Νέα πρόταση νόμου που θα προετοιμαστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα καλύπτει το ευρύτερο θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων σχεδιάζει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Νίκος Νικολαΐδης η Επιτροπή θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τη συζήτηση των υφιστάμενων νομοθετημάτων, που έχει ενώπιον της για το ασυμβίβαστο.
Στις δηλώσεις του ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι υπάρχουν ήδη σε εκκρεμότητα πέντε νομοθετήματα. Ένα νομοσχέδιο τροποποίηση του βασικού νόμου που αφορά το ασυμβίβαστο στην άσκηση καθηκόντων ορισμένων αξιωματούχων της Δημοκρατίας. Μαζί μ` αυτό υπάρχουν και οι αντίστοιχοι κανονισμοί, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και 3 προτάσεις νόμου.
Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι παράλληλα η Επιτροπή είχε συνομολογήσει σύμβαση με δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι παρέδωσαν μια μελέτη για θέματα που αφορούν «γενικότερα στο θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων ευρύτερα και έτσι θα πρέπει κατά την άποψή μας η Βουλή να χειριστεί το θέμα, όχι απλά να το περιορίσει σε θέμα ασυμβίβαστου».
Συνέχισε λέγοντας ότι η κατ` αρχήν απόφαση της Επιτροπής είναι να χειριστεί το θέμα αυτό σε δύο επίπεδα.
Θα αρχίσει, όπως ανέφερε, η συζήτηση επί των νομοθετημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατατεθειμένα στην Επιτροπή και αφορούν τροποποιήσεις της βασικής νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο και ταυτόχρονα αρχίσει η διαδικασία για να προχωρήσει η Βουλή σε μια πρόταση νόμου, που θα αφορά τη νέα προσέγγιση για θέματα που αφορούν σύγκρουση συμφερόντων.
Έτσι, πρόσθεσε, «το τελικό νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει αυτά τα θέματα θα αποτελείται από την υφιστάμενη νομοθεσία και τις τροποποιήσεις της, όπως θα γίνουν, και ταυτόχρονα από τη νέα πρόταση νόμου που θα αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων των διαφόρων αξιωματούχων».
Το π'ως θα γίνει αυτή η πρόταση νόμου θα το συζητήσουμε στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ενδεχομένως από μια ομάδα από λειτουργούς της Βουλής, ίσως και με αξιοποίηση εξωτερικής βοήθειας από νομικούς, είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ Νικολαΐδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα νομοθετήματα που εκκρεμούν ήδη μπορούν να κλείσουν πριν τη διάλυση της Βουλής. Για τη νέα πρόταση νόμου θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να παραχθεί έργο, είπε.
Σε ερώτηση ανέφερε ότι εισάγεται η καινοτομία της εκ των προτέρων δήλωσης από τον αξιωματούχο και το οποίο πιθανόν να του δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων στο μέλλον.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι «έχει αποφασιστεί όπως αξιοποιηθεί σωστά η έκθεση των ακαδημαϊκών και προκύψει μέσα από τον εμβολιασμό των πολιτικών κομμάτων μια νέα νομοθεσία που να δημιουργεί το σωστό πλαίσιο για να μην υπάρει πλέον πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων σε πολιτειακούς αξιωματούχους αλλά και για να μελετηθεί σε βάθος το θέμα του ασυμβίβαστου».
Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι από τις προτάσεις νόμου για το θέμα έχει ετοιμαστεί και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ με υπογραφή του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ «που καθορίζει τι κατ` εμάς πρέπει να είναι σήμερα η σύγκρουση συμφερόντων και το ασυμβίβαστο».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι μεγάλη πρόκληση για την Επιτροπή Θεσμών αλλά είναι διπλή πρόκληση η κυπριακή κοινωνία να βλέπει κραυγαλέα παραδείγματα σύγκρουσης συμφερόντων που αγγίζουν κορυφαίους θεσμούς στη Δημοκρατία».
«Είναι λοιπόν καθήκον μας ως Βουλή στο μέτρο των δυνάμεων μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να θεσπίσουμε μια νομοθεσία πιο αποτελεσματική και πιο σύγχρονη», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις