ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασίες για «την ώρα μηδέν» στο Ισραήλ – Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρητού

Προετοιμασίες για «την ώρα μηδέν» στο Ισραήλ – Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρητού

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο «ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν» και αυτή την φορά δηλώνει ότι οι προετοιμασίες είναι τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews Κωστής Κωνσταντίνου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι απαιτούνται υποδειγματικά αντανακλαστικά και μάλιστα ο Γιόαβ Γκαλάντ έκανε τις δηλώσεις από υπόγεια βάση της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Ενεργοποίηση όλου του «Αξονα» ή συντονισμένες διαδοχικές επιθέσεις από το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία , το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι τα σενάρια που εντείνουν την αγωνία καθώς φέρεται να πλησιάζει η «ώρα μηδέν» για τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ φαίνεται πάντως πως προετοιμάζονται – σύμφωνα με το αμερικανικό NBC – για πολυήμερα κύματα Ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με τους Times of Israel εξετάζεται το ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος κατά του Ιράν, εάν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση.

Όλο και περισσότερες χώρες της Δύσης κάνουν έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «όσο ακόμη υπάρχουν εμπορικές πτήσεις.

Στον ενάεριο χώρο της Μέσης Ανατολής όπου ήδη οι πτήσεις απαγορεύονται πάνω από την Συρία προστέθηκε και η NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) που εξέδωσε το Ιράν με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του (κέντρο, δυτικά και α βορειοδυτικά)

Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού – Ανήσυχη ηρεμία στο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ

Πλήθος κόσμου περιμένει στην ουρά με τις αποσκευές του στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Πολύωρη αναμονή, ταλαιπωρία και χάος για χιλιάδες ταξιδιώτες.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκαν πτήσεις από Βηρυτό και Τελ Αβίβ με του πολίτες να μιλούν για πολύωρη αναμονή.

Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης προγραμματισμένων πτήσεων. Μέχρι στιγμής η εταιρεία Aegean έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως και τις 8 Αυγούστου.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά σε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Βασίλισσα Αλία του Αμμάν. Οι επιβάτες, με πτήσεις έως και το Σάββατο, 31 Αυγούστου από και προς Βηρυτό, Τελ Αβίβ και Αμμάν, μπορούν α προχωρήσουν σε αλλαγή ή ακύρωση των εισιτηρίων τους χωρίς κόστος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σχετικά με τους πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν στο Λίβανο, οι οποίοι ξεπερνούν τις 3.500, δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή διάθεση φυγής από τη χώρα.

Η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό είναι σε ετοιμότητα ώστε να έρθει σε άμεση επαφή με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, έχει θέσει και σχετική τηλεφωνική γραμμή σε λειτουργία.

Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του Λιβάνου ζει στη Βηρυτό, μακριά δηλαδή από τα νότια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της Δύναμης του ΟΗΕ για τη σταθερότητα του Λιβάνου, στην περιοχή πλέει η φρεγάτα Κουντουριώτης, σε συντονισμό με γαλλικές και γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες αν χρειαστεί θα συνδράμουν σε εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες μεταφέρουν μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή και διατηρούν ένα αεροπλανοφόρο κοντά για να βοηθήσουν το Ισραήλ, πιέζουν επίσης τον Νετανιάχου να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Εκτιμάται ότι η επίτευξη εκεχειρίας θα μπορούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση, αφού η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα.

Ωστόσο μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, οι δυνάμεις του Ισραήλ εξουδετέρωσαν ακόμα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και σύμφωνα με τον IDF, νεκρός από χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας, έπεσε ο υπουργός οικονομίας της οργάνωσης, Αμπντ αλ-Φατάχ αλ-Ζαρίι.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον

Για την Ουάσιγκτον μοναδική ελπίδα για την αποκλιμάκωση μπορεί να είναι μία συμφωνία για κατάπαυση πυρός στην Γάζα, ενώ φέρεται να είναι πρόθυμη να δώσει γραπτώς εγγυήσεις στο Τελ Αβίβ ότι θα μπορεί να επιστρέψει στον πόλεμο μετά την πρώτη φάση της εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων.

Με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για ιρανική επίθεση εντός 24- 48 ωρών, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν σε όλους τους τόνους πως η απάντησή τους θα είναι αμείλικτη και αδιαφορούν αν θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, απειλώντας το Ισραήλ πως σκάβει τον τάφο του με τις ενέργειές του.

«Υπάρχουν λάκκοι τόσο μεγάλοι και φαρδιοί όσο αυτοί (οι Ισραηλινοί), όπου σταδιακά θα θαφτούν σε αυτούς τους λάκκους. Όταν λάβουν μία ισχυρή απάντηση θα συνειδητοποιήσουν πως διέπραξαν ένα λάθος», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Τις ανησυχίες εντείνει και η άφιξη στην Τεχεράνη του πρώην υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, νυν Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία.

 ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top