ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχολική τσάντα από €3.99 έως και €209 - Καθημερινοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Καταναλωτή

Σχολική τσάντα από €3.99 έως και €209 - Καθημερινοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Καταναλωτή

Υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών και επιλογών σε όλες τις κατηγορίες των σχολικών ειδών, δήλωσαν τη Δευτέρα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, και η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, σημειώνοντας ότι υπάρχει αυξητική χρήση του διαδικτύου τόσο για έρευνα όσο και για αγορά σχολικών προϊόντων.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), Ηλίας Δημητρίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το ΠΣΣΕ θα βοηθήσει πέραν των 2200 οικογενειών με σχολικά είδη.

O κ. Καραγιώργης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι έγινε προκαταρκτική έρευνα αγοράς από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στις 29 Ιουλίου έτσι ώστε να υπάρχει μια συγκριτική βάση με νέα έρευνα που θα διεξαχθεί στις 29 Αυγούστου. Πρόσθεσε ότι η έρευνα που έγινε στις 29 Ιουλίου κατέδειξε ότι υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών και επιλογών σε όλες τις κατηγορίες που έχουν καταγραφεί, δηλαδή, στις τσάντες, στη γραφική ύλη και στον ρουχισμό.

«Το συμπέρασμα είναι ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις επιλογές τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αλλά και τις οικονομικές τους δυνατότητες», είπε. Περαιτέρω, υπέδειξε ότι υπάρχουν ποιοτικές διαφορές μεταξύ των προϊόντων και, ως εκ τούτου, οι τιμή δεν θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των σχολικών προϊόντων.

Έρευνα αγοράς και προϋπολογισμός για τα αναγκαία

Ο κ. Καραγιώρης σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα αγοράς από πλευράς καταναλωτών από πριν και να αξιοποιηθούν καταστήματα που είναι πιο κοντά στις ανάγκες και στις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Προέτρεψε επίσης την αξιοποίηση του διαδικτύου τόσο για σύγκριση τιμών, όσο και για αγορές.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ορισμένες συμβουλές ενόψει των αγορών που θα κάνουν για τα σχολικά. Σημείωσε ότι θα πρέπει αρχικά να καθοριστεί ο προϋπολογισμός για την αγορά των σχολικών ειδών από προηγουμένως και να τηρηθεί πιστά, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να αγοράσουν αυτά που πραγματικά χρειάζονται και να αξιοποιήσουν σχολικά είδη της περσινής σχολικής χρονιάς που είναι σε καλή κατάσταση.

Ο κ. Καραγιώρης είπε επίσης ότι η επιλογή των σχολικών ειδών αποτελεί και μια ευκαιρία εκπαίδευσης των παιδιών - τα οποία θα αποτελέσουν και τους μελλοντικούς καταναλωτές- σε θέματα ορθής καταναλωτικής συνείδησης και κουλτούρας, εξηγώντας ότι μέσα από τις αγορές που κάνουν, με τη συνοδεία και των γονιών τους, μαθαίνουν ακριβώς το τι πρέπει να αγοράζουν, μαθαίνουν τις ανάγκες που πρέπει να έχουν και να ικανοποιήσουν, χωρίς να προβαίνουν σε περιττές αγορές.

Επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να ενημερωθούν για την πολιτική επιστροφών των φυσικών καταστημάτων, καθώς, όπως είπε,  δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε φυσικού καταστήματος εάν θα αποδεχθεί επιστροφές ή οποιεσδήποτε αλλαγές. Σημείωσε ότι υπάρχει και το θέμα των εγγυήσεων σε οποιεσδήποτε αγορές γίνουν, όπως καθορίζονται από τον νόμο, προσθέτοντας ότι ο καταναλωτής εάν εντοπίσει ότι το προϊόν που αγόρασε είναι ελλαττωματικό πρέπει να μπορεί να το επιστρέψει πίσω στο κατάστημα ή αν δεν ικανοποιείται καλείται να προβαίνει σε καταγγελία στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή.

Μιλώντας για τις αγορές από το διαδίκτυο ,ο κ. Καραγιώρης είπε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σίγουροι για την αξιοπιστία των διαδικτυακών καταστημάτων ώστε πριν να προβούν σε αγορές να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια σωστή και αξιόπιστη διαδικτυακή επιχείρηση.

Καθημερινοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Καταναλωτή

Σε ερώτηση για το εάν εντοπίστηκαν παραπλανητικές διαφημίσεις ή ψευδείς εκπτώσεις σε σχολικά προϊόντα, ο κ. Καραγιώρης απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί παράπονα τέτοιας μορφής από καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι «οτιδήποτε διαπιστώνεται το οποίο είναι εις βάρος του καταναλωτή, ψευδείς παραπλανητικές αγορές, αθέμιτες πρακτικές ή οτιδήποτε άλλο εννοείται ότι πάντοτε η Υπηρεσία είναι στη διάθεση των καταναλωτών να προβαίνουν σε καταγγελία στο 1429 (Γραμμή Καταναλωτή) και η Υπηρεσία πάντοτε θα είναι δίπλα στον καταναλωτή ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του».

Είπε ακόμη ότι γίνονται έλεγχοι στην αγορά καθημερινά για τα προϊόντα, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να κτιστεί μια εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και της Υπηρεσίας, αλλά και των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Διενήργησε έρευνα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών

Από πλευράς της η κ. Χρίστου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε έρευνα τόσο διαδικτυακά όσο και με φυσική παρουσία σε δέκα σημεία πώλησης σχολικών ειδών παγκύπρια και η γενική εικόνα που έχει προκύψει είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών με κάποιες αυξομειώσεις σε σύγκριση με τις τιμές του 2023 σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Η κ. Χρίστου πρόσθεσε ότι ένα πολύ γενικό συμπέρασμα που εξήχθη από την εν λόγω έρευνα είναι ότι εάν μια οικογένεια επιλέξει το διαδίκτυο για παραγγελία των σχολικών προϊόντων ίσως να της κοστίσει πολύ λιγότερα από τη φυσική αγορά από το κατάστημα, σημειώνοντας ότι «φαίνεται ξεκάθαρα ότι και το διαδίκτυο θα έχει σημαντικό ρόλο στις αγορές που θα πραγματοποιήσουν οι καταναλωτές».

Επικαλούμενη στοιχεία και της Στατιστικής Υπηρεσίας, η κ. Χρίστου, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι για το 2024 οι Κύπριοι επιλέγουν να αγοράζουν προϊόντα από το διαδίκτυο και υπάρχει μια αυξητική τάση.

Σχολική τσάντα από €3.99 έως και €209

Αναφερόμενη στο κόστος των σχολικών ειδών, η κ. Χρίστου είπε ενδεικτικά ότι το κόστος για μια σχολική τσάντα ξεκινά από €3.99 και φτάνει τα €209 για φέτος, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά όπου η ακριβότερη τσάντα κυμαινόταν στα €340.

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τη σχολική κασετίνα οι τιμές ξεκινούν από €0,79 σεντς και φτάνουν στα €51,40, σημειώνοντας ότι παρατηρήθηκε μείωση της τιμής σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Είπε, ακόμη, ότι ελαφρά αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές των μαρκαδόρων, των μολυβιών, των πενών και των φακέλων αρχειοθέτησης, ενώ δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε αυξομείωση στις τιμές των σχολικών τετραδίων σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Μιλώντας για τα είδη ένδυσης, η κ. Χρίστου είπε ότι σε σχέση με τις φανέλες, τα πουκάμισα και τα παντελόνια παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση σε σχέση με την περσινή χρονιά, σημειώνοντας ότι φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση για τις τιμές στις σχολικές φούστες. «Σε γενικές γραμμές όμως, όλα τα προϊόντα κυμαίνονται πάνω κάτω στις ίδιες τιμές με πέρσι», ανέφερε.

Επιστροφή εντός 14 ημερών για διαδικτυακές αγορές

Κληθείσα να απαντήσει για το εάν οι καταναλωτές έχουν δικαιώματα σε περίπτωση που αγόρασαν ελαττωματικά σχολικά είδη, η κ. Χρίστου απάντησε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν κάποιος αγοράζει κάτι διαδικτυακά έχει το δικαίωμα όταν και εφόσον δεν το χρησιμοποιήσει, εντός 14 ημερών από την παραλαβή του προϊόντος να το επιστρέψει πίσω και να ζητήσει τα χρήματά του, ενώ, εάν η αγορά γίνεται με φυσική παρουσία στο κατάστημα τότε εκεί επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία ισχύει η πολιτική της επιχείρησης.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν καταγγελίες ή παράπονα προς τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, η κ. Χρίστου είπε ότι υπάρχουν ορισμένα παράπονα καταναλωτών που αφορούν τη μη αναγραφή τιμών σε κάποια προϊόντα, κυρίως σχολικά. Επίσης, είπε ότι σε μια περίπτωση, επιχείρηση παρουσίαζε σχολικά προϊόντα σε έκπτωση χωρίς όμως η τιμή να διαφέρει από την αρχική, κάτι που συνιστά παράβαση του νόμου.

Η κ. Χρίστου κάλεσε τους καταναλωτές εάν εντοπίσουν οτιδήποτε στην αγορά το οποίο κρίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ή ότι δεν αναγράφονται οι τιμές των προϊόντων ή προκύπτει θέμα ασφάλειας των προϊόντων ή ακόμα αν παρατηρούνται αθέμιτες πρακτικές από πλευράς των επιχειρήσεων προς στους καταναλωτές να επικοινωνούν με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών στο 22 516 112 ή ακόμα και με την Γραμμή Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου στο 1429.

Η σχολική τσάντα να μην ξεπερνά το 1/10 του βάρους του παιδιού

Παράλληλα, η κ. Χρίστου επεσήμανε τη σημασία της σωστής επιλογής της σχολικής τσάντας υποδεικνύοντας ότι με βάση έρευνες η σχολική τσάντα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/10 του συνολικού βάρους του παιδιού.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και για σκοπούς ασφάλειας και υγείας των παιδιών τους να αποφεύγουν τα σχολικά προϊόντα τα οποία έχουν άρωμα από διάφορα τρόφιμα ή διάφορα φρούτα ή προσομοιάζουν με διάφορες τροφές  γιατί αυτά περιέχουν μέσα χημικές ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών.

Επίσης, συνέχισε, «είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί σε αγορές που πραγματοποιούνται από διεθνείς πλατφόρμες. Υπάρχουν προϊόντα τα οποία είναι επικίνδυνα στην αγορά γι' αυτό και θα πρέπει οι καταναλωτές να παρακολουθούν και να ενημερώνονται μέσω του δελτίου RAPEX, το οποίο δημοσιεύεται στη σελίδα του Υπουργείου Εμπορίου και να βλέπουν μέσα στο δελτίο αυτό ποια προϊόντα έχουν αποσυρθεί από την αγορά», ανέφερε.

Πέραν των 2200 οικογενειών ζήτησαν από το ΠΣΣΕ σχολικά είδη

Ο κ. Δημητρίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το ΠΣΣΕ διοργανώνει και φέτος την παγκύπρια εκστρατεία συλλογής σχολικών ειδών που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση για τα παιδιά ευάλωτων οικογενειών μια δράση που, όπως είπε, διεξάγεται εδώ και δέκα χρόνια.

Σημείωσε ότι η φετινή εκστρατεία είχε αρχίσει εδώ και δύο μήνες και ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου, με σκοπό να βοηθηθούν ευάλωτες οικονομικά οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους για τη νέα σχολική χρονιά. Δήλωσε ότι στα είδη που μαζεύονται περιλαμβάνονται τσάντες, κασετίνες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, είδη γραφείου, γραφική ύλη και άλλα.

Ερωτηθείς πόσες οικογένειες θα βοηθηθούν μέσα από αυτή τη δράση ο κ. Δημητρίου απάντησε ότι η καταγραφή που έχει γίνει από τις οργανώσεις-μέλη του ΠΣΣΕ -που είναι πέραν των 480 μη κυβερνητικών οργανώσεων- κάνουν λόγο για 2200 οικογένειες παγκύπρια, σημειώνοντας ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι αιτούντες βοήθεια είναι περισσότεροι από πέρσι.

Σε ερώτηση για το εάν άρχισε η διανομή των σχολικών ειδών στις οικογένειες, ο κ. Δημητρίου είπε ότι αυτό γίνεται από την πρώτη στιγμή, ενώ φέτος η εκστρατεία άρχισε πολύ πιο γρήγορα, πριν κλείσουν τα σχολεία για τις θερινές διακοπές. Ανέφερε, ακόμη, ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ανταπόκριση και από τον κόσμο αλλά και από εταιρείες, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς να συνδράμουν την προσπάθεια, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα δοθεί και φέτος βοήθεια σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Σημείωσε  ότι υπάρχει έλεγχος από τις οργανώσεις του ΠΣΣΕ για τις οικογένειες όπου δίνεται η βοήθεια και υπάρχουν κριτήρια επιλογής των οικογενειών, ενώ πρόσθεσε ότι όποιος θα ήθελε να προσφέρει ή να ζητήσει βοήθεια μπορεί να καλεί στο 22 514786 (τηλέφωνο ΠΣΣΕ).  

Σχολικά και στους μαθητές Ριζοκαρπάσου και Κορμακίτη

Ο κ. Δημητρίου δήλωσε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι μέσω της δράσης αυτής έχουν βοηθηθεί και τα εγκλωβισμένα παιδιά του Ριζοκαρπάσου και του Κορμακίτη με τη συνεργασία της Ελληνικής Τράπεζας. Είπε ότι δυστυχώς φέτος οι κατοχικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στον ΠΣΣΕ να μεταβεί στα κατεχόμενα σχολεία και να δώσει τη βοήθεια, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Εντούτοις, τα παιδιά ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές και τους δόθηκε το απαραίτητο σχολικό υλικό όπως τσάντες, τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη και άλλα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 32χρονο για διάρρηξη κατοικίας και κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων

• Τραυματίστηκε στο μάτι κυνηγός - Η κατάσταση της υγείας του

• Στο νοσοκομείο οδηγός: Σοβαρό τροχαίο στην Πάφο με Λεμεσιανό τραυματία

• Θέλεις να αρχίσεις σπουδές εντός 2024; Αυτές είναι οι επιλογές σου – Τα deadlines και οι προτιμήσεις σε χώρες και σχολές

• Παρένθετη μητέρα στην Κύπρο: Τι ισχύει με την άδεια και επίδομα μητρότητας - Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται



Μονή Αββακούμ: Νέες εξελίξεις – Έβγαλαν εκτός εκκλησιαστικής δίκης τον Α. Βαβούσκο - «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Μονή Αββακούμ: Νέες εξελίξεις – Έβγαλαν εκτός εκκλησιαστικής δίκης τον Α. Βαβούσκο - «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Λίγες μέρες πριν την εκκλησιαστική δίκη που ορίστηκε στις 30 Αυγούστου ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του το Συνοδικό αποφάσισε πως ο Αναστάσιος Βαβούσκος δεν μπορεί να παρίσταται ως συνήγορος των μοναχών, στην δικαστική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top