ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τραυματισμένη εικόνα της συγκυβέρνησης- Αυξάνονται οι φωνές διαφωνίας με φόντο το κυπριακό

Η τραυματισμένη εικόνα της συγκυβέρνησης- Αυξάνονται οι φωνές διαφωνίας με φόντο το κυπριακό

Όσο και αν προσπάθησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να πείσουν πως οι διαφορές που υπάρχουν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον οποίο εξακολουθούν να στηρίζουν μέχρι στιγμής, οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και τα όσα ακούγονται παρασκηνιακά, έβγαλαν στη φόρα όλα όσα λέγονταν προεκλογικά.

Ότι δηλαδή, το κυπριακό ήταν και είναι αυτό που χώριζε εξ αρχής τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων, τόνιζαν διαρκώς, πως η κάθε πολιτική δύναμη διατηρεί την αυτονομία της και τις θέσεις της. Μια σειρά γεγονότων ωστόσο, άλλαξε άρδην το σκηνικό και το κλίμα άρχισε να βαραίνει, ξεκινώντας από τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για τολμηρές αποφάσεις τις οποίες θα λάβει στο κυπριακό, αλλά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και αργότερα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, τις οποίες στη συνέχεια η Ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανασκευάσει.

Στο ΔΗΚΟ, τρεις βουλευτές με επιστολή τους προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο ζητούν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Χρίστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς εκφράζουν ανησυχία για την προοπτική του ελληνισμού στην Κύπρο. Κάνουν μάλιστα λόγο για υποχωρήσεις που δεν βρίσκουν αντίσταση, διασφαλίζοντας όπως αναφέρουν γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας, κάτι που ενταφιάζει το μέλλον των πολιτών και μελλοντικών γενεών της Κύπρου.

Μιλώντας στο SIGMA, o βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΔΗΚΟ έχει βαρύνουσα ευθύνη ως το μεγαλύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης. «Ο ΠτΔ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Έφερε τα ΜΟΕ χωρίς να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Μετά ανακοίνωσε τριμερή ενώ ήταν ένα τηλεφώνημα». Πρόσθεσε ότι «το να τρέχεις πίσω από τους Τούρκους και να τους παρακαλάς να έρθουν στο τραπέζι, δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα».

Η ΕΔΕΚ αν και κρατούσε μια ήπια στάση, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τη συγκατάθεσή της ώστε να προσκληθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε αντιδράσεις στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο κάνει λόγο για λανθασμένη κίνηση στρατηγικής και τακτικής, χωρίς να εξασφαλιστεί οποιοδήποτε αντάλλαγμα και να προηγηθεί κάποια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία. Παρά τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε στρατηγική πολιτική κίνηση υψηλής σημασίας και έμπρακτη ένδειξη καλής θέλησης τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή του Χακάν Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο, η ΕΔΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων πως η πολιτική της παροχής κινήτρων στην Τουρκία, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ έρχεται μετά από τις πληροφορίες για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στους κόλπους του κόμματος, η ομιλία της Μαρίας Παναγιώτου σε μνημόσυνο πεσόντων, η οποία έκανε λόγο για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η ομιλία του Μαρίνου Σιζόπουλου, στην εκδήλωση της ΕΔΕΚ για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο οποίος απαντώντας ουσιαστικά στον Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε αναφέρει πως «κάποιοι διατείνονται ότι η μη λύση δεν είναι λύση. Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να τονίσουμε ότι η κακή λύση είναι διάλυση».

Από το κάδρο των αντιδράσεων αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο κυπριακό, αλλά και στο θέμα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, απουσιάζει η ΔΗΠΑ η οποία σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την αποδοχή της συμμετοχής Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ως υπεύθυνη.

Η απόσταση που χωρίζει πλέον τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ φαίνεται να μεγαλώνει. Εκτός από το κυπριακό, και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση - συντονισμός - συνεργασία με το προεδρικό.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Λίγο πριν από τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα μέλη του σώματος αναφορικά με τις εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και για τα επόμενα βήματα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο ΡΙΚ, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων της συμπολίτευσης για πρόσκληση στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, του Χακάν Φιντάν, σημείωσε πως το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και για αυτό τον λόγο πρέπει να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου στο κυπριακό. Αυτό που απομένει είπε, είναι να διαφανεί η διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top