ΥΓΕΙΑ

Burnout: Αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησής του

Burnout: Αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησής του

Όλοι έχουμε, δυστυχώς, στον κύκλο μας κάποιο άνθρωπο που υποφέρει από εργασιακή εξάντληση, κάτι που έχει γίνει ευρέως γνωστό με τον όρο burnout.

Σύμφωνα με στοιχεία του Girlboss, έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ το 2023 κατέγραψε ότι το 65% των εργαζομένων που συμμετείχαν σε αυτήν έχουν πάθει burnout κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας συστήνουν διάφορους τρόπους αντιμετώπισής του και οι διακοπές είναι το ν. 1 στη λίστα τους. Ωστόσο, αντί να μιλάμε για διακοπές που διαρκούν λίγες εβδομάδες, αυτό που προτείνεται πλέον από όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, είναι η αποχώρηση από την εργασία για έναν ολόκληρο χρόνο, κάτι που παραπέμπει σε μίνι συνταξιοδότηση.

Φυσικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος να έχει προγραμματίσει τα οικονομικά του, ώστε να μπορεί να ζήσει για τόσο χρονικό διάστημα χωρίς έσοδα από την εργασία του, ενώ απαιτείται και η επίτευξη μιας συμφωνίας με τον εργοδότη του, ώστε να μπορέσει – αν φυσικά το επιθυμεί – να επιστρέψει στη δουλειά του μετά την πολύμηνη ξεκούρασή του.

Σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό Harvard Business Review, υπάρχουν τρία είδη διαλείμματος μετά από burnout. Στο πλαίσιο του πρώτου ο ενδιαφερόμενος αφήνει την εργασία του και καταπιάνεται με ένα project που έχει στο μυαλό του, όπως το να γράψει ένα βιβλίο ή να προσφέρει εθελοντικά δουλειά σε κάποιον οργανισμό, επιτυγχάνοντας την ιδανική για εκείνον ισορροπία δουλειάς και ξεκούρασης. Ο δεύτερος τύπος διαλείμματος περιλαμβάνει πολύμηνα ταξίδια, κατά προτίμηση σε «δύσκολους» προορισμούς και ο τρίτος αφορά σε ανθρώπους που πάσχουν από έντονο burnout και θέλουν πρωτίστως να ξεκουραστούν σωματικά, να κοιμηθούν και να επανέλθουν σταδιακά σε πιο έντονες δραστηριότητες.

Όποιον τύπο ξεκούρασης κι αν επιλέξει κάποιος, τι πρέπει να κάνει για να εξασφαλίσει τα χρήματα που πρέπει ώστε να ζήσει για τόσο χρονικό διάστημα εκτός δουλειάς;

Προφανώς χρειάζεται προετοιμασία και πεθαρχία, ώστε να πραγματοποιηθεί μια αποταμίευση που θα μπορέσει να υποστηρίξει τον τρόπο ζωής που θα επιλέξει κάποιος για το gap year του. Σύμφωνα με την Tori Dunlap, ιδρύτρια μιας online πλατφόρμας που δίνει συμβουλές σε γυναίκες νεότερων γενιών, είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος στην άκρη οικονομίες για να μπορέσει να ξεφύγει εντελώς από το mindset της εξάρτησης από την κανονική του δουλειά. Καλύτερα λοιπόν να στριμωχτεί οικονομικά για λίγο παραπάνω χρονικό διάστημα, ώστε να καταφέρει να ζήσει τους μήνες που μπορεί σε άδεια, χωρίς να ανησυχεί για την διαβίωσή του.

Όσον αφορά στο πώς μπορεί να πείσει κάποιος τον εργοδότη του, υπάρχουν λύσεις, παρότι η δυνατότητα του gap year δεν προσφέρεται σε όλες τις χώρες.

Οι ειδικοί σε θέματα HR υποστηρίζουν ότι ο εργοδότης πρέπει να ακούσει ποια είναι τα οφέλη από ένα τέτοιο διάλειμμα, ιδίως σε επίπεδο παραγωγικότητας, ενώ είναι καλό ο εργαζόμενος να έχει βρει ποιος θα τον αντικαταστήσει. Ακόμα καλύτερο θα είναι να προσφερθεί να τον εκπαιδεύσει κατάλληλα. Αν η ετήσια απουσία από τη δουλειά δεν είναι εφικτή, τότε ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει λιγότερους μήνες άδειας.

Φυσικά εδώ υπάρχει πάντα το ζήτημα του κενού στο βιογραφικό. Πολλοί εργαζόμενοι διστάζουν να ζητήσουν τέτοια άδεια, φοβούμενοι ότι μελλοντικά αυτό το κενό θα «χτυπάει άσχημα» στα μάτια οποιουδήποτε θα μπορεί να τους προσλάβει. Η καλύτερη στρατηγική σε αυτή την περίπτωση είναι η παραδοχή του εργαζόμενου ότι ζήτησε και έλαβε αυτή την άδεια, καθώς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα όριά του.

Προφανώς το ιδανικό θα ήταν να μην φτάνουμε σε κατάσταση burnout για να ζητάμε τέτοιου είδους άδειες, ωστόσο αν αυτό συμβεί πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Θα ψήσετε στην εξοχή τον Δεκαπενταύγουστο; Αυτοί είναι οι εκδρομικοί χώροι που μπορείτε να πάτε – Όλες οι πληροφορίες

• Σας έστειλε μήνυμα «γνωστός» στο facebook; Τι να προσέξετε για να μην χάσετε τον λογαριασμό σας

• Εφραίμ Χρήστου: To τσιαττιστό του για την Β’ φάση της Εισβολής - «Ήντα πόνος, έντα κλάμα…» - Δείτε βίντεο

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



ΥΠΕΞ:  «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

ΥΠΕΞ: «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Ας τερματίσουμε την κατοχή, ας γιατρέψουμε τις πληγές και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με αφορμή την 50ή επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top