ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε στην Αμερική ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παναγιώτης Παπαναστασίου

Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε στην Αμερική ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παναγιώτης Παπαναστασίου

Απεβίωσε στην Αμερική, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια με την οικογένεια του, σε ηλικία 95 χρόνων, ο  αγωνιστής της ΕΟΚΑ και κρατούμενος για χρόνια, Παναγιώτης Παπαναστασίου.

Ο Παπαναστασίου ήταν μαζί με τον Μάρκο Δράκο στην επίθεση κατά του ΡΙΚ την νύκτα της 1ης Απριλίου 1955.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αφάνεια, και όπως και τόσοι άλλοι νέοι της Κύπρου, μυήθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ και υπηρέτησε ανιδιοτελώς στον απελευθερωτικό αγώνα ο οποίος, μετά από μια τετραετία, έφερε στην Κύπρο την πολυπόθητη ανεξαρτησία.

Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα και συμμετείχε στην πρώτη επίθεση εναντίον του κυβερνητικού ραδιοφωνικού σταθμού που ήταν πίσω από ένα βρετανικό στρατόπεδο στη Λευκωσία. Ήταν από τους πρώτους που μυήθηκαν στην ΕΟΚΑ, και είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του αρχηγού της Οργάνωσης, Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Ο εκλιπών χρησιμοποιούσε το κουρείο του ως κέντρο ανταλλαγής και μετάδοσης πληροφοριών από μέλη της ΕΟΚΑ. Αυτό γινόταν με άκρα μυστικότητα και γινόταν με τρόπο που δεν έδινε υποψίες στις Αγγλικές Αρχές που παρακολουθούσαν τα πάντα και τους πάντες. Αυτό συνεχίστηκε για ένα χρονικό διάστημα ώσπου κάποτε συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Κάστρο της Κερύνειας μαζί με άλλα μέλη της ΕΟΚΑ.

Στο Κάστρο της Κερύνειας έμεινε φυλακισμένος μαζί με άλλους αγωνιστές μέχρι της 23ης Σεπτεμβρίου 1955, την ημέρα κατά την οποίαν απέδρασε μαζί με 15 άλλους αγωνιστές τη ΕΟΚΑ.

Οι δραπέτες ήταν οι Μάρκος Δράκος, Χριστάκης Ελευθερίου, Ευάγγελος Ευαγγελάκης, Μίκης Φυρίλλας, Λάμπρος Καφκαλίδης, Κωνσταντίνος Λοΐζου, Παύλος Νικήτας, Πέτρος Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Παπαναστασίου, Ανδρέας Πολυβίου, Μιχαλάκης Χ. Ρωσσίδης, Λεύκιος Ροδοσθένους, Στέλιος Σιάμισης, Πέτρος Στυλιανού, Δήμος Βρυωνίδης και Χαρίλαος Ξενοφώντος.

Ο εκλιπών εργάστηκε σκληρά με το σκοπό να κάνει ότι μπορεί για την οικογένεια του, τα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά του. Όλοι τον έκαναν περήφανο. Εργάστηκε μέχρι τα 82 του χρόνια, και τελικά αφυπηρέτησε και απολάμβανε τα χρόνια του με την οικογένεια του. Σε όλη του την ζωή, ήταν υπόδειγμα εξαιρετικού πατέρα, συζύγου, και παππού. Ήταν επίσης εξαιρετικός πατριώτης που έκανε ανιδιοτελή προσφορά στον αγώνα της ΕΟΚΑ για την ελευθερία της Κύπρου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Θα ψήσετε στην εξοχή τον Δεκαπενταύγουστο; Αυτοί είναι οι εκδρομικοί χώροι που μπορείτε να πάτε – Όλες οι πληροφορίες

• Σας έστειλε μήνυμα «γνωστός» στο facebook; Τι να προσέξετε για να μην χάσετε τον λογαριασμό σας

• Εφραίμ Χρήστου: To τσιαττιστό του για την Β’ φάση της Εισβολής - «Ήντα πόνος, έντα κλάμα…» - Δείτε βίντεο

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



ΥΠΕΞ:  «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

ΥΠΕΞ: «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Ας τερματίσουμε την κατοχή, ας γιατρέψουμε τις πληγές και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με αφορμή την 50ή επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top