ΥΓΕΙΑ

Ανδρική γονιμότητα: Η συχνή λοίμωξη που βλάπτει το σπέρμα

Ανδρική γονιμότητα: Η συχνή λοίμωξη που βλάπτει το σπέρμα

Αν και η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι γνωστή κυρίως για τη σχέση της με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, νέες έρευνες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της στους άνδρες μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές, ιδίως σε ό,τι αφορά τη γονιμότητά τους.

Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη από ομάδα επιστημόνων στην Αργεντινή αποκαλύπτει ότι οι άνδρες που έχουν μολυνθεί με συγκεκριμένους τύπους HPV μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική μείωση στην ποιότητα του σπέρματος, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγεί σε μειωμένη γονιμότητα.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, εστιάζει στον αντίκτυπο των υψηλού κινδύνου τύπων του HPV (HR-HPV) στη γονιμότητα των ανδρών. Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της έρευνας, Δρ. Virginia Rivero, καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, η λοίμωξη από HR-HPV φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τόσο την ποιότητα του σπέρματος όσο και την ανοσολογική απόκριση στον ουρογεννητικό σωλήνα των ανδρών.

Πώς ο ιός HPV μπορεί να βλάψει το σπέρμα


Η έρευνα περιλάμβανε 205 άνδρες από την Αργεντινή, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά και προσήλθαν σε κλινική για αξιολόγηση της γονιμότητάς τους ή για προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος. Κανένας από αυτούς δεν είχε εμβολιαστεί κατά του HPV. Από τους συμμετέχοντες, το 19% βρέθηκε θετικό στον HPV. Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 20 από αυτούς είχαν μολυνθεί με τον ιό HR-HPV, ενώ 7 με χαμηλού κινδύνου ιό HPV (LR-HPV). Οι άνδρες που ήταν θετικοί στον ιό HPV συγκρίθηκαν με άλλους 43 άνδρες στους οποίους δεν ανιχνεύτηκαν λοιμώξεις.

Αρχικά, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, όταν χρησιμοποίησαν πιο προηγμένες τεχνικές ανάλυσης, διαπίστωσαν κάτι ανησυχητικό: οι άνδρες που είχαν μολυνθεί με τον ιό HR-HPV παρουσίαζαν σημαντικά μειωμένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στο σπέρμα τους και αυξημένη παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS). Αυτά τα ROS, σε υψηλά επίπεδα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο σπέρμα, όπως ρήξη της κυτταρικής μεμβράνης, θραύση του DNA και ανεξέλεγκτο κυτταρικό θάνατο.

Η Δρ. Rivero σημειώνει: «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι οι άνδρες που έχουν μολυνθεί με τον τύπο HR-HPV έχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα γονιμότητας, λόγω του αυξημένου θανάτου σπερματοζωαρίων από οξειδωτικό στρες και της μειωμένης τοπικής ανοσολογικής απόκρισης στον ουρογεννητικό σωλήνα».

Η έρευνα αυτή δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο υποτύπος HR-HPV επηρεάζει την ποιότητα του DNA του σπέρματος και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες για την αναπαραγωγή και την υγεία των απογόνων. Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες προκειμένου να κατανοηθούν καλύτερα οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτές τις επιπτώσεις.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι συχνά και πολλές φορές συνυπάρχουν, κάνει επιτακτική την ανάγκη να εξεταστεί αν η παρουσία του HPV μαζί με άλλα ΣΜΝ μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα γονιμότητας.

Η έρευνα αυτή μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε περισσότερο πώς οι ιοί, όπως ο HPV, μπορούν να επηρεάσουν την ανδρική υγεία, και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού και για τα αγόρια, ώστε να προστατευθούν από τις πολλαπλές επιπτώσεις του ιού.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Ανήλικη κατήγγειλε μοναχό για άσεμνες πράξεις - Διερευνά η Αστυνομία

• Πέρασαν χειροπέδες στον 64χρονο στη Λεμεσό που κατήγγειλε επίθεση και ληστεία - Σε αστυνομικό σήριαλ εξελίσσεται η υπόθεση

• Με την απειλή μαχαιριού έκλεψε το πορτοφόλι 32χρονου - Συνελήφθη 29χρονος

• Η νύφη που έφαγε ξύλο στον γάμο της στον Πύργο, είχε μηνύσει τον γαμπρό το 2020 για σωματική βλάβη

• Γιώργος Πλατής: Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το τροχαίο ατύχημα - Έτσι έγινε το θανατηφόρο



Μονή Αββακούμ: Ανήλικη κατήγγειλε μοναχό για άσεμνες πράξεις - Διερευνά η Αστυνομία

Μονή Αββακούμ: Ανήλικη κατήγγειλε μοναχό για άσεμνες πράξεις - Διερευνά η Αστυνομία

Νέα είδηση που αναμένεται να συγκλονίσει την Κυπριακή κοινωνία και αφορά τη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, βγαίνει στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά μετά από καταγγελία ανήλικης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top