ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξέσπασε φωτιά έξω από το Κρατικό Δάσος Κελιών - Βλέπουν κακόβουλη ενέργεια

Ξέσπασε φωτιά έξω από το Κρατικό Δάσος Κελιών - Βλέπουν κακόβουλη ενέργεια

Πυρκαγιά σε δύο εστίες εκδηλώθηκε σε απόσταση 20 μέτρων από τα όρια του Κρατικού Δάσους Κελιών σύμφωνα με το Τμήμα Δασών σήμερα Πέμπτη 15 Αυγούστου, 2024 και ώρα 11:00.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 12:53, αφού έκαψε έκταση δύο δεκαρίων καλυμμένη με καλαμιώνα.

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχείρησαν 12 άτομα του Τμήματος Δασών με 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 1 πυροσβεστικό όχημα.

Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι τέθηκε κακόβουλα.

Πάμε καλά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, λέει ο Διευθυντής Τμ. Δασών

Μετά από αξιολόγηση της πορείας εκρήξεων πυρκαγιών και την αντιμετώπιση – κατάσβεση τους, πάμε πολύ καλά μέχρι τώρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Ιεζεκιήλ, τονίζοντας ότι η ευαισθητοποίηση και συνδρομή των πολιτών στον ταχύ εντοπισμό και κατάσβεση των φωτιών είναι καίριας σημασίας.

Ο κ. Ιεζεκιήλ σημείωσε ότι το Τμήμα Δασών είναι σε «πλήρη ετοιμότητα με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει», ώστε να αντιμετωπίζει και κατασβήνει την κάθε πυρκαγιά που εκρήγνυται εν τη γενέσει της.

Ειδικότερα ανέφερε ότι στο άκουσμα καπνού- όχι πυρκαγιάς κινητοποιούν άμεσα τον μέγιστο όγκο δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα.

Σημείωσε περαιτέρω ότι από την πρώτη στιγμή που λαμβάνεται μήνυμα για καπνό τίθενται σε ετοιμότητα τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης, ώστε να μπορούν να απογειωθούν άμεσα, προσθέτοντας ότι οι δασικές περιφέρειες και οι σταθμοί που είναι πλησίον της πυρκαγιάς κινούνται όλοι προς το σημείο αναφοράς καπνού και όχι μόνο με ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με βυτιοφόρα και για πρώτη φορά επιστρατεύονται και οι προωθητές γαιών, ώστε εάν η πυρκαγιά ξεφύγει από τα πτητικά μέσα ή το δασοπυροσβεστικό σώμα, να μπορεί η επιχείρηση καταστολής και κατάσβεσης της πυρκαγιάς να στηριχθεί με δράση από τους προωθητές γαιών.

«Φαίνεται ότι μέχρι τώρα πάμε αρκετά καλά και οι περισσότερες πυρκαγιές δεν προλαβαίνουν να εξελιχθούν και κατασβήνονται εν τη γενέσει τους και επιβεβαιώνεται με τα αποτελέσματα που έχουμε τους τελευταίους δύο μήνες», ανέφερε περαιτέρω.

Ερωτηθείς εάν από τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών προκύπτει ότι είναι τυχαίες ή αποτέλεσμα πρόθεσης και κακόβουλης ενέργειας, ανέφερε ότι κάθε ημέρα έχουμε πυρκαγιές που κατασβήνονται εκ των οποίων κάποιες είναι σκόπιμες, αλλά αντιμετωπίζονται πριν εξελιχθούν.

«Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες έχουν πετάξει κάποιο υλικό, το οποίο εντοπίσαμε και το εξετάζει η Αστυνομία, πυρκαγιές που προκύπτουν από λάθη και ατυχήματα», συνέχισε.

Ακολούθως έφερε ως παράδειγμα τη σύγκρουση οχήματος σε πάσαλο της ΑΗΚ, στις Κάτω Πλάτρες, που δημιούργησε σπινθήρες στα ηλεκτροφόρα καλώδια και προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβήστηκε άμεσα, όπως σημείωσε.

Ο κ. Ιεζεκιήλ σημείωσε συμβάν, που καταγράφηκε στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς, κατά το οποίο οδηγοί που κινούνταν από τη Δρούσια προς Λατσί-Προδρόμι, εντόπισαν έναρξη πυρκαγιάς, που προκλήθηκε είτε με αποτσίγαρο, είτε με καρβουνάκι που εκσφενδονίστηκε από εξάτμιση οχήματος, και 20 οχήματα σταμάτησαν αμέσως και με όσο νερό είχαν στα οχήματα τους έσβησαν τη φωτιά πριν επεκταθεί και πριν οι δυνάμεις πυρόσβεσης προστρέξουν στο σημείο.

Σημειώνοντας ότι αυτή η ενέργεια πολιτών είναι άξια συγχαρητηρίων, πρόσθεσε ότι «βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας – ο κόσμος βοηθά πάρα πολύ είναι ενήμεροι και αντιλαμβάνονται τα δεινά που έπονται μιας μεγάλης πυρκαγιάς».

Τόνισε ότι μια πυρκαγιά δεν ξεκινά μεγάλη, αλλά από ένα σπινθήρα και εξελίσσεται, προκαλώντας ασύλληπτο κακό, όπως το έχουμε δει τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα.

«Οι πολίτες βοηθούν και ζητούμε τη βοήθεια τους κάθε μέρα» είτε με πληροφορίες, είτε με δράση όπως αυτή κατά την οποία οι οδηγοί έδρασαν άμεσα και έσβησαν τη φωτιά μόνοι τους, συνέχισε διευκρινίζοντας πως όταν αντιλαμβάνονται φωτιά ή καπνό και δεν μπορούν να τη σβήσουν επειδή είναι σε δύσκολο σημείο, να καλούν αμέσως στο 1407 που είναι το Τμήμα Δασών, ή στο 112, είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.

«Δεν πρέπει επ΄ουδενί να καθυστερούν να ενημερώσουν» ανέφερε, τέλος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/κεντρική φωτογραφία - αρχείο

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top