ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: «Κανένα περιστατικό πανώλης στην Κύπρο μέχρι τώρα»

Υπ. Γεωργίας: «Κανένα περιστατικό πανώλης στην Κύπρο μέχρι τώρα»

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει περιστατικό πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (PPR) στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, η οποία διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος πανώλης σε μικρά μηρυκαστικά.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τα κρούσματα πανώλης σε μικρά μηρυκαστικά που καταγράφηκαν στην ελληνική επικράτεια, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως η συγκεκριμένη νόσος ούτε προσβάλλει, ούτε επηρεάζει τους ανθρώπους, για να σημειώσει πως έχει ήδη δώσει οδηγίες στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όπως αυξήσουν τους ελέγχους, ώστε να αποτραπεί η παρουσία της νόσου στην Κύπρο, τονίζοντας πως η πρόληψη είναι το πιο «σημαντικό βήμα».

Εξάλλου, ανέφερε ότι πέραν των αυστηρών ελέγχων, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό για τους κτηνοτρόφους για τη PPR, στο οποίο αναφέρονται σειρά μέτρων, που πρέπει να τηρούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ζώα είναι υγιή.

Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιώτου, οι κτηνοτρόφοι εφαρμόζουν αυστηρά τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που λαμβάνουν από τους υπεύθυνους υγείας των ζώων τους.

Σημείωσε ότι «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης η όλη διαδικασία αντιμετώπισης γίνεται και εφαρμόζεται σε Ενωσιακό  επίπεδο (Μόνιμη Επιτροπή για την Υγεία των Ζώων την Ασφάλεια των Φυτών, τους Ελέγχους στο Εμπόριο και την Ευημερία των Ζώων) στη βάση συγκεκριμένων μέτρων, που πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συμμορφώνονται».

Δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, λέει ο Χρ. Πίπης

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλο Πίπη, είπε πως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, αφού δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Όπως είπε ο κ. Πίπης μεταδίδεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής των υγιών με άρρωστα ζώα, μέσω εκκρίσεων, όπως δάκρυα, σάλια, ούρα και κόπρανα, καθώς επίσης μέσω μολυσμένης τροφής, νερού, εξοπλισμού και μέσων μεταφοράς.

«Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο», διαβεβαίωσε ο Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Τα συμπτώματα ζώων που προσβλήθηκαν

Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Πίπη τα ζώα, που προσβάλλονται από πανώλη, έχουν υψηλό πυρετό, κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία δύσπνοια, αιματήρες διάρροιες, υγρά από τα μάτια και το στόμα, αλλοιώσεις στο στόμα, καθώς και δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Σημειώνεται ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR) είναι ενδημική στην Τουρκία και τον Ιούλιο του 2024 εντοπίστηκε στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Επίσης, η ασθένεια ενδημεί σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Τελευταία στιγμή οι αποφάσεις για express διαδρομή Λεμεσού – Λευκωσίας – Ποια η τιμή του εισιτηρίου - Πώς επηρεάζει η έλλειψη οδηγών

• Στεγαστικό: Σε τρεις άξονες η συμβολή ΚΟΑΓ για προσιτή στέγη -Λεπτομέρειες

• Παλέρμο: Ποιοι είναι οι έξι νεκροί του ναυαγίου - Αγνοείται ένα ακόμη άτομο, μία σορός δεν έχει ανασυρθεί από το σκάφος

• Όλα όσα χρειαζόμαστε για νεανικό μυαλό που λειτουργεί ρολόι – Στην κορυφή το μαγνήσιο

• ΗΠΑ: Ο Τραμπ πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί στην πρώτη υπαίθρια συγκέντρωση μετά την απόπειρα δολοφονίας του



Σε διαρκή επαφή ο ΠτΔ με ΓΓ ΟΗΕ - «Οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»

Σε διαρκή επαφή ο ΠτΔ με ΓΓ ΟΗΕ - «Οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εδώ και καιρό, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει, τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top