ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ στο Bloomberg: «Έχουμε δεχθεί αιτήματα από τουλάχιστον 10 κράτη για εκκενώσεις από Λίβανο σε περίπτωση ανάγκης» - Βίντεο

ΠτΔ στο Bloomberg: «Έχουμε δεχθεί αιτήματα από τουλάχιστον 10 κράτη για εκκενώσεις από Λίβανο σε περίπτωση ανάγκης» - Βίντεο

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή μίλησε στο Bloοmberg και τους δημοσιογράφους Kriti Gupta, Guy Johnson και Anna Edwards ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μεταξύ άλλων εξήρε την ετοιμότητα της ΚΔ να συνεισφέρει στην εκκένωση ευρωπαίων πολιτών από τον Λίβανο.

«Όπως γνωρίζεται είμαστε η πιο κοντινή χώρα μέλος της ΕΕ προς την περιοχή με εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες. Είμαστε σε στενή επαφή με Αίγυπτο και Ιορδανία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή σε μια προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω έξαρσης της κρίσης», δήλωσε αρχικά.

«Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε να εξετάσουμε την απομάκρυνση ευρωπαίων πολιτών από την περιοχή, και κάνουμε ότι μπορούμε για να αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστος εταίρος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ανησυχίες από απειλές Χεζμπολάχ για την Κύπρο, ο ΠτΔ ανέφερε βεβαίως και ανησυχούμε καθώς είμαστε μέρος της περιοχής, μόνο 25 λεπτά πτήση από τον Λίβανο και 40 λεπτά από το Ισραήλ. «Δεν πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους ρητορική μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν κερδίζει με τέτοια ρητορική αλλά δημιουργεί περισσότερα πρόβλημα. Πρέπει να επιλύσουμε το παλαιστινιακό πρόβλημα, που είναι και η ρίζα της κρίσης», τόνισε.

«Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες περιοχής, μας αποδέχονται όλοι ως ένα ειλικρινή ‘διαμεσολαβητή’ για αυτό και συνεισφέραμε στη δημιουργία του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου και όλες μας οι προσπάθειες είναι στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης».

«Είμαστε έτοιμοι για εκκενώσεις, ήδη αρκετές χώρες έχουν μεταφέρει το διπλωματικό τους προσωπικό από τον Λίβανο στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, ήδη έχουμε δεχθεί αιτήματα από περισσότερα από 10 κράτη σε περίπτωση ανάγκης να αξιοποιήσουν την Κύπρο για εκκένωση του πληθυσμού της. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν το 2006 με την κρίση στον Λίβανο. Ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη, αλλά αν υπάρξει είμαστε έτοιμοι», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Δείτε το βίντεο

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές μετά τον εντοπισμό βλήματος στη θάλασσα της Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top