ΥΓΕΙΑ

Πόσες εκσπερματίσεις προφυλάσσουν από τον καρκίνο του προστάτη – Οι έρευνες απαντούν

Πόσες εκσπερματίσεις προφυλάσσουν από τον καρκίνο του προστάτη – Οι έρευνες απαντούν

Σεξουαλικά ενεργοί θα πρέπει να παραμείνουν οι άντρες προκειμένου να αποτρέψουν την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νεότερη συγκεντρωτική μελέτη. Αυτό σημαίνει πως είτε θα πρέπει να κάνουν πιο συχνά σεξ ή να εκσπερματώνουν σε τακτική βάση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Μάλιστα, οι ερευνητές συνιστούν για τους άντρες να εκσπερματώνουν συνολικά 21 φορές το μήνα, διότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, μειώνεται ο κίνδυνος της νόσου κατά το ένα τρίτο.

Αν και οι μηχανισμοί πίσω από αυτά τα πλεονεκτήματα δεν ήταν πλήρως κατανοητοί, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αυξημένη ροή αίματος στον προστάτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών από το σπέρμα. «Η σύσταση για εκσπερμάτιση σε τακτική βάση, ιδίως σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, αποτελεί μια ευκαιρία για την προληπτική διαχείριση της υγείας του προστάτη» σημειώνουν οι ερευνητές.

Η νέα ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Genitourinary Cancer, ανέτρεξε σε στοιχεία μελετών που χρονολογούνται εδώ και 30 χρόνια, εξετάζοντας 11 μελέτες με περόπου 150.000 συνολικά συμμετέχοντες. Οι μελέτες διεξήχθησαν μεταξύ 1990 και 2023 και διερεύνησαν την πιθανή σχέση μεταξύ εκσπερμάτισης και καρκίνου του προστάτη. Ορισμένες από αυτές είχαν μόλις 40 συμμετέχοντες, ενώ άλλες αντίθετα συμπεριέλαβαν χιλιάδες εθελοντές. Η ηλικία των ανδρών που μελετήθηκαν κυμαινόταν μεταξύ 20 και 80 ετών.

Από τον συνολικό όγκο των μελετών, μία από τις πιο ελπιδοφόρες προήλθε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Για τους συμμετέχοντες της συγκεκριμένης μελέτης ηλικίας 46 έως 81 ετών διαπιστώθηκε ότι όσοι έρχονταν σε κορύφωση 21 ή περισσότερες φορές το μήνα διέτρεχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από εκείνους που εκσπερμάτιζαν μόλις τέσσερις έως επτά φορές το μήνα.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The World Journal of Men’s Health και επικεντρώθηκε σε άνδρες ηλικίας 40 έως 80 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον τέσσερις φορές τον μήνα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν λιγότερο συχνά.

Μια διαφορετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, που περιλαμβάνεται στην ανασκόπηση, υποδεικνύει επίσης ότι η συχνή εκσπερμάτιση διεγείρει αλλαγές στους ιστούς του προστάτη που ευθύνονται για την ταχύτερη παραγωγή κυττάρων και τη δημιουργία περισσότερου κιτρικού άλατος, μιας ένωσης που έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Ωστόσο, η παλαιότερη μελέτη από το 1990, δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ εκσπερμάτισης, αυνανισμού, χρήσης αντισυλληπτικών, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και καρκίνου του προστάτη. Υπήρχαν όμως αρκετοί περιορισμοί στην ανασκόπηση, κυρίως στηριζόμενη σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα σχετικά με την εκσπερμάτιση και άλλες σεξουαλικές συμπεριφορές.

«Η αναδυόμενη σχέση μεταξύ της συχνότητας εκσπερμάτισης και της υγείας του προστάτη υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της σεξουαλικής συμπεριφοράς στις στρατηγικές συμβουλευτικής και υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών» καταλήγουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κρίσιμα 60χρονος στο ΓΝ Λευκωσίας - Επιχειρούσε να ανάψει κάρβουνα και υπέστη εγκαύματα

• Καλοκαιρινές εξορμήσεις: Αυτά είναι τα top 10 ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε εικόνες

• Αγοράζουν τελικά ηλεκτρικά οχήματα οι Κύπριοι; - Η θέση μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

• Θέλετε να κάνετε διακοπές στην εξοχή; Στο «Σταυρό της Ψώκας» μπορείτε να κατασκηνώσετε ή να κλείσετε δωμάτιο – Πληροφορίες

• Άναψαν φωτιά σε κρατικό δάσος και τους πέρασαν χειροπέδες – Τι ισχυρίστηκαν



Λετυμπιώτης: «Κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας η απόφαση συμμετοχής Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο»

Λετυμπιώτης: «Κίνηση υψηλής πολιτικής αξίας η απόφαση συμμετοχής Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο»

Η απόφαση της Λευκωσίας να επιτρέψει τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 29 Αυγούστου, αποτελεί στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής αξίας, δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top