ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλεις να ταξιδέψεις με το κατοικίδιό σου; Ποιες αεροπορικές είναι pet friendly; - Όλες οι πληροφορίες

Θέλεις να ταξιδέψεις με το κατοικίδιό σου; Ποιες αεροπορικές είναι pet friendly; - Όλες οι πληροφορίες

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η περίοδος που περιμένουν πως και πως όλοι οι λάτρεις των ταξιδιών. Για τους φιλόζωους, αυτό που μπορεί να κάνει το ταξίδι τους ακόμη καλύτερο, είναι το να μπορούν να ταξιδέψουν παρέα με το κατοικίδιό τους και να ζήσουν μαζί μια αξέχαστη εμπειρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ παλαιότερα το να πάει κάποιος διακοπές μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο άγχος σε ότι αφορά τη φροντίδα του κατοικίδιού του που θα έμενε πίσω, πλέον, πολλά καταλύματα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, προσφέρουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να μπορούν να απολαύουν τις διακοπές τους παρέα με το πιστό φιλαράκι τους.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ, είχαμε αναφερθεί στα ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην Κύπρο, τα οποία έχουν γίνει pet friendly.

Ποια είναι όμως η διαδικασία που χρειάζεται να κάνει κάποιος που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει μαζί με το κατοικίδιό του στο εξωτερικό;

To ThemaOnline, ανέτρεξε στις ιστοσελίδες τεσσάρων αεροπορικών εταιριών και σας παρουσιάζει τις πληροφορίες που χρειάζεστε προτού ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας.

1/ Aegean

Κάθε επιβάτης μπορεί να ταξιδέψει μόνο με ένα κατοικίδιο, γάτα ή σκύλο, στην καμπίνα, το οποίο πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ειδικό κουτί/κλουβί. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου μαζί με το κλουβί του είναι οκτώ κιλά.

Εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με περισσότερα κατοικίδια, πρέπει να είναι της ίδιας ράτσας, να είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους και να μεταφέρονται στο ίδιο ειδικό κουτί/κλουβί. Το βάρος τους δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των οκτώ κιλών, μαζί με το κλουβί τους. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με βρέφος, δεν επιτρέπεται να μεταφέρετε και κατοικίδιο στην καμπίνα του αεροσκάφους. Με εξαίρεση συγκεκριμένες ράτσες, μόνο γάτες και σκύλοι [περιλαμβανομένων των σκύλων-οδηγών (βλ. «Ζώα συνοδείας» παρακάτω)] μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί σας.

Μεταφορά ζώου στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους

- Αν το βάρος της γάτας ή του σκύλου σας υπερβαίνει το όριο των οκτώ (8) κιλών (μαζί με το κλουβί του), τότε η μεταφορά γίνεται μόνο στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους. Με εξαίρεση συγκεκριμένες ράτσες, η AEGEAN επιτρέπει τη μεταφορά μόνο σε γάτες και σκύλους και μόνο σε αεροσκάφη τύπου Airbus 320, 321, ATR 42-600 και ATR 72-600.

- Δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στο χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους, εάν το διάστημα μεταξύ των πτήσεων ανταπόκρισης υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.

- Δεν γίνεται, επίσης, δεκτή η μεταφορά ζώων που προορίζονται για εργαστηριακούς και επιστημονικούς σκοπούς.
Γενικά, ο μέγιστος αριθμός κατοικίδιων/ζώων που μπορεί να ταξιδέψει μαζί με τον ιδιοκτήτη ή άλλο εξουσιοδοτημένο επιβάτη σε μία πτήση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε (5) (περιλαμβανομένων άλλων αντικειμένων όπως αποσκευές και ειδικός εξοπλισμός).

Κράτηση και χρεώσεις

- Για να ταξιδέψετε μαζί με το κατοικίδιο/ζώο σας πρέπει να κάνετε αντίστοιχη κράτηση κατά την έκδοση του εισιτηρίου σας, μέσω των επίσημων ψηφιακών καναλιών της AEGEAN ή του Τηλεφωνικού Κέντρου της AEGEAN.

- Κρατήσεις για κατοικίδια/ζώα γίνονται αποδεκτές βάσει προτεραιότητας καθώς υπάρχει περιορισμός στον αριθμό που επιτρέπεται να ταξιδεύουν ανά πτήση.

- Πτήσεις με ανταπόκριση: Για να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τηλεφωνικό Κέντρο της AEGEAN πριν το ταξίδι σας.

Για τη μεταφορά κατοικίδιων/ζώων ισχύουν οι ακόλουθες χρεώσεις:

Κατάσταση υγείας

- Τα κατοικίδια/ζώα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 εβδομάδων και να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας.

- Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας επαναλαμβάνεται κάθε ένα, δύο ή ακόμη και τρία χρόνια, ανάλογα τη διάρκεια του εμβολίου. - Το εμβόλιο πρέπει να είναι εν ισχύ και έγκυρο την ημέρα που ταξιδεύει το κατοικίδιο/ζώο (τουλάχιστον 21 ημέρες από την ημερομηνία του τελευταίου εμβολιασμού). Ο περιορισμός των 21 ημερών δεν ισχύει σε περιπτώσεις που ο νέος εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε πριν από τη λήξη του τελευταίου.

- Προκειμένου ο εμβολιασμός κατά της λύσσας να θεωρείται έγκυρος, πρέπει να γίνεται μετά την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού μικροτσίπ (microchip). Ουσιαστικά, το κατοικίδιο/ζώο πρέπει να είναι τουλάχιστον 105 ημερών προκειμένου να γίνει αποδεκτό για μεταφορά.

- Γενικά τα κατοικίδια/ζώα πρέπει να είναι καθαρά, υγιή, αβλαβή, άοσμα, να μην κυοφορούν, να μην είναι ναρκωμένα και να μην ενοχλούν τους άλλους επιβάτες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

2/ Cyprus Airways

Η Cyprus Airways αναφέρει ότι, μπορείτε να κάνετε κράτηση για το κατοικίδιο σας στην ιστοσελίδα μας μέσω της διαδικασίας κράτησης των εισητηρίων σας ή μέσω του τηλεφωνικού μας Κέντρου στο +357 24 00 00 53. Τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πτήση αναχώρησης.

Μόνο τα ζώα που φαίνονται να είναι υγιής, είναι σε καλή κατάσταση και είναι ικανά να ταξιδέψουν στον τελικό προορισμό θα γίνονται δεκτά για μεταφορά από τη Cyprus Airways. Ο συνοδός υποχρεούται να δηλώνει όταν τα ζώα είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή έχουν γεννήσει τις τελευταίες 48 ώρες. Θηλαστικά που δηλώνονται ως εγκυμονούντα, δεν θα γίνονται δεκτά εκτός αν συνοδεύονται από πιστοποιητικό κτηνιάτρου που πιστοποιεί ότι το ζώο είναι ικανό να ταξιδέψει και δεν υπάρχει κίνδυνος γέννησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Στην καμπίνα του αεροσκάφους

Τα ζώα γίνονται δεκτά στην καμπίνα του αεροσκάφους σε δοχεία (κλουβιά). Για τα ζώα που ταξιδεύουν στην καμπίνα του αεροσκάφους, γίνεται δεκτό μόνο ένα ζώο ανά κλωβό. Το συνολικό βάρος του ζώου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8kg. και το συνολικό βάρος του ζώου και του περιέκτη (κλουβιού) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10kg. Μέγιστες διαστάσεις για το κλουβί: 45x35x20 cm.

Μόνο οι ακόλουθοι τύποι ζώων μπορούν να γίνουν δεκτοί ως PETC: γάτες, σκύλοι.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο περιέκτης (κλουβί) στην καμπίνα του αεροσκάφους πρέπει να τοποθετείται κάτω από το κάθισμα μπροστά από τον επιβάτη. Απαγορεύεται η τοποθέτηση του δοχείου (κλουβιού) με το ζώο κοντά σε δευτερεύουσες εξόδους, σε διαδρόμους και σε ράφια αποσκευών. Το ζώο πρέπει να παραμένει μέσα στο κλειδωμένο δοχείο (κλουβί) καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο αεροσκάφος (κατά τη διάρκεια της πτήσης, της τροχοδρόμησης, της επιβίβασης/αποβίβασης κ.λπ.).

Είμαστε σε θέση να δεχτούμε τέσσερα (4) κατοικίδια ζώα στο σύνολο, στην καμπίνα ανά πτήση , ένα (1) κατοικίδιο ζώο στην επιχειρηματική θέση και τρία (3) κατοικίδια ζώα στην οικονομική θέση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους επιβάτες να ταξιδεύουν με τα αγαπημένα τους κατοικίδια και να απολαμβάνουν την καμπίνα με ασφάλεια και άνεση. Σημειώστε ότι επιτρέπεται μόνο ένα κατοικίδιο ανά επιβάτη.

Στην καμπίνα μπορεί να ταξιδέψει ένας σκύλος-οδηγός, αρκεί να έχει μαζί του το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την ειδική εκπαίδευση του σκύλου. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος φοράει φίμωτρο και είναι δεμένος με λουρί. Στην καμπίνα, δέστε τον σκύλο στην καρέκλα στα πόδια σας. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με σκύλο-οδηγό, θα σας κρατηθεί μια επιπλέον θέση δίπλα στον ιδιοκτήτη (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα) χωρίς επιπλέον χρέωση.

Στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους

Τα ζώα γίνονται δεκτά στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους σε δοχεία (κλουβιά). Ο περιέκτης μεταφοράς πρέπει να συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς της IATA (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών).

Ένα εμπορευματοκιβώτιο (κλουβί) μπορεί να φιλοξενήσει όχι περισσότερα από 2 ώριμα ζώα, υπό την προϋπόθεση ότι το βάρος του καθενός δεν υπερβαίνει τα 14 kg και είναι συμβατά για να διατηρούνται μαζί. Ζώα με μεγαλύτερο βάρος πρέπει να μεταφέρονται σε μεμονωμένους περιέκτες (κλωβούς).

Ένα εμπορευματοκιβώτιο (κλωβός) μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 3 ζώα του ίδιου είδους, τα οποία δεν είναι μεγαλύτερα από 6 μήνες.

Για τη μεταφορά κατοικίδιων/ζώων ισχύουν οι ακόλουθες χρεώσεις:

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

3/ Olympic Air

Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας, η Olympic Air σας παρέχει πολλές ταξιδιωτικές επιλογές για τα κατοικίδια/ζώα σας. Τα κατοικίδια/ζώα μπορούν να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί σας, να μεταφερθούν στο χώρο των αποσκευών ή με την υπηρεσία cargo, ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθός τους.
Μεταφορά κατοικίδιου στην καμπίνα αεροσκάφους

Μόνο ένα κατοικίδιο (γάτα ή σκύλος) επιτρέπεται στην καμπίνα ανά επιβάτη, το οποίο πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ειδικό κουτί/κλουβί. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου μαζί με το κλουβί του δεν πρέπει να ξεπερνά τα οκτώ (8) κιλά.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού κατοικιδίων/ζώων που γίνονται δεκτά σε κάθε πτήση, οι κρατήσεις γίνονται κατά προτεραιότητα.

Σε περίπτωση που σχεδιάζετε να ταξιδέψετε με περισσότερα κατοικίδια, πρέπει να είναι της ίδιας ράτσας, να είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους και να μεταφέρονται στο ίδιο ειδικό κουτί/κλουβί. Το μέγιστο βάρος τους αντίστοιχα πρέπει να είναι οκτώ (8) κιλά (συμπεριλαμβανομένου του κλουβιού τους).

Η μεταφορά κατοικίδιο στην καμπίνα του αεροσκάφους δεν επιτρέπεται όταν ταξιδεύετε με βρέφος.

Μόνο γάτες και σκύλοι [περιλαμβανομένων των σκύλων-οδηγών (βλ. «Ζώα συνοδείας» παρακάτω)] είναι εφικτό να ταξιδέψουν στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί σας, με εξαίρεση συγκεκριμένες ράτσες.

Μεταφορά κατοικίδιου στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών

Σε περίπτωση που το βάρος της γάτας ή του σκύλου σας ξεπερνά το όριο των οκτώ (8) κιλών, τότε η μεταφορά γίνεται αποκλειστικά στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους. Η Olympic Air και η AEGEAN επιτρέπουν τη μεταφορά μόνο σε γάτες και σκύλους και μόνο σε αεροσκάφη τύπου Airbus 320, 321, ATR 42-600 και ATR72-600, με εξαίρεση συγκεκριμένες ράτσες.

Εάν το διάστημα μεταξύ των πτήσεων ανταπόκρισης υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες, τότε δεν επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών.

Επιπρόσθετα, η μεταφορά κατοικίδιων που προορίζονται για εργαστηριακούς και επιστημονικούς σκοπούς, δεν γίνεται δεκτή.

Κράτηση και χρεώσεις

Για να ταξιδέψετε μαζί με το κατοικίδιο/ζώο σας απαραίτητη είναι η αίτηση μεταφοράς του κατά την κράτηση του εισιτηρίου, μέσω της ιστοσελίδας της Olympic Air, της AEGEAN ή μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου της AEGEAN.

Πτήσεις με ανταπόκριση: Για να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τηλεφωνικό Κέντρο της AEGEAN πριν το ταξίδι σας.

Ακολουθούν οι χρεώσεις για τη μεταφορά του κατοικίδιου

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

4/ Lufthansa

Στις πτήσεις της Lufthansa μπορείτε να παίρνετε μαζί τον σκύλο ή τη γάτα σας.

Ανάλογα με το είδος, το βάρος και το μέγεθος του ζώου, καθώς και τους κανονισμούς που ισχύουν στις διάφορες χώρες, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ζώου με επιπλέον χρέωση, είτε ως επιπλέον χειραποσκευή στην καμπίνα επιβατών είτε ως επιπλέον αποσκευή, στο κλιματιζόμενο αμπάρι του αεροσκάφους. Επίσης, η Lufthansa Cargo προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς των παραπάνω ή και άλλων ζώων, ως αεροπορικό φορτίο, ενώ ειδικοί κανονισμοί ισχύουν για σκύλους βοηθούς. Προσοχή: λόγω τοπικών κανονισμών και περιορισμών, δεν είναι δυνατή η μεταφορά μεγάλων ζώων στον χώρο αποσκευών του αεροσκάφους προς ορισμένους προορισμούς.

Κράτηση μικρού σκύλου και γάτας ως χειραποσκευή στην καμπίνα

Στην καμπίνα επιβατών μεταφέρονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως επιπλέον χειραποσκευή μόνο μικροί σκύλοι και γάτες που δεν ζυγίζουν πάνω από 8 κιλά μαζί με το κουτί/κλουβί μεταφοράς τους. Στην καμπίνα δεν επιτρέπονται μεγαλύτεροι σκύλοι και γάτες, καθώς και οποιαδήποτε άλλα ζώα, ανεξαρτήτως βάρους και μεγέθους. Η σχετική κράτηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Σε διαφορετική περίπτωση παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το κέντρο εξυπηρέτησης έως 24 ώρες πριν από την αναχώρηση. Επιπλέον, η Lufthansa, εν ανάγκη, διατηρεί το δικαίωμα εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων και απόρριψης της κράτησης ζώων σε ορισμένα δρομολόγια (όπως για παράδειγμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία).

Για να σας επιτραπεί η μεταφορά κατοικίδιου ως χειραποσκευή στην καμπίνα, πρέπει να βεβαιώσετε ότι το ζώο πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Για τον σκοπό αυτό, παρακαλούμε να προσκομίσετε στο check-in δύο εκτυπώσεις του συμπληρωμένου και υπογεγραμμένου εντύπου.

Το έντυπο αυτό δεν χρειάζεται για σκύλους βοηθούς σε απευθείας πτήσεις από/προς τις ΗΠΑ.

Τιμές

Στη Lufthansa, η μεταφορά κατοικιδίου στην καμπίνα υπόκειται σε χρέωση. Η τιμή εξαρτάται από το δρομολόγιο και χρεώνεται μία φορά ανά κατεύθυνση πτήσης, συμπεριλαμβανομένης και της πτήσης ανταπόκρισης της Lufthansa (π.χ. σε πτήση από Αμβούργο προς Μαδρίτη μέσω Φρανκφούρτης). Για τις πτήσεις επιστροφής και stop-over (διακοπή του ταξιδιού για περισσότερες από 24 ώρες), η τιμή χρεώνεται ξανά.

Μπορείτε να πληρώσετε για τη μεταφορά του κατοικιδίου στο check-in ή στο γκισέ εξυπηρέτησης της Lufthansa στο αεροδρόμιο. Εκτός από το κατοικίδιό σας και το κουτί/κλουβί μεταφοράς του, μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό δωρεάν αποσκευών που περιλαμβάνει το εισιτήριό σας.

Σκύλοι και γάτες που ζυγίζουν πάνω από 8 κιλά μαζί με το κλουβί μεταφοράς τους δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην καμπίνα.

Προσοχή: στις ανταποκρίσεις μέσω Μονάχου δεν γίνονται δεκτά ζώα στο αμπάρι του αεροσκάφους διότι η μετεπιβίβαση με ζώο για το οποίο έχει γίνει check-in μέχρι τον τελικό προορισμό δεν είναι δυνατή. Αντίθετα, η μετεπιβίβαση σε πτήση ανταπόκρισης με ζώο για τα οποίο έχει γίνει check-in μέχρι τον τελικό προορισμό εξακολουθεί να διατίθεται μέσω Φρανκφούρτης.

Προσοχή: κάθε επιβάτης δικαιούται να ταξιδέψει με έως δύο ζώα (μέσα σε εγκεκριμένο κλουβί μεταφοράς). Τα ζώα μεταφέρονται είτε στην καμπίνα είτε/και στο αμπάρι του αεροσκάφους:

Έως δύο ζώα (σκύλος ή γάτα) στην καμπίνα (σε εγκεκριμένο κλουβί μεταφοράς) ή έως δύο ζώα στο αμπάρι του αεροσκάφους (σε ένα ή δύο εγκεκριμένα κλουβιά μεταφοράς)

Ένα ζώο (σκύλος ή γάτα) στην καμπίνα (σε εγκεκριμένο κλουβί μεταφοράς) και ένα ζώο στο αμπάρι του αεροσκάφους (σε εγκεκριμένο κλουβί μεταφοράς)

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η ελάχιστη ηλικία των ζώων προς μεταφορά. Η ελάχιστη ηλικία για σκύλους και γάτες είναι 12 εβδομάδων και 15 εβδομάδων για μεταφορά από/μέσω/και προς Γερμανία.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές μετά τον εντοπισμό βλήματος στη θάλασσα της Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top