ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kατεχόμενα: Φωνές και αντιδράσεις για τον τερματισμό εκδρομών της TUI

Kατεχόμενα: Φωνές και αντιδράσεις για τον τερματισμό εκδρομών της TUI

Για «πολιτική αποκλεισμού» από την ε/κ πλευρά έκανε λόγο ο Ερσίν Τατάρ, με στόχο την οικονομία του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας πως αυτή τη φορά οι Ε/κ έχουν θέσει στόχο τον τουριστικό τομέα, λαμβάνοντας παράνομα – όπως ανέφερε – μέτρα για τη διέλευση ατόμων που θέλουν να κάνουν διακοπές στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, που εκ των προτέρων έκαναν τέτοιες κρατήσεις.

«Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις του Ε/κ ηγέτη και συνεπώς της ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου σχετικά με το μέλλον της νήσου Κύπρου. Η ε/κ ηγεσία, ειδικά από τον περασμένο Ιανουάριο, εντείνει την εδώ και 61 χρόνια συνεχιζόμενη καταπιεστική πολιτική της απομόνωσης και καταπίεσης των Τ/κ, που παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και καταπατά το διεθνές δίκαιο», ισχυρίστηκε.

Στην γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει επίσης ότι από την περασμένη εβδομάδα, μετά από διαβουλεύσεις στην τ/κ πλευρά με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και τουριστικούς οργανισμούς, έγινε επικοινωνία με τα διεθνή φόρουμ και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, και «εξηγήθηκε αυτή η εχθρική πολιτική της ε/κ πλευράς».

«Καλώ την ε/κ ηγεσία να βάλει τέλος σε αυτή την ξεπερασμένη πολιτική, την οποία συνεχίζουν μετά το 1963, να καταστρέφουν τα πανεπιστήμιά μας, τις επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα μας που επεκτείνουν την πολιτική αποκλεισμού, συμπεριλαμβάνοντας τον τουριστικό μας τομέα», είπε.

Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα στο νησί, συνεχίζει ο κ. Τατάρ, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. «Καλώ τον ε/κ ηγέτη να εγκαταλείψει αυτή την ξεπερασμένη πολιτική και να κάνει βήματα προς τα εμπρός προς τη δημιουργία νέων συνεργασιών». Θα παρακολουθεί, αναφέρει, το θέμα και θα μεταφέρει σε κάθε πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, των θέσεων του.

Ατάογλου

Οι προσπάθειες της ε/κ πλευράς να παρεμποδίσει τις διελεύσεις ατόμων έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της ΕΕ, περιορίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση και τις ελευθερίες, ισχυρίστηκε, επίσης, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός τουρισμού», Φικρί Ατάογλου επικρίνοντας τη νέα συμφωνία της ε/κ πλευράς με τον τουριστικό οργανισμό TUI, που «θα εμποδίζει τους τουρίστες που έρχονται από την Ευρώπη» στις υπό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, να περάσουν στα κατεχόμενα.

Δεν υπάρχει τίποτα εξηγήσιμο ως προς τον περιορισμό της ελευθερίας μετακίνησης και των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας των τουριστών που επισκέπτονται το ψευδοκράτος, πρόσθεσε ο κ. Ατάογλου σε γραπτή του δήλωση. Τέτοια βήματα, συνέχισε, προκαλούν και περαιτέρω διαχωρισμό μεταξύ «των δύο λαών» και θέτουν εμπόδια στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Ούτε βοηθούν, ούτε συμβάλλουν στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά εμβαθύνουν το πρόβλημα στο νησί, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη, ανακοίνωση της TUI, του κορυφαίου τουριστικού πράκτορα της Γερμανίας ότι θα σταματήσουν μετά τις 31 Αυγούστου 2024 οι ημερήσιες εκδρομές στα κατεχόμενα κατόπιν σχετικής συμφωνία με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ατάογλου είπε ότι αυτό μάλλον θα ισχύει και για άλλους τουριστικούς οργανισμούς και θα επηρεάσει τον τουρισμό και τους ξεναγούς όχι μόνο στο «βορρά», αλλά και στον «νότο». «Αυτή η πρακτική, η οποία μπορεί να αγνοήσει τους ανθρώπους που κερδίζουν τα προς το ζην από τον τουρισμό, πρέπει να αντιστραφεί το συντομότερο δυνατό», είπε.

Ερχιουρμάν

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρει ότι ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφενός, δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, από την άλλη, «συνεχίζει να αναζητά τρόπους να βλάψει την οικονομία της τδβκ χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του».

Ο κ. Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι αφού ο ΠτΔ εργαλειοποίησε το περιουσιακό ζήτημα και τη δικαιοσύνη στρεφόμενος ενάντια στον κατασκευαστικό τομέα στα κατεχόμενα, ανέλαβε πρωτοβουλία ενώπιον των αρμόδιων αρχών στην Ευρώπη για τα «πανεπιστήμια» στο ψευδοκράτος και τώρα «είναι η σειρά του τουριστικού τομέα». Με πρωτοβουλία της TUI, ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς φορείς στην Ευρώπη, επιχειρείται η αποτροπή τουριστών που μένουν στη «νότια Κύπρο» να περάσουν στο «βορρά». Ας γίνει γνωστό, ότι «δεν θα δεχθούμε αυτές τις απόπειρες που βλάπτουν τις σχέσεις και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», καταλήγει ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

Τ/κ Τύπος

Το θέμα προβάλλεται σήμερα στον τ/κ Τύπο με την Κίπρις να έχει κύριο τίτλο «Ενάντια στις αρχές της ΕΕ», την Ντιαλόγκ να το έχει κύριο θέμα της με τίτλο «Οικονομικό χτύπημα», την Χακικάτ να προβάλει στο κύριο θέμα της τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της «ένωσης Τ/κ ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσαγινέρ με τίτλο «Παραβιάζονται τα δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης των ατόμων», ενώ αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους μέσω των επικριτικών δηλώσεων στην τ/κ πλευρά κάνουν η Βατάν, η Χαλκίν Σεσί, η Γκιουνές κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επτά οι τραυματίες από το τροχαίο στη Λεμεσό – Ποια η κατάσταση της υγείας τους

• Δραματική έκκληση για αιμοδότες από το Κέντρο Αίματος – Διακοπές και κορωνοϊός τους κράτησαν μακριά

• Κέντρα αναψυχής: «Πλήγμα» η επιστροφή των all inclusive πακέτων - Οι απώλειες, η ακρίβεια και τα προβλήματα

• Online shopping: Συμβουλές για σωστές και ασφαλείς αγορές – Το δικαίωμα υπαναχώρησης και η παράδοση αγαθών

• Τραγωδία στη Χαλκιδική: 19χρονος σκοτώθηκε σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι - Εκσφενδονίστηκε από παιχνίδι

• Φουσκωτές πισίνες και παιχνίδια νερού: Πως να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά – Χρήσιμες συμβουλές

• Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Μάγεψε το φεγγάρι του Οξύρρυγχου – Εκπληκτικά κλικ από την Κύπρο



Η τραυματισμένη εικόνα της συγκυβέρνησης- Αυξάνονται οι φωνές διαφωνίας με φόντο το κυπριακό

Η τραυματισμένη εικόνα της συγκυβέρνησης- Αυξάνονται οι φωνές διαφωνίας με φόντο το κυπριακό

Όσο και αν προσπάθησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να πείσουν πως οι διαφορές που υπάρχουν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον οποίο εξακολουθούν να στηρίζουν μέχρι στιγμής, οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και τα όσα ακούγονται παρασκηνιακά, έβγαλαν στη φόρα όλα όσα λέγονταν προεκλογικά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top