ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: Αυτά είναι τα τέσσερα μέτρα που ζητά από ΑΗΚ για πρόληψη πυρκαγιών

Υπ. Γεωργίας: Αυτά είναι τα τέσσερα μέτρα που ζητά από ΑΗΚ για πρόληψη πυρκαγιών

Τέσσερα μέτρα προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές πυρκαγιές εξαιτίας προβληματικού εξοπλισμού της ΑΗΚ, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαρία Παναγιώτου, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη. Η Υπουργός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συνάντηση έγινε αφού εντός Αυγούστου καταγράφηκαν τρεις πυρκαγιές σε παραδασόβιες περιοχές, που προκλήθηκαν από καλώδια της ΑΗΚ.

Στη συνάντηση, στην οποία εκτός από την Υπουργό και τον Πρόεδρο της ΑΗΚ με την ομάδα του, συμμετείχε ο Διευθυντής και υπηρεσιακοί του Τμήματος Δασών και ο Αρχιπύραρχος, η Υπουργός ζήτησε από την ΑΗΚ απαντήσεις μέχρι την επόμενη συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Αυγούστου.

«Ο λόγος της συνάντησης ήταν ότι εντός Αυγούστου είχαμε 3 πυρκαγιές σε παραδασόβιες περιοχές που είχαν προκληθεί από καλώδια. Συγκεκριμένα, από τις 7 Ιουνίου μέχρι τις 19 Αυγούστου καταμετρήσαμε εφτά πυρκαγιές σε παραδασόβιες περιοχές, οι οποίες προκλήθηκαν από το δίκτυο της ΑΗΚ. Από αυτές οι 3 πυρκαγιές προκλήθηκαν εντός Αυγούστου, στις 4, 10 και 19 Αυγούστου», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός.

Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, η ανταπόκριση του Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργου Πέτρου «ήταν πολύ θετική», ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διάλογος του Υπουργείου με την ΑΗΚ. «Από το καλοκαίρι του 2023 έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή μεταξύ του Τμήματος Δασών, της ΑΗΚ, της Πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Θήρας για να γίνει ο προγραμματισμός για την αντικατάσταση του προβληματικού εξοπλισμού της ΑΗΚ και για τον καθαρισμό των κλαδιών από το δίκτυο», υπενθύμισε.

Στη συνάντηση της Πέμπτης, σύμφωνα με την Υπουργό, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει η ΑΗΚ μέχρι την επόμενη συνάντηση, που ορίστηκε για τις 30 Αυγούστου, να επικαιροποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του εξοπλισμού της, που κατά προτεραιότητα γίνεται στα δάση. «Έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για αντικατάσταση των καλωδίων από τον Απρίλιο του 2024 και προχωρούν. Εγώ ζήτησα επικαιροποίηση του προγράμματος για να παρακολουθούμε ότι είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει κατατεθεί», ανέφερε.

Επιπλέον, ζητήθηκε από την ΑΗΚ να προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη μηχανισμού για παρακολούθηση των προβληματικών καλωδίων στις παραδασόβιες περιοχές και τις κοινότητες, πέρα από τον μηχανισμό παρακολούθησης που υπάρχει ήδη για τη δασική γη. «Αυτό είναι το πιο άμεσο που θέλουμε να γίνει τώρα, γιατί έχουμε καλώδια που χαλαρώνουν λόγω των καιρικών συνθηκών, τα προβλήματα με τους μετασχηματιστές, και τα καλώδια τα οποία περνούν μέσα από τα κλαδιά δέντρων, που έπρεπε ήδη να είχαν καθαριστεί. Θέλουμε την ανάπτυξη ενός μηχανισμού αμέσως για την παρακολούθηση και επιδιόρθωση των προβλημάτων», υπογράμμισε.

Το τρίτο ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την άμεση ανταπόκριση της ΑΗΚ κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν προκαλείται πυρκαγιά. Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης των μονάδων, είτε του Τμήματος Δασών είτε της Πυροσβεστικής, είναι γύρω στα 12 λεπτά, «ενώ προσέξαμε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθει η ΑΗΚ να αποκόψει το ρεύμα για να μπορέσουν να επιχειρήσουν οι Δυνάμεις. Γι’ αυτό ζητήσαμε τη δημιουργία ενός μηχανισμού για να είναι στο ίδιο χρονικό πλαίσιο η ανταπόκριση από την ΑΗΚ για να μην υπάρχει καθυστέρηση», σημείωσε.

Το τέταρτο είναι η ΑΗΚ να φροντίσει να αναπτύξει μηχανισμό απομάκρυνσης των αποκλαδιών, δηλαδή τα κλαδιά που μαζεύονται μετά τους καθαρισμούς. «Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που μας το είπαν σήμερα και είπαμε ότι θέλουμε να μας καταθέσει μηχανισμό για άμεση απομάκρυνση των αποκλάδων», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη των εργασιών της επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα, η Υπουργός είπε ότι η επιτροπή έχει καταρτίσει προγραμματισμό για μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να κάνει η ΑΗΚ, ανάμεσα τους και η αντικατάσταση του εξοπλισμού τους. "Επειδή όμως προέκυψαν αυτά τα τρία επαναλαμβανόμενα συμβάντα εντός Αυγούστου και δεδομένου ότι πρέπει να δρούμε προληπτικά, θέλουμε η ΑΗΚ να προχωρήσει αμέσως σε διορθωτικές ενέργειες", τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Τελευταία στιγμή οι αποφάσεις για express διαδρομή Λεμεσού – Λευκωσίας – Ποια η τιμή του εισιτηρίου - Πώς επηρεάζει η έλλειψη οδηγών

• Στεγαστικό: Σε τρεις άξονες η συμβολή ΚΟΑΓ για προσιτή στέγη -Λεπτομέρειες

• Παλέρμο: Ποιοι είναι οι έξι νεκροί του ναυαγίου - Αγνοείται ένα ακόμη άτομο, μία σορός δεν έχει ανασυρθεί από το σκάφος

• Όλα όσα χρειαζόμαστε για νεανικό μυαλό που λειτουργεί ρολόι – Στην κορυφή το μαγνήσιο

• ΗΠΑ: Ο Τραμπ πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί στην πρώτη υπαίθρια συγκέντρωση μετά την απόπειρα δολοφονίας του



Σε διαρκή επαφή ο ΠτΔ με ΓΓ ΟΗΕ - «Οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»

Σε διαρκή επαφή ο ΠτΔ με ΓΓ ΟΗΕ - «Οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εδώ και καιρό, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει, τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top