ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λάβρος» εκ νέου κατά της Κυβέρνησης ο Αβέρωφ: «Αδιάβαστη στα μαθήματα κοινοβουλευτισμού»

«Λάβρος» εκ νέου κατά της Κυβέρνησης ο Αβέρωφ: «Αδιάβαστη στα μαθήματα κοινοβουλευτισμού»

Εκ νέου απάντηση στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε την Κυβέρνηση «αδιάβαστη στα μαθήματα κοινοβουλευτισμού».

Αυτούσια η δήλωση:

«Αδιάβαστη η Κυβέρνηση στα μαθήματα κοινοβουλευτισμού.

Ευχαριστώ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τα μαθήματα κοινοβουλευτισμού που προσπαθεί να μου διδάξει - ελπίζω την επόμενη φορά να είναι καλύτερα διαβασμένος. Επί της ουσίας λοιπόν (γιατί οι πολίτες έχουν πραγματικά βαρεθεί τα επικοινωνιακά κολπάκια):

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν μελέτησε καν την πρόταση νόμου μας. Διαφορετικά δεν θα επικαλείτο αύξηση δαπανών και αντισυνταγματικότητα. Αυτό που η πρόταση μου προνοεί είναι το πού θα καταλήγουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οι τράπεζες πληρώνουν κάθε χρόνο. Και αυτό που ψηφίσαμε, είναι να πηγαίνουν στο ταμείο για τους “κουρεμένους”, τους κατόχους αξιογράφων, τους μετόχους - καθώς και στα “κουρεμένα” ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων. Ακριβώς όπως με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με το τέλος επί των πωλήσεων ακινήτων που θα πηγαίνει στο Ταμείο Προσφύγων - νόμου του οποίου ουδείς αμφισβήτησε την συνταγματικότητα.

Τελεσιδίκως, να αναμένουμε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, αφού ο ΠτΔ επιμένει στην αναφορά του νόμου».

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Υπενθυμίζεται ότι, κληθείς να σχολιάσει σημερινή ανακοίνωση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σχέση με το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε «να υπενθυμίσω στον κ. Νεοφύτου ότι ηγείτο  κυβερνώντος κόμματος για δέκα χρόνια και για δέκα ολόκληρα χρόνια δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και ασφαλώς με τον με τον δέοντα τρόπο, δια μέσου της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν το έπραξε. Σας θυμίζω ότι, παρόλες τις διαβεβαιώσεις που είδαμε και τον Ιανουάριο του 2018, παραμονές των προεδρικών εκλογών τότε, το ζήτημα δεν επιλύθηκε και δεν επιλύθηκε ούτε διά της οδού που θα έπρεπε μέσω της εκτελεστικής εξουσίας. Θα αναμέναμε από τον κ. Νεοφύτου, ως έμπειρος βουλευτής, ως πρώην Υπουργός, να γνωρίζει ότι η παρούσα πρόταση νόμου συγκρούεται με συνταγματικές διατάξεις, τόσο σε σχέση με την αύξηση των δημοσίων δαπανών όσο και ως προς τη διάκριση εξουσιών. Και πολύ συγκεκριμένα, ο υπό αναφορά νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιφέρει αύξηση των δημοσίων δαπανών. Είναι το άρθρο 80 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει πρόταση νόμου από βουλευτή η οποία συνεπάγεται αύξηση των εξόδων σε ό, τι αφορά το σχέδιο αυξημένης αναπλήρωσης της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών του Ταμείου Προνοίας οι καταθέσεις των οποίων έχουν απομειωθεί που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Αυτό είναι η πρώτη συνταγματική πρόνοια με την οποία συγκρούεται η πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου.

Η δεύτερη είναι ότι ο υπό αναφορά νόμος υποχρεώνει στη διενέργεια συγκεκριμένων είδους δαπανών η  αρμοδιότητα της οποίας ανατίθενται στην εκτελεστική εξουσία. Ως εκ τούτου, γίνεται καταστρατήγηση της αρχής που διέπεται στο Σύνταγμα αναφορικά με την διάκριση των εξουσιών, καθότι η νομοθετική εξουσία μέσα από την ψήφιση του υπό αναφορά νόμου επεμβαίνει στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας.

Και θα αναμέναμε αυτά ο κ. Νεοφύτου να τα γνωρίζει. Να σημειώσω ως προς την ουσία της συζήτησης ότι ήδη έχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Ταμείων Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων προς το τέλος Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί. Και αν πραγματικά σεβόμαστε όσους συμπολίτες μας έχουν επηρεαστεί από το 2013, νομίζω ότι τότε οφείλουμε τουλάχιστον να μη λαϊκίζουμε και να μην προχωρούμε σε ενέργειες που ενώ γνωρίζουμε ότι δεν θα τελεσφορήσουν, απλά και μόνο για χάριν εντυπωσιασμού. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε προς την κυπριακή κοινωνία.

Να σημειώσω ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση, η παρούσα Κυβέρνηση που ενεργοποίησε το Ταμείο Αλληλεγγύης, ένα ζήτημα που χρόνιζε, μέσα από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ταμείου Αλληλεγγύης, παρέλαβε τις αιτήσεις, οι οποίες εξετάζονται αυτή τη στιγμή, με στόχο να μπορέσει να προχωρήσει η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Και είναι αυτή η Κυβέρνηση που έχει διπλασιάσει την εισφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης από 25 εκατομμύρια στα 50 εκ. ετησίως».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κρίσιμα 60χρονος στο ΓΝ Λευκωσίας - Επιχειρούσε να ανάψει κάρβουνα και υπέστη εγκαύματα

• Καλοκαιρινές εξορμήσεις: Αυτά είναι τα top 10 ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε εικόνες

• Αγοράζουν τελικά ηλεκτρικά οχήματα οι Κύπριοι; - Η θέση μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

• Θέλετε να κάνετε διακοπές στην εξοχή; Στο «Σταυρό της Ψώκας» μπορείτε να κατασκηνώσετε ή να κλείσετε δωμάτιο – Πληροφορίες

• Άναψαν φωτιά σε κρατικό δάσος και τους πέρασαν χειροπέδες – Τι ισχυρίστηκαν



Λετυμπιώτης: «Κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας η απόφαση συμμετοχής Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο»

Λετυμπιώτης: «Κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας η απόφαση συμμετοχής Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο»

Η απόφαση της Λευκωσίας να επιτρέψει τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 29 Αυγούστου, αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας, δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top