Πονοκέφαλος και ζαλάδα

Άλλο ένα σημάδι έλλειψης νερού είναι ο συχνός πονοκέφαλος και η ζαλάδα, τα οποία μπορεί να προκληθούν από μειωμένο όγκο αίματος εξαιτίας της αφυδάτωσης. Που σημαίνει πως ο εγκέφαλος μας δεν τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα και θρεπτικά συστατικά. Όπως προσθέτει η Δρ Ahlemann, αν νιώθεις αυτά τα συμπτώματα συχνά, τότε αύξησε την ποσότητα νερού και στη συνέχεια να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

Κούραση και αδυναμία συγκέντρωσης

Ένα πολύ κοινό σημάδι αφυδάτωσης, είναι η κόπωση και η αδυναμία να συγκεντρωθείς. «Σε αυτή την περίπτωση φταίει ο μειωμένος όγκος αίματος που οδηγεί σε ανεπαρκή τροφοδοσία του εγκεφάλου», εξηγεί η Dr Ahlemann.


Ξηρό δέρμα και χείλη

Τυπικά σημάδια αφυδάτωσης. Η Dr Ahlemann προτείνει τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να μάθεις αν πάσχεις από τα δύο αυτά συμπτώματα: «Τσίμπησε το δέρμα στο πίσω μέρος του χεριού σου και τράβηξε προς τα πάνω. Αν επανέρχεται αργά στην αρχική του κατάσταση, τότε αυτό είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης». Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αυξημένο κνησμό λόγω του ξηρού δέρματος.

Δύο μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

«Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, το αίμα γίνεται πιο πηχτό, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια», υπογραμμίζει η Dr Ahlemann. Η αφυδάτωση, επίσης, μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένες ρυτίδες κάτω από τα μάτια. Δεν τα θέλουμε αυτά.

Δυσκοιλιότητα

Δεν πίνεις πολύ νερό; Τότε θα εμφανίσεις δυσκοιλιότητα. Κι αυτό είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί. «Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, το έντερό σου απορροφά πολύ νερό από τα κόπρανα, μειώνοντας τον όγκο τους και οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα. Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι το να πίνεις πολύ λίγο νερό, μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι», καταλήγει η Dr Ahlemann.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Φόβοι για χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ - Οι πιθανές ημερομηνίες - Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μ. Ανατολή

• Έχετε τροχόσπιτο ή σκηνή και ψάχνετε κάμπιγκ; Δείτε πόσο κοστίζει και τη διαθεσιμότητα στα ορεινά

• Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν παθαίνουμε Ηλίαση; - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η πρόληψη - Ειδικοί στο «Τ»

• Netflix: Αυτές είναι οι σειρές και οι ταινίες που κατακτούν το top 3 – Τι επιλέγουν οι Κύπριοι; - Οι βαθμολογίες και τα trailer

• Ξάφρισε πολυκατάστημα στην Πάφο – «Έκαναν φτερά» πάνω από 38 χιλιάδες ευρώ - Χειροπέδες σε 45χρονη

• Αυτός ο τραγουδιστής πήρε 500 χιλιάδες ευρώ για είκοσι λεπτά στη Μύκονο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top