ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση – Ζητά να συμφωνήσει και η Χαμάς

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση – Ζητά να συμφωνήσει και η Χαμάς

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση που κατέθεσαν οι ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Από το Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και υπουργούς, ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε και τη Χαμάς να πράξει το ίδιο.

Πρόκειται για μια πρόταση-γέφυρα την οποία είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ κατά τις συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ, από όπου πάντως απείχε η Χαμάς. Στις διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στο Κάιρο, μετείχαν η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

Σε δηλώσεις του ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και θα ανακουφίσει τους Παλαιστίνιους που υποφέρουν εδώ και 10 μήνες καταστροφικών μαχών στη Γάζα.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ένας πρώτος γύρος επαφών στη Ντόχα, αν και λίγο ως πολύ όλες τις πλευρές επισήμαναν ότι απομένει να γίνει δουλειά για να συναφθεί η συμφωνία.

Σε κοινή ανακοίνωση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ αναφερόταν ότι η Ουάσινγκτον έχει υποβάλει στο Ισραήλ και στη Χαμάς πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία κλείνει τα εναπομείναντα κενά μεταξύ τους.

Σχετικά με την πρόταση, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη [ενν. το Ισραήλ και Χαμάς] μια πρόταση γεφύρωσης που είναι σύμφωνη με τις αρχές που καθορίστηκαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και το ψήφισμα αριθ. 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών μέτρων της συμφωνίας, όπως και λεπτομέρειες για τους ομήρους και τους κρατούμενους», προσέθετε η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση επισήμαινε τέλος ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις χώρες που μεσολαβούν θα ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να εργαστούν για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από καμία πλευρά για άλλες καθυστερήσεις», τόνιζε η ανακοίνωση.

Λίγες ώρες αργότερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την πρόταση.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τζόκερ: Κύπριος τυχερός βρήκε το 5άρι και γεμίζει τις τσέπες του και όχι μόνο – Πολλά τα εκατ. στην επόμενη κλήρωση

• Έκρηξη σε οικία στη Λευκωσία: Στόχος ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας

• Τρόμος στον αέρα: Ράγισε γυαλί σε πτήση από Ισραήλ προς Λάρνακα - Φωτογραφία

• Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Πώς θα απολαύσουμε με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων χρόνων

• Aντρέας Γεωργίου: Καθηλώνει το νέο trailer της καινούργιας του σειράς «Ταμπού»

• Μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές - Ανακόπηκαν από τις Αρχές



Σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό – Σύγκρουση δύο οχημάτων - Στο νοσοκομείο οι επιβαίνοντες

Σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό – Σύγκρουση δύο οχημάτων - Στο νοσοκομείο οι επιβαίνοντες

Δύο οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους στη Λεμεσό με αποτέλεσμα τον τραυματισμό όλων των επιβαινόντων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top