ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσοι κυνηγοί πήγαν στην πρώτη... εξόρμηση - Κινδυνεύει από δηλητηριασμένα δολώματα ο γύπας

Πόσοι κυνηγοί πήγαν στην πρώτη... εξόρμηση - Κινδυνεύει από δηλητηριασμένα δολώματα ο γύπας

Περίπου 20 χιλιάδες κυνηγοί εξέδραμαν την περασμένη Κυριακή στην έναρξη της θερινής περιόδου κυνηγίου, δήλωσε την Τρίτη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Πέτρος Αναγιωτός, επισημαίνοντας ότι οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τα θηράματά τους στην εφαρμογή της Υπηρεσίας Θήρας «Artemis Cy».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Αναγιωτός είπε ότι στην πρώτη εξόρμηση για το κυνήγι της θερινής περιόδου κυνηγίου (κυνήγι φάσας), την περασμένη Κυριακή εξέδραμαν περίπου 20 χιλιάδες κυνηγοί με την Υπηρεσία Θήρας να προβαίνει σε πέντε καταγγελίες για το αδίκημα κυνηγιού σε απαγορευμένη περιοχή. Εξήγησε περαιτέρω ότι γίνονταν έλεγχοι από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής και έγιναν καταγγελίες σε πέντε περιπτώσεις μια στην Πάφο, μία στη Λάρνακα και τρεις στην επαρχία Λεμεσού.

Ο κ. Αναγιωτός υπενθύμισε ότι όταν κάποιος κυνηγάει στην απαγορευμένη περιοχή, προκύπτουν δύο αδικήματα. Το πρώτο είναι η μεταφορά κυνηγετικού όπλου σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγιού και το δεύτερο το κυνήγι/καταδίωξη θηράματος εντός απαγορευμένης περιοχής κυνηγιού κάτι που, όπως είπε, από αυτά τα δύο αδικήματα το πρόστιμο που προκύπτει είναι 3.000 ευρώ. Συμπλήρωσε ότι εάν προκύπτουν και άλλα αδικήματα τότε το χρηματικό πρόστιμο αυξάνεται.

Η εφαρμογή «Artemis Cy»

Μιλώντας για την εφαρμογή (app) της Υπηρεσίας Θήρας «Artemis Cy» ο κ. Αναγιωτός εξήγησε ότι ο κύριος ρόλος της εφαρμογής είναι να δίνει τη δυνατότητα στον κυνηγό που βρίσκεται στο πεδίο να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τη θέση του σε σχέση με τις επιτρεπόμενες και τις απαγορευμένες περιοχές κυνηγιού. Είπε ότι η εφαρμογή αυτή εφαρμόστηκε εδώ και τρία χρόνια και βοήθησε πάρα πολύ τους κυνηγούς, ενώ μείωσε και σημαντικά τον αριθμό των καταγγελιών για κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές.

Σημείωσε ότι μέσω της εφαρμογής υπάρχουν και άλλες προαιρετικές υπηρεσίες που δίνονται στους κυνηγούς που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν όπως να τοποθετήσουν δικά τους σημεία ενδιαφέροντος, να κρατούν ημερολόγιο με τις κυνηγετικές τους εξορμήσεις ή ακόμα και να τοποθετούν στοιχεία σχετικά με τους κυνηγετικούς τους σκύλους.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, υπάρχει στην εφαρμογή και η υποχρεωτική καταγραφή της κάρπωσης του θηράματος από πλευράς των κυνηγών. «Η καταγραφή της κάρπωσης μέσω της εφαρμογής, δίνει αυτόματα την άθροιση μέσω ενός λογισμικού και έτσι έχουμε την εικόνα της κάρπωσης», είπε σημειώνοντας ότι δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια που εφαρμόζεται η υποχρεωτική καταγραφή της κάρπωσης δεν υπάρχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο.

«Το προσπαθούμε εμείς τώρα με διάφορους τρόπους, ακόμα και με ελέγχους, να περάσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να καταγράφεται η κάρπωση υποχρεωτικά», είπε ο κ. Αναγιωτός σημειώνοντας ότι η καταγραφή θα πρέπει να γίνεται για πολλούς λόγους. Ένας εξ αυτών, όπως είπε,  αφορά ειδικά τα τρυγόνια καθώς υπάρχει περιορισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέθηκε ως όριο κάρπωσης τα 15.500 πουλιά σημειώνοντας ότι «εμείς ανά πάσα ώρα και στιγμή οφείλουμε να γνωρίζουμε πόσα πουλιά (τρυγόνια) θηρεύτηκαν έτσι ώστε όταν φτάσουμε σε αυτό τον αριθμό να σταματήσουμε το κυνήγι». 

Καταμετράται η πανίδα

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει καταμέτρηση της πανίδας ιδιαίτερα για τα είδη που επιτρέπονται για θήραμα, ο κ. Αναγιωτός απάντησε καταφατικά εξηγώντας ότι η Υπηρεσία Θήρας προβαίνει σε δειγματοληπτικές διαδρομές δηλαδή  σε καθορισμένες διαδρομές σε όλη την ελεύθερη Κύπρο,  σε βιότοπους ήτοι σε δασικές, αγροτικές, γεωργικές και ανοικτές περιοχές και άλλες και γίνεται προσπάθεια ανίχνευσης και καταμέτρησης της κυπριακής πανίδας (πουλιά, λαγοί, αλεπούδες κτλ.).

Επιπρόσθετα, συνέχισε, εκείνο που γίνεται για τα θηράματα του λαγού και της πέρδικας είναι ότι πραγματοποιείται μια καταμέτρηση τον Φεβρουάριο όπου καταγράφεται ο μητρικός πληθυσμός  και γίνεται μια καταμέτρηση τον Αύγουστο όπου καταγράφεται ένας νέος αριθμός, ο οποίος αν αφαιρεθεί από τον μητρικό πληθυσμό, δίνει την επιτυχία της αναπαραγωγής των θηραμάτων.

Εξήγησε ότι για να θεωρείται πετυχημένη ή αποτυχημένη μια αναπαραγωγική περίοδος βαρυσήμαντο ρόλο έχουν οι καιρικές συνθήκες, σημειώνοντας ότι «εάν έχουμε καιρικές συνθήκες ακραίες, είτε πολλή ζέστη, είτε πολλή βροχή, ή πολύ  κρύο τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι στα αναμενόμενα για την εποχή τότε τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα».

Η μείωση βιοτόπων έφερε μείωση του θηράματος

Σε παρατήρηση ότι πολλοί κυνηγοί αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το θήραμα και το κατά πόσον γι’ αυτό ευθύνονται και οι καιρικές συνθήκες, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, ο κ. Αναγιωτός είπε ότι σίγουρα παίζει ρόλο η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπέδειξε ότι υπάρχει μια μεγάλη σμίκρυνση των βιοτόπων εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της οικιστικής ανάπτυξης αλλά και των φωτοβολταϊκών πάρκων. «Από την στιγμή που δεν υπάρχει φυσικός βιότοπος, είναι επόμενο ότι θα μειωθεί και η πανίδα καθώς δεν υπάρχει σπίτι για την πανίδα», σημείωσε.

Αναφερόμενος σε μέτρα αποτροπής που λαμβάνονται ο κ. Αναγιωτός είπε ότι τα τελευταία χρόνια για να γίνει το οποιοδήποτε έργο, ειδικά στις ζώνες ειδικής προστασίας (νατούρα), πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Θήρας.

Περίπου 500 πρόστιμα τον χρόνο για λαθροθηρία

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει αύξηση της λαθροθηρίας, ο κ. Αναγιωτός εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα τελευταία χρόνια και με τις προσπάθειες της Υπηρεσίας Θήρας, αλλά και με την εφαρμογή του «Artemis Cy» η λαθροθηρία έχει μειωθεί. Επεσήμανε ότι γίνονται περιπολίες και έλεγχοι επί εικοσιτετράωρου βάσεως από πλευράς της Υπηρεσίας Θήρας σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Περαιτέρω εξήγησε ότι τα εξώδικα αφορούν, μεταξύ άλλων, κυρίως κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές, μη κατοχή άδειας κυνηγίου, μη εκπαίδευση και σήμανση σκύλων, αλλά και υποθέσεις κυνηγιού αμπελοπουλιών. Σημείωσε ότι περίπου για περιπτώσεις λαθροθηρίας εκδίδονται 500 πρόστιμα τον χρόνο, με τις καταγγελίες για λαθροθηρία αγρινών να είναι σπάνιες.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη υπόθεση λαθροθηρίας αγρινών στην Πάφο ο κ. Αναγιωτός ανέφερε ότι η Υπηρεσία εξέδωσε και επέδωσε στον ύποπτο εξώδικο πρόστιμο 23.500 ευρώ και έχει ένα χρονικό διάστημα για να το πληρώσει. «Αν δεν το πληρώσει, τότε η υπόθεση θα πάει στο δικαστήριο. Όταν πάει στο δικαστήριο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο δικαστής να του επιβάλλει ακόμα και μεγαλύτερη ποινή», ανέφερε.

Καταγεγραμμένοι 40 χιλιάδες σκύλοι στο αρχείο της Υπηρεσίας

Σε παρατήρηση ότι φαίνεται να υπάρχουν φαινόμενα εγκατάλειψης σκύλων στην ύπαιθρο από κυνηγούς, ο κ. Αναγιωτός είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια είναι υποχρεωτική η σήμανση, η αναγραφή του microchip του σκύλου πάνω στην άδεια κυνηγίου. Πρόσθεσε ότι εάν εντοπιστούν σκύλοι στην κατοχή κυνηγού που δεν είναι γραμμένοι στην άδεια κυνηγιού του, τότε υπάρχει εξώδικο 200 ευρώ.

Εξήγησε ότι μέσω της αλλαγής της νομοθεσίας για το εν λόγω θέμα, οι κυνηγετικοί σκύλοι φέρουν σήμανση και στα αρχεία της Υπηρεσίας Θήρας υπάρχουν καταγεγραμμένοι 40 χιλιάδες σκύλοι κάτι που, όπως ανέφερε ο κ. Αναγιωτός, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την μείωση των αδέσποτων σκύλων. «Εάν ένας σκύλος ο οποίος έχει σήμανση αφεθεί στην ύπαιθρο, εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στον ιδιοκτήτη του και τότε επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα», ανέφερε.

Κινδυνεύει από δηλητηριασμένα δολώματα ο γύπας

Κληθείς να σχολιάσει τις διαδικτυακές αναρτήσεις της Υπηρεσίας Θήρας σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για εντοπισμό περιοχών με δηλητηριασμένα δολώματα, ο κ. Αναγιωτός είπε ότι το πρόβλημα με τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι πολύ μεγάλο για σημαντικά είδη της πανίδας και ειδικά για τον αετό και τον γύπα. Ειδικά για τον γύπα, συνέχισε, ο οποίος κινδυνεύει με αφανισμό και ο κύριος λόγος θνησιμότητάς του είναι τα δολώματα. Σημείωσε ότι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ζωή με τους Γύπες» (LIFE with Vultures) που στοχεύει στην ανάκαμψη και τη διατήρηση του γύπα στην Κύπρο με ενίσχυση και με πουλιά από το εξωτερικό.

Δήλωσε ότι για να διατηρηθεί ο πληθυσμός των γυπών θα πρέπει να μειωθούν οι μεγάλες απώλειες που προέρχονται από τα  δηλητηριασμένα δολώματα και για αυτό τον λόγο, μέσω του προγράμματος, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες με ανιχνευτικούς σκύλους που εντοπίζουν δηλητηριασμένα δολώματα.

Νοέμβριο το κυνήγι πέρδικας και λαγού

Κληθείς να σχολιάσει πότε ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος, ο κ. Αναγιωτός είπε ότι η τρέχουσα κυνηγετική περίοδος ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο και η κύρια κυνηγετική περίοδος ξεκινάει στις 3 Νοεμβρίου, οπόταν θα είναι το κυνήγι της πέρδικας και του λαγού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top