ΔΙΕΘΝΗ

Επανέναρξη συνομιλιών στο Κάιρο για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Επανέναρξη συνομιλιών στο Κάιρο για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ξεκίνησαν έναν νέο γύρο συναντήσεων στο Κάιρο σήμερα, με στόχο την επίλυση των διαφορών σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Αιγύπτιοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί για να αναζητήσουν συμβιβασμούς σχετικά με τα σχέδια για την παροχή ασφάλειας στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, την οποία ζήτησε η Χαμάς, ανέφεραν οι πηγές.

Οι προτάσεις ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν στους Ισραηλινούς αξιωματούχους σήμερα, ενώ μια αντιπροσωπεία του Κατάρ θα συμμετάσχει στις συνομιλίες την Παρασκευή, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η Αίγυπτος μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ ήταν μεσολαβητής σε μήνες διαπραγματεύσεων για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Τα αιτήματα του Ισραήλ να διατηρήσει αναπτυγμένα στρατεύματα κατά μήκος του διαδρόμου Νετζαρίμ, ο οποίος διασχίζει τη Γάζα, καθώς και σε μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, έχουν αναδειχθεί ως τα σημαντικότερα εμπόδια για μια συμφωνία.

Η Αίγυπτος όπως και η Χαμάς, ζητούν να αποσυρθεί το Ισραήλ από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα προέλασαν τον Μάιο. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε την περιοχή για να φέρει όπλα στη Γάζα, ενώ η Αίγυπτος λέει ότι έχει κλείσει τις διόδους του λαθρεμπορίου.

Οι συνομιλίες συνχίζονται μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, στη Γάζα, όπου ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσεις τις 40.000, οι βιαιοπραγίες συνεχίζονται, με τα ισραηλινά τανκς να προχωρούν σήμερα βαθύτερα στην Γάζα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Τελευταία στιγμή οι αποφάσεις για express διαδρομή Λεμεσού – Λευκωσίας – Ποια η τιμή του εισιτηρίου - Πώς επηρεάζει η έλλειψη οδηγών

• Στεγαστικό: Σε τρεις άξονες η συμβολή ΚΟΑΓ για προσιτή στέγη -Λεπτομέρειες

• Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Βρήκαν τεράστια ποσότητα διάφορων ναρκωτικών σε όχημα στη Λεμεσό - Δείτε φωτογραφίες

• Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από €5 εκατ.

• Λώρης Λοϊζίδης: Η γλυκιά φωτογραφία που δείχνει τα τρία παιδιά του να αγκαλιάζονται



Σε διαρκή επαφή ο ΠτΔ με ΓΓ ΟΗΕ - «Οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»

Σε διαρκή επαφή ο ΠτΔ με ΓΓ ΟΗΕ - «Οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εδώ και καιρό, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει, τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top