ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτός είναι ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς - Διορίστηκε από το Υπουργικό

Αυτός είναι ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς - Διορίστηκε από το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε τον διορισμό του Υποστράτηγου Νεόφυτου Παχουλίδη στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αντιστράτηγο Λούκα Χατζημιχαήλ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.

Η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο νέος Υπαρχηγός θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Ακολουθεί το βιογραφικό σημείωμα του νέου Υπαρχηγού.

Υποστράτηγος Νεόφυτος Παχουλίδης 

Γεννηθείς στη Λευκωσία το 1967, ο Υποστράτηγος Νεόφυτος Παχουλίδης εισήχθη το 1985 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1989, ως Ανθυπολοχαγός Ιππικού - Τεθωρακισμένων, 1ος εκ των Ελληνοκυπρίων αξιωματικών.

Φοίτησε με διάκριση σε όλα τα Σχολεία Τεθωρακισμένων στην Ελλάδα, καθώς και στη Σχολή Ιππικού - Τεθωρακισμένων Γαλλίας (École d’application de l’armée blindée et cavalerie, Saumur).

Αποφοίτησε επίσης από τη Σχολή Επιτελών και την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου της Ελλάδος, καθώς και από τη Σχολή Πολέμου Γαλλίας (Collège interarmées de Défense). Επιπρόσθετα, είναι απόφοιτος των Orientation and High Level Courses (Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας/ESDC) και του Senior Strategic Leadership Program, της Ακαδημίας Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Defence Academy).

Υπηρέτησε σε Μονάδες εκστρατείας ως Ουλαμαγός και Διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων (1990-1999), καθώς και ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων - Πληροφοριών και Υποδιοικητής Επιλαρχίας (μεταξύ 1999 - 2004). Υπηρέτησε επίσης, επί 5ετία, ως Διοικητής Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων ΑΜΧ-30Β2 και T-80U (2005 - 2006 και 2007 - 2011).

Μεταξύ των ετών 2011-2016, υπηρέτησε ως Διευθυντής 3ου ΕΓ Ταξιαρχίας και Τμηματάρχης Σχεδίων του ΓΕΕΦ, εργαζόμενος παράλληλα σε θέματα αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. Στο ίδιο διάστημα, παρακολούθησε μέσω e-learning τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, από την οποία αποφοίτησε με άριστα, διευρύνοντας το γνωστικό του πεδίο σε θέματα στρατιωτικής διπλωματίας και στρατηγικών σπουδών.

Τα επόμενα 3 χρόνια (2016 - 19), τοποθετήθηκε ως Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σε μία περίοδο έντονης δραστηριότητας αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες, τόσο στην εμβάθυνση της αμυντικής προσπάθειας στην ίδια την Ε.Ε. (EU Global Strategy, PESCO, CARD κ.α.), όσο και στη διεύρυνση των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Το 2019, προήχθη στον βαθμό του Συνταγματάρχη και τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στην 20η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧ ΤΘΤ). Τον Μάρτιο του 2021 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ - Υπεύθυνου για την Αμυντική Σχεδίαση, την Οργάνωση, τα Δόγματα, τη Μετεξέλιξη και τις Διεθνείς Σχέσεις.

Τον Μάρτιο του 2022 προήχθη σε Ταξίαρχο και ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητού της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Ακολούθως, τον Απρίλιο 2023, προήχθη σε Υποστράτηγο, και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή της Ε.Φ.

Διαθέτει Master of Arts στις Διεθνείς Σχέσεις (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) και μεταπτυχιακό τίτλο Ιστορίας/ Études européennes, méditerranéennes et asiatiques (Πανεπιστήμιο ΕPHE/École Pratique des Hautes Études, Paris).

Ομιλεί άριστα την αγγλική και γαλλική γλώσσα. Του έχουν απονεμηθεί όλες οι προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές, καθώς και επιπρόσθετες, σε διάφορα στάδια της διοικήσεώς του ή της υπηρεσίας του ως Επιτελούς.

Είναι παντρεμένος και είναι πατέρας 2 ενήλικων τέκνων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ληστεία 64χρονου: Χειροπέδες και στη 16χρονη καταζητούμενη – Στο κελί για 6 μέρες η 15χρονη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν - Δείτε όλα τα ονόματα

• Διπλό φονικό στη Λεμεσό: Συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται οι δυο - Πότε παραπέμπονται σε απευθείας δίκη

• Ναυάγιο στο Παλέρμο: Εντοπίστηκε η σορός της Χάνα Λιντς - Οι δύτες αναγνώρισαν το άψυχο σώμα της

• Χαλκιδική: Παμπάλαια και κλεμμένα από την Βουλγαρία πολλά μηχανήματα του λούνα παρκ - Τι αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενος



Λετυμπιώτης: Η συμμετοχή Φιντάν αποτελεί ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας

Λετυμπιώτης: Η συμμετοχή Φιντάν αποτελεί ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας

Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μια ευκαιρία να διαπιστωθεί η πραγματική στάση και οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top