ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στέγαση φοιτητών στη Λεμεσό: Πόσο μεγάλο είναι τελικά το πρόβλημα; Συμβουλές για πρωτοετείς και όσους ψάχνουν ακόμη

Στέγαση φοιτητών στη Λεμεσό: Πόσο μεγάλο είναι τελικά το πρόβλημα; Συμβουλές για πρωτοετείς και όσους ψάχνουν ακόμη

Μία εβδομάδα περίπου πριν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, φοιτητές αγωνιούν καθώς ψάχνουν ακόμη στέγη.

Στη Λεμεσό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια έχει μεγεθυνθεί λόγω των υψηλών ενοικίων. Πόσο μεγάλο είναι όμως το πρόβλημα τελικά;

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Βασίλης Πρωτοπαπάς, το Πανεπιστήμιο τρέχει διάφορες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των φοιτητών σε θέματα στέγασης.

«Το πρόβλημα με τις τιμές των ενοικίων στη Λεμεσό δεν είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται. Την ίδια ώρα, ούτε μεγάλωσε, ούτε μειώθηκε. Υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα σε προσιτές τιμές. Μπορείς να βρεις και στούντιο και μονάρια σε 500 και 550 ευρώ, δυάρια με 800 ευρώ και τριάρια με 1000, ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Το πρόβλημα είναι ότι τα πιο ‘βολικά’ διαμερίσματα συνήθως τα παίρνουν οι παλαιότεροι φοιτητές που είναι στην περιοχή και γνωρίζουν πώς και πού να ψάξουν», σημείωσε.

Μεγαλύτερη η δυσκολία για τους πρωτοετείς

Πρόσθεσε πως τη μεγαλύτερη δυσκολία έχουν διαχρονικά οι πρωτοετείς που δεν γνωρίζουν τη Λεμεσό. «Βιάζονται να νοικιάσουν χώρο μόλις εξασφαλίσουν τη θέση αρχές Ιουλίου. Επίσης, θέλουν μονάρι και αν είναι δυνατόν έξω από το Πανεπιστήμιο. Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια διαμερίσματα σε λογικές τιμές. Υπάρχουν στα 700 -800 ευρώ τα οποία όμως οι ιδιοκτήτες προορίζουν για υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών», τόνισε ο Βασίλης Πρωτοπαπάς.

Όπως υπέδειξε, «στο ΤΕΠΑΚ φοιτούν περίπου 2 χιλ. άτομα. Προσφέρουμε εστίες σε 250 φοιτητές και άλλοι 300 λαμβάνουν επίδομα στέγασης από το ίδιο το Πανεπιστήμιο στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Στην Πάφο πήραν εστία όλοι όσοι δικαιούνταν. Ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγει να πηγαινοέρχεται από άλλες πόλεις είναι πολύ μικρός και μπορεί να σχετίζεται και με άλλα ζητήματα πέραν από το οικονομικό».

Σημείωσε ακόμη πως σε δύο περίπου χρόνια θα είναι έτοιμες και οι εστίες του Πανεπιστημίου στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών με 500 φοιτητικά δωμάτια και μια σειρά από άλλες κοινές εγκαταστάσεις, όπως αθλητικές, που θα λύσει το πρόβλημα.

«Δίκτυο Ιδιωτικών Διαμερισμάτων ΤΕΠΑΚ»

Σημαντικό εργαλείο για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ αποτελεί ένα γκρουπ στο facebook με την ονομασία «Δίκτυο Ιδιωτικών Διαμερισμάτων ΤΕΠΑΚ» το οποίο διαχειρίζεται η Φοιτητική Ένωση του ΤΕΠΑΚ (ΦΕΤΕΠΑΚ).

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της ΦΕΤΕΠΑΚ, Πέτρος Χριστοδούλου, σημείωσε πως το θέμα των ενοικίων δεν είναι τώρα που εμφανίστηκε απλά έγινε πιο έντονο από την άνοδο των τιμών. «Οι τιμές δεν έχουν ανέβει πολύ από πέρσι. Τα στούντιο και μονάρια μπορεί να είναι από 600 ως 850 ευρώ ανάλογα με το έτος κατασκευής και το τι προσφέρουν π.χ. έπιπλα, νερό, ρεύμα και διαδίκτυο. Θα βρει κανείς δυάρια 1000-1250 και τριάρια στα 1500.. Είναι όμως πιο δύσκολο να βρούμε τρεις αγνώστους για να συγκατοικήσουν», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «ως Φοιτητική Ένωση προωθούμε τη συγκατοίκηση και μέσω του γκρουπ στο facebook, που αριθμοί πάνω από 1300 μέλη, μπορούν οι φοιτητές να ποστάρουν ότι ψάχνουν συγκάτοικο και να δουν τα διαθέσιμα διαμερίσματα, τόσο για Λεμεσό όσο και Πάφο».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πέτρο Χριστοδούλου στην Πάφο η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από τη Λεμεσό, καθώς οι μισοί περίπου φοιτητές έχουν λάβει εστία, υπάρχουν και αρκετοί που είναι από την Πάφο. «Το πρόβλημα στην Πάφο είναι ότι δεν υπάρχουν διαμερίσματα αλλά συνήθως σπίτια, δεν ήταν προετοιμασμένοι σε υποδομές για φοιτητές», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΦΕΤΕΠΑΚ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο - Αυτές είναι οι χώρες που προτίμησαν την Κύπρο – Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Χαλκιδική: Τατουάζ την ημερομηνία που σκοτώθηκε ο 19χρονος στο λούνα παρκ έκανε ο αδερφός του

• Ανδρέας Γεωργίου: Σε αυτή την περιοχή της Κύπρου θα παντρευτεί την αγαπημένη του Σιμώνη - Ποιοι θα είναι οι κουμπάροι

• Μονή Αββακούμ: Εξετάζεται καταγγελία για εργασιακή εκμετάλλευση μοναχών από δύο Αρχιμανδρίτες

• Συνεδριάζει εκτάκτως η Επ. Ενέργειας - Στο «τραπέζι» GSI, τερματικό και οργάνωση ταξιδιών στα κατεχόμενα



Κυπριακό: Περιμένοντας τον…Τατάρ - Μέση Ανατολή και Ουκρανικό στις προτεραιότητες του ΟΗΕ

Κυπριακό: Περιμένοντας τον…Τατάρ - Μέση Ανατολή και Ουκρανικό στις προτεραιότητες του ΟΗΕ

Όλο και περισσότερο τεντώνει το σχοινί της αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, αν δεν αναγνωριστεί πρώτα ισότιμη κυριαρχία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top