ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Influencer Marketing: Πότε αρχίζουν οι ελέγχοι στην αγορά - Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Influencer Marketing: Πότε αρχίζουν οι ελέγχοι στην αγορά - Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Αρκετό χρόνο περνούν οι χρήστες του διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ψυχαγωγία, για διαμόρφωση γνώμης αλλά και επιλογή προϊόντων τα οποία επιλέγουν για αγορά. 

Οι επιχειρήσεις πλέον σε σύγκριση με παλαιότερα όπου χρησιμοποιούσαν την τηλεόραση για να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, συνεργάζονται με influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωση για το λανσάρισμα των προϊόντων τους με σκοπό να επηρεάσουν τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα το «infuencer marketing» είναι μια σύγχρονη μορφή ψηφιακού μάρκετινγκ όπου η επιχειρήσεις συνεργάζονται με infuencers (επηρεαστές γνώμης), οι οποίοι έχοντας την ικανότητα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες από τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η πληροφόρηση που δίνεται στον καταναλωτή δεν πρέπει να είναι αναληθής ή να παραλείπονται ουσιώδεις πληροφορίες.

Επιπρόσθετα οι infuencers θα πρέπει να γνωστοποιούν αν το περιεχόμενο που αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα έχει εμπορικό χαρακτήρα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία έχει προβεί μέχρι σήμερα σε συγκεκριμένες ενέργειες για ενημέρωση του κοινού.

Συγκεκριμένα, έγινε ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και έχουν σταλεί απευθείας επιστολές προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσων των infuencers.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή έχει δημιουργήσει οδηγό για το infuencer marketing, ο οποίος βασίζεται σε διεθνείς προδιαγραφές και καταγράφει δύο τρόπους για τη δέουσα γνωστοποίηση.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με χρήσιμο υλικό προς τους infuencers.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιώργης, τόσο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή όσο και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης έχουν αρχίσει την διεξαγωγή ευρείας εκστρατείας για ενημέρωση μέσω των κοινωνικών δικτύων για το τι πρέπει να προσέχουν ώστε να διακρίνουν πως μια ενέργεια έχει ή όχι εμπορικό χαρακτήρα.

Θα απευθύνεται, όπως σημείωσε, στους καταναλωτές και θα τους διευκολύνει να κατανοούν κατά πόσο οι αναρτήσεις των infuencers που ακολουθούν έχουν εμπορικό χαρακτήρα, αναζητώντας δηλάδη το #ad και συναφείς σημάνσεις.

Καταληκτικά, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι, μετά από την ενημερωτική εκστρατεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης για να γνωστοποιήσουν τα δεδομένα για το συγκεκριμένο θέμα θα αρχίσουν τους ελέγχους στην αγορά το φθινόπωρο, κατέληξε.

Όσα αναφέρει η ανακοίνωση: 

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της συμμόρφωσης των influencers με το καταναλωτικό δίκαιο και την ενδυνάμωση των καταναλωτών στην ψηφιακή εποχή, έχουν θέσει ως κοινό στόχο την επαρκή ενημέρωση τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων για την εμπορική επιδίωξη των αναρτήσεων από επηρεαστές γνώμης (influencers) σε πλατφόρμες/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σημειώνεται, ότι οι «influencers» - «επηρεαστές γνώμης» είναι δημιουργοί περιεχομένου που συχνά διαφημίζουν (επί πληρωμή) ή πωλούν προϊόντα σε τακτική βάση, δηλαδή κατηγοριοποιούνται ως έμποροι.

Η νομοθεσία για τους καταναλωτές προβλέπει ότι οι εμπορικές επικοινωνίες πρέπει να είναι διαφανείς. Το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται και να γνωρίζει αν το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθεται στα κοινωνικά δίκτυα είναι διαφημιστικό/έχει εμπορικό χαρακτήρα. Επομένως, στις αναρτήσεις τους, οι influencers δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές με ψευδείς ή αναληθείς πληροφορίες και οποιαδήποτε προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών μιας επωνυμίας σε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που αποφέρει έσοδα από influencers ή άλλα είδη οφελών πρέπει να γνωστοποιείται ως διαφημιστική δραστηριότητα / έχει εμπορικό χαρακτήρα.

Η γνωστοποίηση του εμπορικού χαρακτήρα των αναρτήσεων των influencers πρέπει να πληροί τις εξής βασικές αρχές:

• Να εμφανίζεται αμέσως και να είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή.

• Να εμφανίζεται με τρόπο κατάλληλο ανάλογα με τις διαφορετικές μορφές (format) που χρησιμοποιούνται από τους influencers (π.χ. εικόνες, posts, βίντεο, blog), στις διαφορετικές πλατφόρμες στις οποίες εμφανίζονται τα μηνύματα (π.χ. Instagram, YouTube, Facebook, X, TikTok κ.λπ.)

• Να είναι σαφής για όλα τα διαφορετικά κοινά στα οποία απευθύνεται (π.χ. ενήλικες, νεαρά άτομα, παιδιά).

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΦΕΔ με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή έχουν δημιουργήσει Οδηγό για το Influencer Marketing  ο οποίος έχει βασιστεί σε διεθνείς προδιαγραφές και καταγράφει δύο βασικούς και απλούς τρόπους για τη δέουσα γνωστοποίηση.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία για την εξάπλωσή της στην Ευρώπη - Το ECDC αύξησε το επίπεδο συναγερμού

• Κρίσιμα 60χρονος στο ΓΝ Λευκωσίας - Επιχειρούσε να ανάψει κάρβουνα και υπέστη εγκαύματα

• Καλοκαιρινές εξορμήσεις: Αυτά είναι τα top 10 ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε εικόνες

• Αγοράζουν τελικά ηλεκτρικά οχήματα οι Κύπριοι; - Η θέση μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

• Θέλετε να κάνετε διακοπές στην εξοχή; Στο «Σταυρό της Ψώκας» μπορείτε να κατασκηνώσετε ή να κλείσετε δωμάτιο – Πληροφορίες

• Γιάννης Ζουγανέλης: Κάηκε το σπίτι του μετά από τις φωτιές



Επιθέσεις κατά ντελιβεράδων: Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο - Καταζητούνται ακόμα δύο - Δείτε βίντεο

Επιθέσεις κατά ντελιβεράδων: Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο - Καταζητούνται ακόμα δύο - Δείτε βίντεο

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι διανομείς φαγητού στη Λεμεσό. Διαμαρτυρήθηκαν για τα συχνά επεισόδια βίας εις βάρος τους ζητώντας προστασία στην εκτέλεση της εργασίας τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top