ΔΙΕΘΝΗ

Χρυσοστόμου: Παράταση του κινδύνου εκτεταμένης ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή

Χρυσοστόμου: Παράταση του κινδύνου εκτεταμένης ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή

Για παράταση του κινδύνου εκτεταμένης ανάφλεξης στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής έκανε λόγο ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, ο οποίος μίλησε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ύστερα από τον τερματισμό των συνομιλιών για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουν να περάσουν την κόκκινη γραμμή, που θα σημάνει μια γενικευμένη σύρραξη, ωστόσο, η συνέχιση αυτών των «ελεγχόμενων» χτυπημάτων τη στιγμή που η Γάζα παραμένει ανοικτή πληγή μπορεί με αφορμή οποιοδήποτε γεγονός να δημιουργήσει προϋποθέσεις περαιτέρω ανάφλεξης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να έχουν αποτύχει σε αυτό το στάδιο, αν και πάντοτε, όπως είπε, υπάρχει παράθυρο για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με τη Χαμάς να έχει αποσυρθεί από τη διαδικασία, απορρίπτοντας τους δύο όρους του Ισραήλ για στρατιωτική παρουσία στον διάδρομο Φιλαδέλφεια μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και στον διάδρομο Νεζαρίμ μεταξύ βόρειας και νότιας Γάζας.

Όπως εξήγησε, το Ισραήλ επιθυμεί την παραμονή των στρατευμάτων του στον διάδρομο Φιλαδέλφεια και μετά την επίτευξη εκεχειρίας, ώστε να ελέγχει τι εισέρχεται και τι εξέρχεται από τη Γάζα, καθώς ελέγχει ήδη όλη την υπόλοιπη περίμετρο της Λωρίδας, είτε χερσαία είτε ναυτικά, απαίτηση, που απορρίπτει τόσο η Χαμάς, όσο και η Αίγυπτος.

Σχετικά με τον διάδρομο Νεζαρίμ, είπε ότι με την επιστροφή των προσφύγων, αν και εφόσον υπάρξει εκεχειρία, θα μετακινηθεί ο πληθυσμός από τον νότο στον βορρά, με το Ισραήλ να επιθυμεί παρουσία εντός της Γάζας, ώστε να ελέγχει τις μετακινήσεις ανθρώπων και υλικού μεταξύ των δύο τμημάτων.

Αναφορικά με τον κίνδυνο εκτεταμένης ανάφλεξης, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι κανείς εκ των Χεζμπολάχ, Ιράν και Ισραήλ δεν επιθυμεί γενικευμένη σύρραξη, κάτι που, όπως ανέφερε, διεφάνη ξεκάθαρα χθες όταν το Ισραήλ χτύπησε με 100 και πλέον αεροπορικές επιδρομές τις βάσεις εκτόξευσης ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πριν καν ξεκινήσει η εκ μέρους της επιχείρηση, έχοντας από πριν πληροφόρηση λόγω ευρείας κινητικότητας στις εν λόγω βάσεις.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια τακτική που χρησιμοποιεί ανέκαθεν το Ισραήλ, όπως π.χ. στους αραβοϊσραηλινούς πολέμους όταν χτύπησε τα αιγυπτιακά αεροσκάφη πριν ακόμα απογειωθούν από τις βάσεις τους, σύμφωνα με την οποία χτυπά τις υποδομές της Χεζμπολάχ πριν ακόμα ξεκινήσει την επίθεση. Συμπλήρωσε ότι το δεύτερο σκέλος αυτής της τακτικής αφορά στη μεταφορά των εχθροπραξιών στο πεδίο του αντιπάλου αντί στο ισραηλινό έδαφος.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ προχώρησε σε χτυπήματα, συνέχισε ο κ. Χρυσοστόμου, προσθέτοντας ότι ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα λόγω πρότερης πληροφόρησης του Ισραήλ και ως αποτέλεσμα αναχαιτίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.

«Το χτύπημα ήταν προβλεπόμενο και ελεγχόμενο και συντήρησε το γόητρο της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία Σουκρ, η οποία αποτέλεσε και τον λόγο για το χτύπημα», τόνισε σχετικά.

Προσέθεσε ότι την ίδια στιγμή και οι δύο πλευρές λένε ότι επρόκειτο για την πρώτη φάση της απάντησής τους, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, παραπέμπει σε συνέχιση των εχθροπραξιών, εντούτοις καμία πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κλιμακώσει τις επιθέσεις της, αφού για τη μεν Χεζμπολάχ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση του Λιβάνου και σε αποκαθήλωση από τον ηγετικό της ρόλο, το δε Ισραήλ δεν θέλει να επαναλάβει την οδυνηρή χερσαία εισβολή του 2006, ενώ με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων διατηρεί το «δικαίωμα νόμιμης άμυνας», συνεχίζοντας τα χτυπήματα κατά της Χαμάς και της Χεμπολάχ.

«Συνεχίζουν και οι δύο με αυτοπεριορισμούς, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουν να περάσουν την κόκκινη γραμμή, που θα σημάνει μια γενικευμένη σύρραξη», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση του Ιράν.

Όπως σημείωσε, ο Ιράν επικαλείτο τις διαπραγματεύσεις για να μην προχωρήσει σε χτύπημα κατά του Ισραήλ, ωστόσο, με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το γόητρό του σώζεται μερικώς με το χτύπημα της Χεζμπολάχ, χωρίς να έχει προβεί το ίδιο σε παρόμοια ενέργεια.

Ερωτηθείς πόσο βιώσιμη είναι πλέον η κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι η κοινή επιθυμία αποφυγής γενικευμένης σύρραξης συνιστά μια θετική εξέλιξη, ωστόσο, η συνέχιση αυτών των «ελεγχόμενων» χτυπημάτων τη στιγμή που η Γάζα παραμένει ανοικτή πληγή μπορεί με αφορμή οποιοδήποτε γεγονός να δημιουργήσει προϋποθέσεις περαιτέρω ανάφλεξης.

«Πρόκειται στην ουσία για παράταση του κινδύνου, δεν επιβεβαιώνονται τα χειρότερα, δεν απομακρύνεται όμως ο κίνδυνος. Συνεχίζεται η διαμάχη και οι εχθροπραξίες με έναν ελεγχόμενο τρόπο, κάτι που ωστόσο μεταφράζεται σε περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή και ανοικτό το ενδεχόμενο ανάφλεξης», σημείωσε επί του θέματος.

Σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι αυτή τη στιγμή, μόνο μια συμφωνία θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση, ωστόσο, τα δύο κύρια σημεία διαφωνίας συνεχίζουν να υφίστανται.

Προσέθεσε πως μια ενδεχόμενη λύση ως προς τα δύο αυτά σημεία θα μπορούσε αφενός να περιλαμβάνει την απόσυρση από πλευράς Ισραήλ της απαίτησης ελέγχου του διαδρόμου Φιλαδέλφεια και την ανάπτυξη στη θέση των ισραηλινών δυνάμεων μιας διεθνούς δύναμη που θα διασκεδάζει τους φόβους του Ισραήλ για πιθανή χρήση του διαδρόμου προς ενίσχυση της Χαμάς και την ίδια στιγμή η Γάζα τεθεί εκτός τους πλήρους αποκλεισμού και της περικύκλωσης από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Αφετέρου, συνέχισε, η επιμονή του Ισραήλ στη διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας στη Γάζα δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη για την επόμενη ημέρα.

«Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη ημέρα στη Γάζα. Όσο δεν υπάρχει επίλυση για αυτό το ζήτημα, τόσο τα φαινόμενα που παρακολουθούμε θα συνεχίζονται», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 32χρονο για διάρρηξη κατοικίας και κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων

• Τραυματίστηκε στο μάτι κυνηγός - Η κατάσταση της υγείας του

• Στο νοσοκομείο οδηγός: Σοβαρό τροχαίο στην Πάφο με Λεμεσιανό τραυματία

• Θέλεις να αρχίσεις σπουδές εντός 2024; Αυτές είναι οι επιλογές σου – Τα deadlines και οι προτιμήσεις σε χώρες και σχολές

• Παρένθετη μητέρα στην Κύπρο: Τι ισχύει με την άδεια και επίδομα μητρότητας - Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται



Μονή Αββακούμ: Νέες εξελίξεις – Έβγαλαν εκτός εκκλησιαστικής δίκης τον Α. Βαβούσκο - «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Μονή Αββακούμ: Νέες εξελίξεις – Έβγαλαν εκτός εκκλησιαστικής δίκης τον Α. Βαβούσκο - «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Λίγες μέρες πριν την εκκλησιαστική δίκη που ορίστηκε στις 30 Αυγούστου ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του το Συνοδικό αποφάσισε πως ο Αναστάσιος Βαβούσκος δεν μπορεί να παρίσταται ως συνήγορος των μοναχών, στην δικαστική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top