ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδιά και ταξίδι: Πώς να τα απασχολήσετε στις διακοπές - Χρήσιμες ιδέες

Παιδιά και ταξίδι: Πώς να τα απασχολήσετε στις διακοπές - Χρήσιμες ιδέες

Τα σχολεία έχουν κλείσει, οι γονείς παίρνουν την πολυπόθητη άδεια για λίγες ημέρες ξεκούρασης, και όλα μοιάζουν...καλοκαίρι.

Έφτασε, λοιπόν, ο καιρός για μια οικογενειακή απόδραση.

Κάθε εποχή του χρόνου είναι ιδανική αν η οικογένεια είναι ενωμένη και έτοιμη να ξεφύγει από τη ρουτίνα. Ωστόσο, τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι κάπως...ανυπόμονα, αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν τις δικές τους ανάγκες, κάτι που εμποδίζει την ομαλή μετακίνησή τους από τόπο σε τόπο χωρίς εντάσεις ή επεισόδια. Όποιο μέσο μεταφοράς και αν επιλέξετε, φροντίστε να είστε καλά οργανωμένοι και με καλή διάθεση.

«Πώς θα περάσουν τόσες ώρες στο αυτοκίνητο, το πλοίο ή το αεροπλάνο; Πώς θα αποφύγουμε την κούραση και την γκρίνια; Πώς θα τα απασχολήσουμε χωρίς να χρειαστεί να κουβαλήσουμε όλο το παιδικό δωμάτιο μαζί;» Αυτα είναι μερικά από τα πράγματα που τριγυρίζουν στο μυαλό κάθε γονέα.

Το ThemaOnline, θέλοντας να μοιραστεί μαζί σας τις ιδέες που συγκέντρωσε είτε από προσωπική εμπειρία είτε από αναζήτηση στο διαδίκτυο, σας παρουσιάζει την παρακάτω λίστα.

Ίσως, κάποιες από τις ιδέες να σας φανούν οικείες, ενώ κάποιες άλλες πρωτότυπες και διασκεδαστικές. Μία δοκιμή θα σας πείσει.

Μαρκαδόροι και χαρτί

Ένα πολύτιμο εφόδιο για το ταξίδι είναι το μπλοκ ζωγραφικής και οι μαρκαδόροι. Ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού σας, μπορείτε να προμηθευτείτε από μπλοκ που έχουν έτοιμες εικόνες για γέμισμα (επιλέξτε αυτά με τις φιγούρες της προτίμησής του) έως μπλοκ με διαφορές, σκιές και άλλες σπαζοκεφαλιές. Πολλές τέτοιες «δουλίτσες» θα βρείτε και στο διαδίκτυο, τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε δωρεάν. Μην ξεχάσετε, όμως, να έχετε μαζί σας και αρκετά λευκά φύλλα για τις ελεύθερες ζωγραφιές των μικρών σχεδιαστών.

Πλαστελίνη

Για τα μικρά παιδιά, η πλαστελίνη είναι ένας μεγάλος φίλος, που μπορεί να τα συντροφεύσει για αρκετή ώρα. Χρειάζεται ένα κουτί ή ακόμη και ένα μικρό tapperware με  διαφορετικά χρώματα πλαστελίνης και ένα βιβλίο με χοντρό εξώφυλλο που θα καλυφθεί με ένα φύλλο χαρτί, το οποίο θα ακουμπούν στα πόδια τους για βάση. Το εργαστήρι είναι έτοιμο. Εδώ φτιάχνονται πρόσωπα, ζώα, φαγητά, αυτοκίνητα και άλλα πολλά….αρκεί να υπάρχει φαντασία.

Αυτοκινητάκια

Το παιδάκι σας τρελαίνεται για αυτοκινητάκια και αγώνες; και δε γίνεται να κουβαλήσετε την πίστα μαζί; Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διαλέξετε τα αγαπημένα σας αυτοκινητάκια, ένα χαρτόνι Α4 ή Α3 και μερικούς μαρκαδόρους. Ζωγραφίστε μία πόλη, με δρόμους, σπίτια, δέντρα, σχολείο, μαγαζιά και ότι άλλο θέλετε…και η βόλτα ξεκινά.

Κούκλες

Το ίδιο ισχύει και για τις κούκλες οι οποίες πλέον κυκλοφορούν και σε ανανεωμένη εκδοχή, όπου τα ρούχα κολλάνε μαγνητικά.

Περιοδικά 

Το παιχνίδι της παρατηρητικότητας ξεκινά! Ζητήστε από το παιδί να ψάξει να βρει κάτι κόκκινο ή μπλε, στρογγυλό ή τετράγωνο. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη ή ξεκινήστε με πράγματα που ήδη γνωρίζει το παιδί σας. «Μπορείς να βρεις ένα ζώο ή ένα αυτοκίνητο; Πόσα λουλούδια υπάρχουν στην εικόνα;». Ζητήστε του μετά, να ρωτήσει και από εσάς να βρείτε κάτι.

Παιχνίδια pocket size

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά παιχνίδια σε μέγεθος τσέπης, με σκοπό να τα παίρνεις μαζί σου και να παίζεις οπουδήποτε.

Βιβλίο

Αν το παιδί σας δεν ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, και πολύ πιο εύκολα στο αεροπλάνο ή το πλοίο, το αγαπημένο του βιβλίο θα το συντροφεύσει για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να του ζητήσετε, να σας αφηγηθεί την ιστορία κοιτώντας τις εικόνες. Γι’ αυτό επιλέξτε βιβλία με πλούσιες εικόνες και μικρό κείμενο, ανάλογα με τις ικανότητες και την ηλικία του παιδιού σας.

Τραγούδι - Μουσική

Είτε από το κινητό με ακουστικά είτε από άλλη ηλεκτρονική συσκευή το παιδί σας μπορεί να απασχοληθεί ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική, τον αγαπημένο του καλλιτέχνη χωρίς μάλιστα να ενοχλεί και τους γύρω του.

Tablet, Apps

Διατηρώντας τον έλεγχο του χρόνου και την επιλογή των κατάλληλων εφαρμογών, μπορείτε να κάνετε σωστή χρήση της τεχνολογίας. Επιλέξτε παιχνίδια παρατηρητικότητας και αποφύγετε τα παιχνίδια έντονης δράσης, που προκαλούν ένταση.

Ακόμα μπορείτε να κατεβάσετε μία ταινία στο tablet η οποία θα κρατήσει τα παιδιά απασχολημένα για αρκετή ώρα αλλά και παραμυθάκια τα οποία θα τους κρατήσουν συντροφιά στο ταξίδι.

Αυτοκόλλητα

Σε πολλά παιδιά αρέσει να απασχολούνται κολλώντας αυτοκόλλητα σε χαρτί, δημιουργώντας μία ιστορία ή ακόμα να τα κολλάνε στους γονείς τους ή πάνω στους ίδιους. Σημαντικό είναι οι φιγούρες που θα διαλέξετε για τα αυτοκόλλητα των παιδιών σας να είναι από τον αγαπημένο τους ήρωα.

Αντικείμενο – Χρήση

Εδώ μαντεύουμε το αντικείμενο από τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε, π.χ. «τι κλειδώνει την πόρτα;»

Αντικείμενα – Δράση

Συνδέουμε μία δράση με τα απαιτούμενα υλικά, π.χ. βρες τρία πράγματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ομελέτα ή έλα να θυμηθούμε τέσσερα πράγματα που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη.

Κατηγορίες

Ας βρούμε 5 φρούτα, ζώα ή πράγματα που είναι στρογγυλά, κόκκινα ή πολύ ζεστά. Και εδώ, υπάρχουν άπειρες επιλογές.

Δώσε τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό για να βγάλει φωτογραφίες

Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να περνούν δημιουργικό χρόνο, όσο ταυτόχρονα δημιουργούν αναμνήσεις με έναν εντελώς δικό τους τρόπο. Και αξίζει ακόμη κι αν οι φωτογραφίες είναι κουνημένες, τραβηγμένες από παράξενες γωνίες ή παραμορφωμένα πρόσωπα.

Αν τα παιδιά είναι πολύ πιο μικρά σημαντικό είναι να είστε πάντα εξοπλισμένοι με πιπίλα και το κατάλληλο φαγητό ώστε να τους το προσφέρετε όταν αυτό χρειαστεί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top