ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αεροπορικά ταξίδια: Όσα αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου - Επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες;

Αεροπορικά ταξίδια: Όσα αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου - Επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες;

Αν και οι περισσότεροι ταξιδιώτες έχουν ήδη επιστρέψει από τις διακοπές τους, υποψιασμένοι θα πρέπει να είναι όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν από την 1η Σεπτεμβρίου λόγω των νέων αλλαγών που θα τεθούν σε ισχύ.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, ανέφερε ότι οι αλλαγές αφορούν κάποια αεροδρόμια στα οποία υπήρχαν απαρχαιωμένα συστήματα ελέγχου των υγρών στις χειραποσκευές και μπορούσε ένας επιβάτης να περάσει ποσότητα υγρού πέραν των 100 ml.

«Θα αλλάξει αυτή η πρακτική και θα τοποθετηθούν σε όλα τα αεροδρόμια που είχαν πρόβλημα τα νέα συστήματα που στην ουσία παίρνουν τα υγρά που θα είναι μέχρι 100 ml», επεσήμανε.

Συνεχίζοντας, η κα. Χρίστου σημείωσε ότι το πρόβλημα που υπήρχε είναι όταν επιβάτης ταξίδευε από αεροδρόμιο που επέτρεπε υγρό πέραν των 100 ml, σε αεροδρόμια που εφάρμοζαν τους νόμους και επέτρεπαν μόνο μέχρι 100 ml, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να του έπαιρναν το προϊόν.

«Είναι ελάχιστα αεροδρόμια που είχαν το θέμα, άρα δεν αλλάζει κάτι για τους περισσότερους. Ότι ίσχυε με τα 100 ml συνεχίζει να ισχύει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες.

«Για τις αεροπορικές εταιρείες που δίνουν την δυνατότητα στον επιβάτη να μεταφέρει χειραποσκευή μέχρι 10 κιλά στην καμπίνα, παραμένουν τα πράγματα ως έχουν. Ο επιβάτης μπορεί να μεταφέρει μαζί του στο αεροπλάνο και ένα επιπρόσθετο προσωπικό αντικείμενο, κάτι για το οποίο υπήρξαν θέματα αφού κάποιες αεροπορικές εταιρίες το χρέωναν», είπε καταληκτικά.

Τι θα ισχύει από 1η Σεπτέμβριου

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύουν στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εγκαταστήσει Explosive Detection Systems for Cabin Baggage (συστήματα εντοπισμού εκρηκτικών για χειραποσκευές), στα οποία μέχρι τώρα επιτρέπεται οι επιβάτες να μεταφέρουν δοχεία τα οποία περιέχουν πάνω από 100 ml.

Βασικά πλέον, κάθε δοχείο με υγρό θα επιτρέπεται να περιέχει έως 100 ml στα αεροδρόμια που χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα. Τα αεροδρόμια που ήδη εφάρμοζαν το όριο των 100 ml, ή εκείνα που δεν έχουν εγκαταστήσει EDSCB δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή.

Τι ισχύει για τις χειραποσκευές

Όσο αφορά τους κανονισμούς για τις χειραποσκευές, πρέπει να τηρούνται τα εξής:

- Ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται σε παραδιδόμενη αποσκευή. Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές.

- Τα υγρά που αγοράζονται από τα Αφορολόγητα μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας την οποία λαμβάνει ο ταξιδιώτης κατά την αγορά. Μέχρι να φθάσει στον τελικό προορισμό, ο επιβάτης δεν μπορεί να ανοίξει τη σακούλα ασφαλείας, με εξαίρεση τους αξιωματικούς ασφαλείας όταν προβαίνουν σε έλεγχο. Αν η σακούλα ανοιχτεί σε έλεγχο και ο επιβάτης έχει πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, πρέπει να ενημερώσει τον αξιωματικό ασφαλείας ώστε τα υγρά να επανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.

- Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, όπως π.χ. ψαλίδια, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους.

- Το μέγεθος και ο αριθμός χειραποσκευών που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι επιβάτες στην καμπίνα του αεροσκάφους καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες.

- Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά – π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα – απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.

- Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επίθεση σε 64χρονο: Νέα σύλληψη 17χρονου - Ξετυλίγεται σιγά σιγά το μυστήριο της υπόθεσης

• Δημόσια Νηπιαγωγεία: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή παιδιών για φοίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

• Βίντεο: Ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε πατέρα 11 παιδιών μετά από 10 μήνες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς στη Γάζα

• Δάσκαλος στη Ρόδο κοιμάται στο αυτοκίνητο επειδή δεν βρίσκει σπίτι με ενοίκιο κάτω από 400 ευρώ



Crash test για Φιντάν – Η ώρα της αλήθειας για τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας

Crash test για Φιντάν – Η ώρα της αλήθειας για τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας

Για πρώτη φορά, οι Υπουργοί Εξωτερικών  θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους Χακάν Φιντάν τα θέματα που είναι σημαντικά για την ΕΕ στα οποία περιλαμβάνεται το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top