ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kρατικός προϋπολογισμός 2025: Πότε αναμένεται η τελική συζήτηση - Έγινε όλοι η προεργασία στο ΥΠΟΙΚ

Kρατικός προϋπολογισμός 2025: Πότε αναμένεται η τελική συζήτηση - Έγινε όλοι η προεργασία στο ΥΠΟΙΚ

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η τελική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κεραυνός είπε πως στο Υπουργείο έχει γίνει όλη η προεργασία, ενώ οι κατανομές δαπανών ανά Υπουργείο έχουν γίνει, προσθέτοντας ότι με την επάνοδό του την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν οι τελικές πινελιές στο κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού.

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο της Κυβέρνησης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα συνεχιστεί η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος για την ενίσχυση του οικονομικού μοντέλου, με προώθηση συνεργασιών κυπριακών επιχειρήσεων τόσο μεταξύ τους όσο και με ξένες εταιρείες.

«Είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε και θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μέσω πρωτοβουλιών κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό», ανέφερε ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η ενίσχυση του υφιστάμενου μοντέλου εκεί και όπου καταγράφονται συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως τουρισμός και προσέλκυση ξένων εταιρειών, με διερεύνηση νέων τομέων.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο πλάνο, ο κ. Κεραυνός είπε πως ο στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το Υπουργείο να ετοιμάζεται για την υποβολή της 5η και της 6ης δόσης, ενώ, συνέχισε, αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν σημαντικά ποσά. Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων από τους θεσμούς τις ΕΕ επί της αίτησης πληρωμής της 2ης και 3ης δόσης, που υποβλήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023, και της 4ης δόσης (υποβλήθηκε στις 3 Ιουλίου) αναμένεται να εισπραχθούν €229 εκατ.

Σημείωσε εξάλλου ότι το ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσει την εργασία για το θέμα της αναδιάρθρωσης της δομής της δημόσιας υπηρεσίας και του εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου, στη βάση και της μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αυτό το σημείο ο κ. Κεραυνός είπε ότι έχει αποσταλεί και αίτημα για τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως ανέφερε, η μελέτη του ΔΝΤ είναι πιο γενική.

«Και θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αυτό είναι ένα θέμα που θα χρειαστεί χρόνο, αφού στόχος είναι να περιορίσουμε τον ρυθμό αύξησης του μισθολογίου», τόνισε.

Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία δεδομένα για τον ρυθμό ανάπτυξης το β’ τρίμηνο, ο κ. Κεραυνός χαιρέτισε την επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, για να τονίσει ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την ανοδική πορεία, εν μέσω του ρευστού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ 3,7% (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) το β’ τρίμηνο, έπειτα από 3,3% το α’ τρίμηνο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την αρχική του εκτίμηση για όλο το 2024, που ήταν 2,9%.

Με βάση τις προβλέψεις στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2025 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,1%. Το πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο €1,42 δισ, που αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πλεόνασμα €936 εκατ., που αντιστοιχεί στο 2,8% του ΑΕΠ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καταγγελία: «Το Ευημερίας πέταξε εγχειρισμένη καρκινοπαθή σε σπίτι αχούρι με κατσαρίδες στη Λάρνακα» - Σκληρό βίντεο

• Επτά οι τραυματίες από το τροχαίο στη Λεμεσό – Ποια η κατάσταση της υγείας τους

• Δραματική έκκληση για αιμοδότες από το Κέντρο Αίματος – Διακοπές και κορωνοϊός τους κράτησαν μακριά

• Κέντρα αναψυχής: «Πλήγμα» η επιστροφή των all inclusive πακέτων - Οι απώλειες, η ακρίβεια και τα προβλήματα

• Online shopping: Συμβουλές για σωστές και ασφαλείς αγορές – Το δικαίωμα υπαναχώρησης και η παράδοση αγαθών

• Φουσκωτές πισίνες και παιχνίδια νερού: Πως να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά – Χρήσιμες συμβουλές

• Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Μάγεψε το φεγγάρι του Οξύρρυγχου – Εκπληκτικά κλικ από την Κύπρο



ΥΠΕΞ: Απαντά για τη συμμετοχή Φιντάν στην άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ - «Δεν συνιστά υποχώρηση»

ΥΠΕΞ: Απαντά για τη συμμετοχή Φιντάν στην άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ - «Δεν συνιστά υποχώρηση»

Στο σκεπτικό της απόφασης της κυβέρνησης να συναινέσει στη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικων της Ευρωπαικής Ενωσης στις 19 Αυγούστου, αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top