ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό και η απουσία συλλογικότητας στο εσωτερικό - Συνεχίζουν τις διακοπές τα δύο μεγάλα κόμματα

Το Κυπριακό και η απουσία συλλογικότητας στο εσωτερικό - Συνεχίζουν τις διακοπές τα δύο μεγάλα κόμματα

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, κάνοντας αρχή με μία τριμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Αυτό ίσως γίνει κατορθωτό, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταβάλλει προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, που αν γίνει κανείς δεν γνωρίζει τι κατάληξη θα έχει, με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά και ο Ερσίν Τατάρ θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη λύση δύο κρατών πλέον, ή τι θα εκστομίσει ο κατοχικός ηγέτης ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ, την  ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο η πολιτική ηγεσία στην πλειοψηφία της, εξακολουθεί να βρίσκεται σε «διακοπές». Εκτός από τις αντιδράσεις αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνεντεύξεις του για το κυπριακό, έχουμε ενώπιον μας, το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο οποίο θα παρακαθίσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τις «ευλογίες» της Λευκωσίας.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου στο σύνολό της, συμφωνεί με τις θέσεις και την τακτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ (εκτός από μερίδα βουλευτών) απουσιάζουν από την πολιτική σκηνή, παρακολουθώντας τα όσα τεκταίνονται, εκ του μακρόθεν.

Η προετοιμασία της κυβέρνησης και του Κωνσταντίνου Κόμπου για το άτυπο συμβούλιο  των ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν είναι υπόθεση μόνο του ίδιου του ΥΠΕΞ, αλλά ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Το ενδεχόμενο επίσης μίας τριμερούς συνάντησης και ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τις 13 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τη μετάβασή του, στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτή την συγκυρία θα έπρεπε και επιβάλλεται να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις όλων των κομμάτων και όχι μεμονωμένα, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα.

Είναι η στρατηγική που ακολουθούμε στο κυπριακό σωστή ή λανθασμένη; Ποια τακτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση ενός ναυαγίου, ή ποια τακτική θα ακολουθήσει σε περίπτωση που ο Ερσίν Τατάρ δεχθεί να πάει σε μία τριμερή συνάντηση; Ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να δείξουν την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, αλλά και για το τι θα επακολουθήσει.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Τα πάνω κάτω έφερε η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top