Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Παρασκευή κυρώσεις σε περισσότερες από 400 οντότητες και άτομα για υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και κινεζικές εταιρείες, που Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και να ενισχύσει τον στρατό της.
Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πεκίνο για την υποστήριξή του στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας και έχει ήδη ανακοινώσεις εκατοντάδες κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό της ικανότητας της Μόσχας να εκμεταλλεύεται ορισμένες τεχνολογίες για στρατιωτικούς σκοπούς.
Οι κυρώσεις της Παρασκευής περιλαμβάνουν μέτρα κατά εταιρειών στην Κίνα που συνδέονται με αποστολή εργαλείων για μηχανές και μικροηλεκτρονικών στη Ρωσία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τις κυρώσεις του κατά 190 στόχων.
Οι κυρώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στοχεύουν να καταπνίξουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας και στρέφονται εναντίον εταιρειών στην Τουρκία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και στις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας, που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι σημερινές ενέργειες έπληξαν τη Ρωσία εκεί που πονάει - υποβαθμίζοντας την ικανότητά της να παράγει έσοδα μέσω των ενεργειακών της έργων και διακόπτοντας την απόκτηση υλικού για την προμήθεια της πολεμικής της μηχανής», δήλωσε ο Άαρον Φόρσμπεργκ, διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική και την εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων.
Οι στόχοι κυρώσεων της Παρασκευής περιλαμβάνουν το σκέλος εισαγωγών-εξαγωγών του κινεζικού ομίλου Dalian Machine Tool Group, το οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι είχε προμηθεύσει είδη διπλής χρήσης 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικές εταιρείες.
Η Κίνα λέει ότι δεν έχει παράσχει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά υπερασπίζεται αυτό που αποκαλεί κανονικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μέτρα κατά εταιρειών που προμηθεύουν εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον επιδίωξε επίσης με τις κυρώσεις να διακόψει μελλοντικά ενεργειακά έργα στη Ρωσία και την αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στο στόχαστρο βρίσκεται το έργο της Ρωσίας ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων Arctic LNG 2, το οποίο έχει ήδη πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις που έχουν περιορίσει την πρόσβασή της σε δεξαμενόπλοια, και άλλες εταιρείες που συμμετέχουν σε μελλοντικά ενεργειακά έργα στη Ρωσία, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.
Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης εταιρείες που εμπλέκονται στις αποστολές, όπως η White Fox Ship Management με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ απέκτησε πρόσφατα τέσσερα δεξαμενόπλοια για να μεταφέρει LNG.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις