ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαβούσκος: Σκοπιμότητα από απόφαση Συνοδικού Δικαστηρίου να τον βγάλει εκτός διαδικασίας

Βαβούσκος: Σκοπιμότητα από απόφαση Συνοδικού Δικαστηρίου να τον βγάλει εκτός διαδικασίας

Σκοπιμότητα πίσω από απόφαση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου ότι δεν μπορεί να παρίσταται ως συνήγορος κατά τη διαδικασία για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, η οποία θα αρχίσει την προσεχή Παρασκευή, βλέπει ο ένας εκ των δικηγόρων των εν αργία μοναχών, ο Αναστάσιος Βαβούσκος, ο οποίος έκανε λόγο, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, για «κατάφορά παράνομη» αμφισβήτησή του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με τον κ. Βαβούσκο αυτός ανέφερε ως το Συνοδικό Δικαστήριο απέστειλε επιστολή στους συνηγόρους των εν αργία  μοναχών, μέσω της οποίας τους ενημέρωνε πως εξέτασε το αίτημά τους, για την παρουσία του στη δικαστική διαδικασία και ότι αυτό ομόφωνα αποφάσισε πως ο Αναστάσιος Βαβούσκος, με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, δεν μπορεί να παρίσταται στη διαδικασία ως συνήγορος υπεράσπισης.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Βαβούσκος «είναι θεμελιώδες δικαίωμα του κατηγορούμενου να επιλέξει τον συνήγορό του», για να σημειώσει ότι ο Καταστατικός Χάρτης ορίζει ότι μπορεί να είναι δικηγόρος τους είτε συνήγορος κληρικός, είτε δικηγόρος που ασκεί πέντε χρόνια το επάγγελμα στη Κύπρο.

Σύμφωνα με το Αναστάσιο Βαβούσκο η δικαστική διαδικασία ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ σε σχέση με την εκεί παρουσία του είπε πως δεν γνωρίζει ακόμα πως θα αντιδράσουν.

«Έχει οριστεί δικάσιμος για την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα πως θα αντιδράσουμε εμείς σε αυτή την κατάφορα παράνομη αμφισβήτηση μου θα το δούμε στην πορεία», είπε.  

Ο Βαβούσκος επεσήμανε πως είναι νόμιμος δικηγόρος των μοναχών, ενώ χαρακτήρισε «άστοχη» την αμφισβήτηση της ιδιότητας του ως συνηγόρου των μοναχών, αφού σύμφωνα με  Καταστατικό Χάρτη ο συνήγορος μπορεί να επιλεγεί από τον κατηγορούμενο μεταξύ κληρικών ή δικηγόρων με πενταετή θητεία και με άδεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είναι μέλη του πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Από τη στιγμή που θα κατέβω στην Κύπρο και θα παραμείνω για κάποιες μέρες σε συγκεκριμένο τόπο και κατοικία, με δηλωμένη διεύθυνση, ανήκω στο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου για όσες μέρες είμαι στην Κύπρο και υπάγομαι στο επιχώριο Επίσκοπο, που είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Είναι βασικές αρχές του Κανονικού Δικαίου», εξήγησε ο κ. Βαβούσκος.

Έκανε λόγο για «ξαφνική» απόφαση εκ μέρους του Συνοδικού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα ανέφερε πως αυτό προέκυψε μετά που ο ίδιος τους έστειλε ενημερωτικά έγγραφο, με τις τριάντα περίπου ενστάσεις, που θα κατατεθούν ενώπιον τους προς διευκόλυνση της διαδικασίας.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό, ο κ. Βαβούσκος απάντησε «βεβαίως, διότι ο καταστατικός χάρτης ορίζει ότι μπορεί να είναι ο δικηγόρος είτε συνήγορος κληρικός, είτε δικηγόρος που κάνει για πέντε χρόνια το επάγγελμα στην Κύπρο».

«Μόλις έστειλα ενημερωτικά το έγγραφο με τις τριάντα περίπου ενστάσεις, που θα κατατεθούν ενώπιον τους για να διευκολύνω τη διαδικασία, έγινε αυτό και άρχισαν να βρίσκουν με ποιον τρόπο -βάσιμα πλέον- θα βγάλουν τον Βαβούσκο από τη μέση», είπε.

Εξήγησε ότι «κατά το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη όσοι διαβιούν στην Κύπρο ενήλικες Ορθόδοξοι Χριστιανοί αυτοί ανήκουν στο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου», για να σημειώσει ότι από τη στιγμή που ο ίδιος είναι ενήλικας και θα είναι για περίπου μια εβδομάδα στην Κύπρο σε συγκεκριμένη διεύθυνση είναι μέλος του πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου και κατά τον Καταστατικό Χάρτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 32χρονο για διάρρηξη κατοικίας και κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων

• Τραυματίστηκε στο μάτι κυνηγός - Η κατάσταση της υγείας του

• Στο νοσοκομείο οδηγός: Σοβαρό τροχαίο στην Πάφο με Λεμεσιανό τραυματία

• Θέλεις να αρχίσεις σπουδές εντός 2024; Αυτές είναι οι επιλογές σου – Τα deadlines και οι προτιμήσεις σε χώρες και σχολές

• Παρένθετη μητέρα στην Κύπρο: Τι ισχύει με την άδεια και επίδομα μητρότητας - Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται



Μονή Αββακούμ: Νέες εξελίξεις – Έβγαλαν εκτός εκκλησιαστικής δίκης τον Α. Βαβούσκο - «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Μονή Αββακούμ: Νέες εξελίξεις – Έβγαλαν εκτός εκκλησιαστικής δίκης τον Α. Βαβούσκο - «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Λίγες μέρες πριν την εκκλησιαστική δίκη που ορίστηκε στις 30 Αυγούστου ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του το Συνοδικό αποφάσισε πως ο Αναστάσιος Βαβούσκος δεν μπορεί να παρίσταται ως συνήγορος των μοναχών, στην δικαστική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top