ΥΓΕΙΑ

Λίγα λεπτά στο TikTok αρκούν για να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα του σώματος - Τι λέει μελέτη

Λίγα λεπτά στο TikTok αρκούν για να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα του σώματος - Τι λέει μελέτη

Μόλις 8 λεπτά στο TikTok αρκούν για να νιώσουν άσχημα οι γυναίκες για το σώμα τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, προειδοποιεί νέα μελέτη. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα επιβλαβή βίντεο που εξυμνούν τις διατροφικές διαταραχές σπάνια αφαιρούνται από την πλατφόρμα, ακόμη και όταν επισημαίνονται.

Στην έρευνα συμμετείχαν 273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 28 ετών οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, όπως η υπερφαγία και η βουλιμία, την εικόνα του σώματος και τα πρότυπα ομορφιάς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τις συμμετέχουσες σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα παρακολούθησε διαφορετικά βίντεο διάρκειας οκτώ λεπτών. Η πλειοψηφία ήταν από την Αυστραλία, με το 71% να αναφέρει ότι περνούσε έως και δύο ώρες την ημέρα στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε βίντεο που εξυμνούσαν τις διατροφικές διαταραχές (pro-anorexia). Το περιεχόμενο περιλάμβανε βίντεο «fitspiration» γυναικών που ασκούνταν και προωθούν μεθόδους απώλειας βάρους. Η δεύτερη ομάδα παρακολούθησε βίντεο για τη φύση, τη μαγειρική, την κωμωδία και τα ζώα.

Μετά τη θέαση των βίντεο, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν και πάλι ερωτηματολόγια σχετικά με την εικόνα του σώματος και τα πρότυπα ομορφιάς. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρακολούθησαν τα βίντεο που εξυμνούσαν τις διατροφικές διαταραχές, ένιωθαν λιγότερη ικανοποίηση με την εικόνα του σώματός τους ενώ εμφάνισαν αύξηση στην εσωτερίκευση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η πλατφόρμα θα πρέπει να εφαρμόσει «αποτελεσματικούς ελέγχους» προκειμένου να μειώσει το περιεχόμενο «προ-ανορεξίας» αλλιώς οι χρήστες κινδυνεύουν να βιώσουν «βλαβερές συνέπειες».

Ένας εκπρόσωπος του TikTok είπε ότι η εφαρμογή είναι συμπεριληπτική και ότι δεν επιτρέπει περιεχόμενο που απεικονίζει ή εξυμνεί τις διατροφικές διαταραχές. Όπως αναφέρει ο Guardian, η πλατφόρμα έχει αφαιρέσει τα hashtags που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές και κατευθύνει τους χρήστες στη γραμμή βοήθειας του Butterfly Foundation, μια φιλανθρωπική οργάνωση που προσφέρει υποστήριξη σε άτομα που πάχουν από διατροφικές διαταραχές ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εικόνα του σώματός τους.

Ωστόσο, η επικεφαλής επικοινωνίας του Ιδρύματος Butterfly, Μελίσα Γουίλτον, είπε ότι το TikTok είχε λάβει υπόψη του τις συμβουλές σχετικά με τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά σπάνια αφαιρεί το επιβλαβές περιεχόμενο όταν αυτό επισημαίνεται από την οργάνωση.

«Υπάρχει επιβλαβές περιεχόμενο στην πλατφόρμα του TikTok και νομίζω ότι είναι ανειλικρινές εκ μέρους τους να ισχυρίζονται το αντίθετο. Οι κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόζονται. Το πρόβλημα, θα έλεγα, έγκειται σε αυτό που καλύπτουν οι κατευθυντήριες γραμμές» είπε.

«Οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες ψυχικές ασθένειες και, ενώ δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια, είναι ανησυχητικό ότι η προβολή του περιεχομένου υπέρ της ανορεξίας μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει» δήλωσε ο Τομ Κουίν διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων στο βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα διατροφικών διαταραχών Beat.

«Αυτές οι πλατφόρμες έχουν ευθύνη απέναντι στους πιο ευάλωτους χρήστες τους και θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να τους προστατεύουν από βλάβες όπου είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι δεν προωθείται περιεχόμενο υπέρ της διατροφικής διαταραχής στους αλγόριθμούς τους, αποτρέποντας εξαρχής τη μεταφόρτωση ανεύθυνου περιεχομένου και διευκολύνοντας τους χρήστες να αναφέρουν και να αποκλείσουν τυχόν βίντεο που μπορεί να συναντήσουν» δήλωσε.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Αυστραλία διερευνούν την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ορισμένες ηλικιακές ομάδες νέων, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης τους και το επιβλαβές περιεχόμενο.

ΠΗΓΗ: Independent, Guardian/ertnews

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Δεκαπενταύγουστος: Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού» - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δεκαπενταύγουστος: Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού» - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στην Κύπρο, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται μάλιστα και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Ποιος είναι όμως ο λόγος που η συγκεκριμένη γιορτή ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού»;

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top