Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το λούνα παρκ στη Χαλκιδική, που βρήκε τραγικό θάνατο ένας 19χρονος. Οι παραλείψεις και οι παρατυπίες, φαίνεται να έχουν ως αφετηρία τους την 15η Μαΐου, όταν ξεκίνησε η χωρίς άδεια λειτουργία της μοιραίας επιχείρησης.
Αν και το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό για τρεις ολόκληρους μήνες χωρίς γνωστοποίηση, δηλαδή από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Και όπως αποκαλύφθηκε, ο επιχειρηματίας διατηρούσε και δεύτερο λουνα παρκ στην περιοχή της Χαλκιδικής. Σφραγίστηκε και αυτό καθώς λειτουργούσε χωρίς άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δυο λουνα παρκ είχαν κοινή άδεια λειτουργίας τα τελευταία 12 χρόνια.
Ο πατέρας του 19χρονου βρέθηκε για πρώτη φορά στο λούνα παρκ. Ήθελε να δει που έχασε ο γιος του τη ζωή του. “Να κρατηθούν και να απολογηθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μου πήραν το παιδί. Είναι σάπια, αυτά δεν είναι ούτε για 50 κιλά βάρος. Διαπιστώνω ότι ο άνθρωπος που ήρθε για να κάνει την εμπειρογνωμοσύνη έχει πάνω από τρία σακιά με 20 κιλά άμμο, δηλαδή 60 κιλά. Τα παιδιά που βάλανε μέσα ήταν 185 κιλά. Ήταν 2 μετρα παλικάρια πώς θα τα αντέξει; Από ατσάλι αν ήταν θα λύγιζε από την ταχύτητα. Πώς ηλεκτροδοτήθηκε ο χώρος; Εν γνώσει σίγουρα του Δήμου γιατί δεν περνάει καμία ηλεκτροδότηση στην ελληνική επικράτεια χωρίς την υπογραφή πρώτα του Δήμου” τόνισε ο πατέρας.
“Οι παραλήψεις και παρατυπίες δεν έχουν να κάνουν μόνο προς το σκέλος της αδειοδότησης… Και με τις προθεσμίες έχουν να κάνουν και με τα πραγματικά ελαττώματα του χώρου και των μηχανημάτων” δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Μανδράου.
«Θέλω να σας πω ξεκάθαρα, για άλλη μία φορά, ως γονέας, ως πολίτης και ως πολιτικός, ο μόνος αρμόδιος να δίνει άδειες στα λούνα παρκ είναι οι Δήμοι και είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους, συνεπώς θα πρέπει να απευθυνθείτε εκεί» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο θάνατος του 19χρονου στο λούνα παρκ, που λειτουργούσε χωρίς άδεια, ήταν το αρχικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κασσάνδρας. “Θα είμαστε αρωγοί για να αποδειχθεί αλήθεια το τι συνέβη” δήλωσε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.
Μετά την αποκάλυψη του ΕΡΤNews ότι η επιχείρηση είχε στήσει τα παιχνίδια και ήταν έτοιμα προς χρήση από τις 15 Μαΐου εύλογα ανακύπτει ένα νέο ερώτημα. Πώς δεν αντιλήφθηκαν οι υπηρεσίες τη λειτουργία του λούνα παρκ και ο πρώτος έλεγχος έγινε στις 9 Ιουλίου από την αστυνομία; Μάλιστα η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο ίδιο σημείο και αδειοδοτούταν τα τελευταία 12 χρόνια.
Ο χειριστής όταν είδε τον 19χρονο να εκσφενδονίζεται από το κάθισμα εξαφανίστηκε χωρίς να σταματήσει το παιχνίδι. Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία εργαζόμενου ότι οι χειριστές δεν είχαν εκπαιδευτεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το βιβλίο λειτουργίας όπου καταχωρούνται τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης των χειριστών.
Πώς εκπαιδεύονται οι χειριστές των μηχανημάτων εξηγεί στο ΕΡΤNews o Παναγιώτης Σοφουλάκης ο οποίος ήταν ένας από τους πραγματογνώμονες στο δυστύχημα στο λούνα παρκ του Αλμυρού στο Βόλο το 2019 όπου έχασε τη ζωή του ενα 14χρονο κορίτσι: «Ο χειριστής του μηχανήματος δεν διαφέρει από το χειριστή ενός μηχανήματος σε εργοστάσιο, πρέπει να είναι εκπαιδευμένος από τον ιδιοκτήτη, έχει την ευθύνη ο ιδιοκτήτης να τον εκπαιδεύσει συγκεκριμένα για το μηχάνημα, να του δώσει ένα σωστό μηχάνημα το οποίο να μην μπορεί ούτε τον ίδιο να βλάψει, αλλά ούτε και να κάνει κάποια παρατυπία το μηχάνημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις αυτοψίες που έκαναν οι πραγματογνώμονες έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και το πόρισμά τους θα είναι έτοιμο άμεσα.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις