ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Παναγιώτου στο «T»: Αύξηση ποινών και ηλεκτρονική απογραφή για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

Γιάννης Παναγιώτου στο «T»: Αύξηση ποινών και ηλεκτρονική απογραφή για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ανοίγει τα χαρτιά στο «T» και δίνει απαντήσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα, τα οποία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αυτή την περίοδο.

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρεται στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά και στους στόχους που τέθηκαν από πλευράς του υπουργείου του, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Σε ότι αφορά στην αδήλωτη εργασία, ο κ.Παναγιώτου αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένα νομοσχέδια για πάταξη του φαινομένου.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας στο υπουργείο εργασίας, είχατε θέσει κάποιες προτεραιότητες, όπως η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης, η ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, η διασφάλιση δίκαιων ικανοποιητικών απολαβών, η ασφάλεια στους χώρους εργασίας και η αξιοπρέπεια στην εργασία. Η ερώτηση είναι κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι σας και σε ποιο βαθμό;

Απ: Οι στόχοι που θέσαμε για το Υπουργείο Εργασίας κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο της Διακυβέρνησης έχουν επιτευχθεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Διασφαλίσαμε την εργατική ειρήνη, ενισχύσαμε τις απολαβές των εργαζομένων και αναβαθμίσαμε την προστασία της ασφάλειας και της υγείας.

Ανανεώσαμε την συμφωνία για την ΑΤΑ, αυξήσαμε τον εθνικό κατώτατο μισθό, αυξήσαμε τους κατώτατους μισθούς στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, συμφωνήσαμε την αύξηση του επιδόματος των ασκούμενων δικηγόρων και μηχανικών, ανανεώσαμε την συλλογική σύμβαση στην Ελληνική Τράπεζα, αυξήσαμε την άδεια μητρότητας, εκδώσαμε διάταγμα για την διακοπή εργασιών λόγω καύσωνα, ρυθμίσαμε την νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων από την παρατεταμένη ορθοστασία, συνομολογήσαμε νέα συλλογική σύμβαση για τους διανομείς, αυστηροποιήσαμε τους κανόνες για την φύλαξη επικίνδυνων χημικών ουσιών, υλοποιούμε την συμφωνία για την υποχρεωτική προεκπαίδευση ασφάλειας και υγείας στις οικοδομές, και μόλις πρόσφατα ανανεώσαμε την συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας. Και πολλά άλλα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε εκτενέστερα στη συνέχεια

 Ποια ζητήματα θα χαρακτηρίζατε αυτή τη στιγμή ως αγκάθια και γιατί;

Απ: Η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι αγκάθια, αλλά είναι δύο μεγάλες προκλήσεις που θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά. Για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας έχουν ήδη κατατεθεί τρία νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα οποία θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβληματικού αυτού φαινομένου.

Όσον αφορά στην ενίσχυση της επάρκειας των συντάξεων, το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες και ο σχετικός προγραμματισμός, ώστε η μεταρρύθμιση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, ώστε να συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

 

 Σε ότι αφορά στην ΑΤΑ, έχει επιτευχθεί μία πρώτη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου σας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων με ορίζοντα το 2025 για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Υπήρξε ωστόσο η πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ μέσα από την οποία φαίνεται να υπάρχει εισήγηση για κατάργηση της ΑΤΑ. Το ΔΝΤ ζητά ψαλίδι σε μισθούς και 13Ο . Ποια η θέση της κυβέρνησης;

Απ: Η Κυβέρνηση υλοποιεί την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών. Η ΑΤΑ είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας, και είμαι σίγουρος ότι η ολοκληρωμένη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2025 θα αποτελέσει μια θετική εξέλιξη για το μέλλον του θεσμού.

 Είχατε συνάντηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους στις 12 Ιουλίου για το Πέναλτι 12%. Ένα ζήτημα το οποίο θέτουν μεταξύ άλλων οι Κοινωνικοί Εταίροι είναι ότι η διευθέτηση θα πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Απ: Είμαι αισιόδοξος πως μέσα από την πρότασή μας για την στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12%, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ευρείας συναίνεσης. Για πρώτη φορά μετά από το 2012 που αποφασίστηκε η αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, βρισκόμαστε πλέον τόσο κοντά σε μια ρύθμιση που μπορεί να επηρεάσει θετικά χιλιάδες συνταξιούχους που εργάστηκαν για μια ζωή. Αναμένω ότι όλοι θα λειτουργήσουν εποικοδομητικά έτσι ώστε να καταφέρουμε μαζί να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα.

Επιτεύχθηκε η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου σας και των κοινωνικών εταίρων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, ύστερα από αρκετή προσπάθεια. Ποια η σημασία της συμφωνίας για την οικονομία και τι περιλαμβάνει;

Απ: Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας που ξεκίνησε το 2022, υπογραμμίζει τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας. Μέσα από την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης μέχρι το τέλος του 2027, εξασφαλίζεται μια μακρά περίοδος εργασιακής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία. Η συμφωνία αποκαθιστά τις μειώσεις και περικοπές της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ βελτιώνει και αυξάνει τα οφέλη για τους εργαζόμενους, όπως οι μισθοί, το δώρο Χριστουγέννων (13ος μισθός) και οι εισφορές στο ταμείο πρόνοιας.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως με εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας έχει συμφωνηθεί να τεθεί ως κοινός στόχος από όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές η ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των μισθών που συμφωνούνται και των μισθών που καταβάλλονται, όπου δυστυχώς σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εισφορών διαπιστώνονται αρκετά σημαντικές αποκλίσεις.

Ένα από τα ζητήματα τα οποία καλείστε να επιλύσετε είναι και το θέμα της μείωσης της εισφοράς 1,2% που καταβάλλουν τα μέλη στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού και περιορισμού στο 0,6% . Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σας έχει δώσει οδηγίες για αυτό το ζήτημα, το οποίο προκάλεσε νέα αναταραχή ανάμεσα στο Συνδικαλιστικό κίνημα. Πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε το θέμα;

Απ: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια αναλογιστικής μελέτης για τον προσδιορισμό του κατάλληλου ύψους του αποθεματικού του Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού, και αναλόγως των συμπερασμάτων θα εξελιχθεί ο διάλογος και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

 

Σε ποια βήματα έχετε προβεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας;

Απ:  Είναι γεγονός, πως η παράνομη και αδήλωτη εργασία έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε συνεχώς δραστικά μέτρα, αξιοποιώντας και την τεχνολογία.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, τρία νομοσχέδια σχετικά με την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και προνοούν την αύξηση την ποινών, καθώς και την ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία, η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης προνοεί στην εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα καταχωρείται σε ημερήσια βάση σε πληροφοριακό σύστημα η ώρα εισόδου και εξόδου κάθε εργαζομένου από τον χώρο εργασίας. Αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έδειξαν ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ως ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο προέρχεται από τον χώρο του κέντρου, με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών;

Απ: Οι πολίτες απαιτούν μετάβαση σε μία νέα πολιτική εποχή μακριά από σκοπιμότητες και διαφθορά. Επομένως, η ολιστική επαναπροσέγγιση του τρόπου επικοινωνίας των κομμάτων και η συνεργασία μεταξύ τους για αντιμετώπιση των προκλήσεων της κοινωνίας είναι απαραίτητη ούτως ώστε να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ποια είναι η εκτίμηση σας για το μέλλον των εργασίας στη χώρα μας;

Απ: Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας είναι εργαζόμενοι και οφείλουμε να διασφαλίζουμε την δίκαιη ανταπόδοση της οικονομικής ανάπτυξης στους συντελεστές της παραγωγικής διαδικασίας. Πιστεύω ότι οι στόχοι μας θα επιτευχθούν, επειδή παρόλο που είναι υψηλοί, η Κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να τους πετύχει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος βρέφους: Συνελήφθη η μητέρα κατά την άφιξη της στην Κύπρο - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία

• Κάμερες τροχαίας: Θα διαγραφεί το εξώδικο αν αφήσεις πυροσβεστικό ή ασθενοφόρο να σε προσπεράσει; Τι ισχύει τελικά

• Πόσο σας στοιχίζει το χρόνο το γάλα και το ψωμί στην Κύπρο; Το κόστος θα σας εκπλήξει

• Toυς σταμάτησαν για έλεγχο και «έπιασαν λαβράκι»: Πέραν των εννιά κιλών κάνναβης – Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

• ΠτΔ: Η πρόταση για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ και Τατάρ στη Νέα Υόρκη - Η στάση της Τουρκικής πλευράς

• Τουλάχιστον 17 νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα



ΠτΔ για Κυπριακό: «Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς αυτό αποτελεί απαξίωση του Τατάρ προς ΓΓ ΗΕ »

ΠτΔ για Κυπριακό: «Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς αυτό αποτελεί απαξίωση του Τατάρ προς ΓΓ ΗΕ »

Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς στην πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση αυτό αποτελεί απαξίωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον ΓΓ των ΗΕ και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top