ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε η συγκομιδή χαρουπιών - Αναμονή για την παραγωγή

Άρχισε η συγκομιδή χαρουπιών - Αναμονή για την παραγωγή

Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα σε σχέση με την παραγωγή χαρουπιών, καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο συγκομιδής του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου.

Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι διάταγμα που εκδόθηκε πέρσι, με βάση τη σχετική νομοθεσία, καθόρισε ότι η έναρξη συγκομιδής και αποθήκευσης χαρουπιών είναι από τις 15 Αυγούστου και μετά γιατί πριν από αυτή την ημερομηνία, όπως είπε, τα χαρούπια είναι άγουρα.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λόγω του καύσωνα, που υπήρξε φέτος, τα χαρούπια να ωρίμασαν πιο νωρίς.

«Αν κοπούν άγουρα τότε τον Χειμώνα λιώνουν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον λόγο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για ανθρώπινη κατανάλωση είτε για ζωοτροφές», πρόσθεσε.  

Αναφορικά με τη φετινή παραγωγή, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι «επειδή η περίοδος αυτή είναι περίοδος συγκομιδής του χαρουπιού, δεν έχουμε ακόμη εικόνα για τη συνολική παραγωγή».

Ανέφερε επίσης ότι καλή εικόνα σε σχέση με την παραγωγή «θα έχουμε προς το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν παραδοθεί η παραγωγή».

Η χρονιά ρεκόρ στην παραγωγή ήταν πριν δύο χρόνια, ενώ φέτος με την ανομβρία μπορεί να περιοριστεί κάπως η παραγωγή, πρόσθεσε.

Ο ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας είπε ότι το χαρούπι χρησιμοποιείται για ανθρώπινη βρώση, το κουκούτσι του για τη βιομηχανία, ενώ δεύτερης και τρίτης ποιότητας χαρούπια χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.  

Αναφορικά με τις εξαγωγές χαρουπιών, ο κ. Γρηγορίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι όσα χαρούπια παραχθούν εξάγονται, καθώς δεν διατηρούνται αποθέματα.

Τέλος, ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε σε κίνητρα που δίδει το Υπουργείο για φύτευση χαρουπιών. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 32χρονο για διάρρηξη κατοικίας και κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων

• Τραυματίστηκε στο μάτι κυνηγός - Η κατάσταση της υγείας του

• Στο νοσοκομείο οδηγός: Σοβαρό τροχαίο στην Πάφο με Λεμεσιανό τραυματία

• Θέλεις να αρχίσεις σπουδές εντός 2024; Αυτές είναι οι επιλογές σου – Τα deadlines και οι προτιμήσεις σε χώρες και σχολές

• Παρένθετη μητέρα στην Κύπρο: Τι ισχύει με την άδεια και επίδομα μητρότητας - Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται



Μονή Αββακούμ: Νέες εξελίξεις – Έβγαλαν εκτός εκκλησιαστικής δίκης τον Α. Βαβούσκο - «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Μονή Αββακούμ: Νέες εξελίξεις – Έβγαλαν εκτός εκκλησιαστικής δίκης τον Α. Βαβούσκο - «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Λίγες μέρες πριν την εκκλησιαστική δίκη που ορίστηκε στις 30 Αυγούστου ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του το Συνοδικό αποφάσισε πως ο Αναστάσιος Βαβούσκος δεν μπορεί να παρίσταται ως συνήγορος των μοναχών, στην δικαστική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top