ΥΓΕΙΑ

Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά βλέπουν πιο συχνά εφιάλτες - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά βλέπουν πιο συχνά εφιάλτες - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένη συχνότητα και ένταση των εφιαλτών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η οποία υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ κοινωνικής απομόνωσης και διαταραχών ύπνου. Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί τόσο η μοναξιά όσο και οι διαταραχές ύπνου αποτελούν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.

Ερευνητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ μοναξιάς και εφιάλτη σε δύο ξεχωριστές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.600 άτομα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Psychology», εκτός από το ότι ρίχνουν φως σε μια πιθανή αρνητική επίδραση της μοναξιάς, επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η αίσθηση του «ανήκειν» είναι απαραίτητη για ανθρώπινη επιβίωση.

«Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό μια βασική ανθρώπινη ανάγκη», δήλωσε ο Κόλιν Έσσε, διευθυντής της Σχολής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Όταν η ανάγκη των ανθρώπων για ισχυρές σχέσεις δεν ικανοποιείται, υποφέρουν σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Όπως η πείνα ή η κούραση σημαίνει ότι δεν έχετε καταναλώσει αρκετές θερμίδες και ότι δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, η μοναξιά προειδοποιεί τα άτομα ότι οι ανάγκες τους για διαπροσωπική σύνδεση δεν εκπληρώνονται» εξήγησε ο ερευνητής.

Η μοναξιά είναι μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικά την ευεξία, επισημαίνουν οι ερευνητές, προκαλώντας προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαταραγμένου ύπνου. Τα ευρήματα που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες -με συσχετιστικό τρόπο, αντί για αιτιολογικό, τονίζει ο Έσσε- προέρχονται από μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας από 18 έως 81 ετών.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά τα ευρήματά μας είναι σίγουρα συνεπή με την πιθανότητα ότι η θεραπεία της μοναξιάς θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα των εφιαλτών» πρόσθεσε ο ερευνητής.

«Ο ποιοτικός ύπνος είναι βασικός άξονας για τη γνωστική λειτουργία, τη ρύθμιση της διάθεσης, τον μεταβολισμό και πολλές άλλες πτυχές της ευεξίας. Γι’ αυτό είναι τόσο κρίσιμο να διερευνήσουμε τις ψυχολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν τον ύπνο, με τη μοναξιά να είναι ο συνδετικός κρίκος» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό των ΗΠΑ, η μοναξιά συνδέεται με:

• 29% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

• 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

• 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας για τους ηλικιωμένους

• πάνω από 60% πιθανότητα πρόωρου θανάτου

Επιπλέον, οι άνθρωποι που νιώθουν συχνά μοναξιά έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που δεν αισθάνονται μόνοι.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress/ertnews

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top