ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για θαλάσσια ρύπανση στη Λεμεσό - Έψαξαν την πηγή αλλά δεν βρήκαν τίποτα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για θαλάσσια ρύπανση στη Λεμεσό - Έψαξαν την πηγή αλλά δεν βρήκαν τίποτα

Οι καταγγελίες και τα παράπονα για περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τον Δήμο Λεμεσού.

Σήμερα, γύρω στις 07:30πμ ενημερωθήκαμε από την κοινοπραξία VSS-EPE/VTS (ανάδοχο εταιρεία που εκτελεί την προσφορά του Δήμου Λεμεσού για παροχή υπηρεσιών πρόληψης/αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης) για συγκεκριμένο περιστατικό.

Καταβλήθηκε προσπάθεια αντιμετώπισής του από την εταιρεία, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Τμήμα Αλιείας & Θαλάσσιων Ερευνών) ώστε να προχωρήσουν με τις δικές τους ενέργειες.

Από τη διερεύνηση όλων των μέχρι σήμερα περιστατικών όπως και των περιστατικών προηγουμένων χρόνων διαφαίνεται ότι η πηγή της ρύπανσης είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στη θάλασσα και όχι στη στεριά.

Στις 10/08/2024 πραγματοποιήθηκε εκστρατεία επιθεώρησης του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού και κυρίως των αγωγών όμβριων υδάτων από Επιθεωρητές του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Δήμου Λεμεσού χωρίς να εντοπιστεί οποιαδήποτε πηγή ρύπανσης. Σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών έγινε ακόμη τοποθέτηση απορροφητικών φραγμάτων (Booms) σε συγκεκριμένο σημείο (τέρμα της επίχωσης).

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Δήμος Λεμεσού ανέλαβε μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες πέραν των αρμοδιοτήτων και ευθυνών του. Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, δεν μπορούν από μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα, καθώς χρειάζεται η εμπλοκή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα καταπολέμησης της ρύπανσης. Σημειώνεται, περαιτέρω, ότι ο Δήμος δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει ποινές στους παρανομούντες.

Ο Δήμος Λεμεσού εισηγήθηκε επίσης τη σύσταση Ουλαμού Άμεσης Δράσης και Πρόληψης, ώστε να υπάρχει συνολικός έλεγχος της θάλασσας και να μη γίνεται αποσπασματικά από διάφορες υπηρεσίες. Αν δεν υπάρξει αυστηρή επιτήρηση, επιβολή ποινών αλλά και ετοιμότητα για κατασταλτικά μέτρα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο Δήμος Λεμεσού ευελπιστεί ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς Υφυπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να επιτευχθεί μια συντονισμένη δράση, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και τη διερεύνηση του σημερινού περιστατικού.

*φωτογραφία αρχείου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τμήμα Δασών: Η επαγρύπνηση προστατεύει τα δάση της Κύπρου – Η ανίχνευση, η αναγγελία και το σύστημα επιφυλακής - Βίντεο

• Χαλκιδική: Έψαχναν την 8χρονη 3 ώρες πριν την βρουν στην πινίνα - Άφαντος ο εκπρόσωπος της κατασκήνωσης

• Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο οίκημα του Συνδέσμου Φιλάθλων της ΑΕΚ στη Λάρνακα - Μεγάλες ζημιές

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Σε καζάνι που βράζει η Κύπρος – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Power of Love – Προσπάθησε να ξεκαθαρίσει για τη δουλειά του αλλά μάταια: «Φαίνεται σαν είσαι… ζιγκολό»

• Τα «διαμάντια» της Κύπρου: Αυτές είναι οι πιο όμορφες παραλίες του νησιού - Δείτε φωτογραφίες



Απαντά η Αστυνομία: «Δεν έχουν ρατσιστικά κίνητρα οι επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού»

Απαντά η Αστυνομία: «Δεν έχουν ρατσιστικά κίνητρα οι επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού»

Οι επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού στη Λεμεσό δεν έχουν ρατσιστικά κίνητρα, εκτιμά η Αστυνομία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top