LIKE ONLINE

Τιτανικός: Ανακαλύφθηκε πρωτοσέλιδο για το ναυάγιο μετά από 112 χρόνια

Τιτανικός: Ανακαλύφθηκε πρωτοσέλιδο για το ναυάγιο μετά από 112 χρόνια

Ένα πρωτοσέλιδο που απεικονίζει την αγωνία που ένιωσαν οι συγγενείς των επιβατών του Τιτανικού, ανακαλύφθηκε στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας στην Αγγλία, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα. Ο αντίκτυπος της τραγωδίας, κατά την οποία περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912, αποτυπώνεται με συγκλονιστικό τρόπο στις φωτογραφίες του πρωτοσέλιδου.

Το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας The Daily Mirror, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 20 Απριλίου 1912, δείχνει δύο γυναίκες στο Σαουθάμπτον – το λιμάνι από όπου απέπλευσε ο Τιτανικός – να περιμένουν να αναρτηθεί η λίστα με τους επιζώντες.

«Μια από τις χιλιάδες τραγωδίες που έκαναν το ναυάγιο του Τιτανικού το πιο φρικτό στην ιστορία του κόσμου», γράφει ο τίτλος του άρθρου.

Ο Τιτανικός, ο οποίος απέπλευσε στις 10 Απριλίου 1912, ήταν το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο και θεωρούνταν «αβύθιστο». Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού μετατράπηκε σε διεθνή τραγωδία όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό στις 11:40 μ.μ. 14 Απριλίου. Το πλοίο, που βυθίστηκε σε λιγότερο από τρεις ώρες, δεν είχε αρκετές σωσίβιες λέμβους για τους περίπου 2.220 επιβαίνοντες.

«Από τα 903 μέλη του πληρώματος του Τιτανικού, μόνο 210 έχουν διασωθεί. Αυτή είναι τεράστια τραγωδία για το Σαουθάμπτον, όπου ζούσε η πλειονότητα των ανδρών, γιατί σε αυτή την τρομερή καταστροφή, μητέρες έχασαν γιους, γυναίκες έχασαν συζύγους και νεαρά κορίτσια έχασαν τους αγαπημένους τους. Χθες, ήταν μια τραγική μέρα στην ιστορία της πόλης, αν και έβαλε τέλος σε κάθε αγωνία. Μια λίστα με τους διασωθέντες δημοσιεύθηκε έξω από τα γραφεία του White Star και οι μητέρες και οι σύζυγοι που έλπιζαν, διάβασαν με ανυπομονησία τα ονόματα, για να διαπιστώσουν ότι οι χειρότεροι φόβοι τους. Η λίστα περιείχε ευχάριστα νέα για κάποιους, οι οποίοι όμως έκρυψαν τη χαρά τους εξαιτίας της τρομερής θλίψης των φίλων και των γειτόνων τους» αναφέρει το άρθρο.

Ο Τσαρλς Χάνσον, ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών Hansons Auctioneers, δήλωσε ότι η εφημερίδα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας «εκκαθάρισης σπιτιού» σε ένα ακίνητο στην πόλη Lichfield στο Staffordshire.

«Το χαρτί βρέθηκε χάρη στη γιαγιά του ηλικιωμένου πελάτη μας», είπε ο Χάνσον. «Είχε κρατήσει άρθρα εφημερίδων τα οποία αναφέρονταν σε σημαντικά γεγονότα όπως η στέψη του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ το 1911 και η βύθιση του Τιτανικού» πρόσθεσε.

Ο Χάνσον χαρακτήρισε την εφημερίδα, η οποία πουλήθηκε έναντι 34 λιρών (περίπου 45 δολάρια) αυτή την εβδομάδα, «ένα πολύτιμο κομμάτι της κοινωνικής ιστορίας». «Αυτό το εύρημα μας θυμίζει τις πολλές οικογένειες, τους φίλους, τις συντετριμμένες μητέρες, τους πατέρες και τις συζύγους» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: CNN/ertnews

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ληστεία 64χρονου: Χειροπέδες και στη 16χρονη καταζητούμενη – Στο κελί για 6 μέρες η 15χρονη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν - Δείτε όλα τα ονόματα

• Διπλό φονικό στη Λεμεσό: Συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται οι δυο - Πότε παραπέμπονται σε απευθείας δίκη

• Ναυάγιο στο Παλέρμο: Εντοπίστηκε η σορός της Χάνα Λιντς - Οι δύτες αναγνώρισαν το άψυχο σώμα της

• Χαλκιδική: Παμπάλαια και κλεμμένα από την Βουλγαρία πολλά μηχανήματα του λούνα παρκ - Τι αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενος

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Ποζάρει με φόντο το ηλιοβασίλεμα και αποκαλύπτει τι κάνει τη ζωή της μεγάλη



Λετυμπιώτης: Η συμμετοχή Φιντάν αποτελεί ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας

Λετυμπιώτης: Η συμμετοχή Φιντάν αποτελεί ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας

Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μια ευκαιρία να διαπιστωθεί η πραγματική στάση και οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top