ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζει όψη η Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό - Πότε ξεκινήσουν οι εργασίες

Αλλάζει όψη η Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό - Πότε ξεκινήσουν οι εργασίες

Υπογράφηκαν το πρωί της Δευτέρας τα συμβόλαια των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης της Πλατείας Ηρώων και των παρόδων της, εργασίες που αναμένεται να ξεκινήσουν τέλος Οκτωβρίου και να ολοκληρωθούν μετά από 18 μήνες. Αποδίδουμε το χώρο στους πεζούς και δίνουμε έμφαση στην προσβασιμότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης.

Τα συμβόλαια για το έργο, προϋπολογισμού 3,9 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027 με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, υπόγραψαν ο Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης και ο Χρίστος Χρίστου, εκ μέρους της κατασκευαστικής εταιρείας An. Christou Constructions.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γιάννης Αρμεύτης, η πλατεία εμπλουτίζεται με έμφαση στην προσβασιμότητα, τη χρήση λιγότερων οχημάτων, ενώ δημιουργείται εκθεσιακός χώρος στο υπόγειο του μνημείου.

«Ουσιαστικά η πλατεία αποδίδεται στους πεζούς και γίνεται καλύτερη σύνδεση της με το θέατρο Ριάλτο προς διευκόλυνση υπαίθριων εκδηλώσεων», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό, οι δρόμοι που περνούν βόρεια και νότια της πλατείας, Ανδρέα Δρουσιώτη και Παύλου Μελά, θα χρησιμοποιούνται για όδευση οχημάτων καθημερινά μέχρι το απόγευμα και ακολούθως θα μετατρέπονται σε πεζόδρομους, ενώ οι οδοί Βασιλείου Μακεδόνος και Ελένης Παλαιολογίνας, δυτικά και ανατολικά της πλατείας, επαναχαράσσονται ως πεζόδρομοι και οριοθετούν αντίστοιχες ζώνες για υπαίθρια εστίαση στα παρακείμενα εστιατόρια.

Το σημαντικό, συνέχισε ο Δήμαρχος Λεμεσού, είναι ότι το έργο αποτελεί ένα μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού και ανάπλασης της περιοχής ανατολικά της οδού Ανεξαρτησίας και «ως Δήμος προχωρούμε με προτάσεις και σχεδιασμούς και για την υπόλοιπη περιοχή, μέχρι τον δημόσιο κήπο».

Ο κ. Αρμεύτης κλήθηκε να αναφερθεί και στους σχεδιασμούς για πεζοδρομοποίηση της οδού Ανεξαρτησίας, στη βάση εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), λέγοντας ότι οι προτάσεις θα παρουσιαστούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Η οδός Ανεξαρτησίας προβλέπεται να γίνει πεζόδρομος με διακίνηση μόνο μικρών λεωφορείων», είπε και υπέδειξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, υπό προϋποθέσεις, όπως η μονοδρόμηση με βόρεια κατεύθυνση.

«Θέλουμε ένα κέντρο με λιγότερο αυτοκίνητο και πρέπει να λειτουργήσουμε αποκεντρωτικά, είτε έξω από την περιφέρεια του κέντρου, είτε στα όρια της πόλης», πρόσθεσε, ενώ κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις από πλευράς καταστηματαρχών, για την μονοδρόμηση της Ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι έγιναν και γίνονται διαβουλεύσεις και πως «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, θέλουμε λιγότερο αυτοκίνητο, περισσότερο πράσινο, καλύτερη προσβασιμότητα στο κέντρο της πόλης».

Ανέφερε ακόμη ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών στο Δήμο Λεμεσού, η δημοτική Αρχή παρουσίασε πρόταση για χρήση χώρου στο παλιό νοσοκομείο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως Park & Ride για εξυπηρέτηση, τόσο των αναγκών του κέντρου της πόλης, όσο και του ΤΕΠΑΚ.

Σχετικές επιστολές έχουν ήδη αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο εμπίπτει ο χώρος και όπως είπε «θεωρώ πως, με κάποιες ρυθμίσεις και κατεδαφίσεις μικρών κτιρίων, θα μπορούσε αυτός ο χώρος να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της πόλης και του Β’ πόλου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top