ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Crash test για Φιντάν – Η ώρα της αλήθειας για τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας

Crash test για Φιντάν – Η ώρα της αλήθειας για τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας

Για πρώτη φορά, οι Υπουργοί Εξωτερικών  θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους Χακάν Φιντάν τα θέματα που είναι σημαντικά για την ΕΕ στα οποία περιλαμβάνεται το Κυπριακό.

Στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ  το οποίο πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου και στο οποίο θα παρακαθίσει και ο Χακάν Φιντάν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Αναλόγως του τι θα ακούσει και τι θα λάβει ο Τούρκος ΥΠΕΞ από τους 27 της ΕΕ, η Άγκυρα θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

«Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους, για όλα τα θέματα που είναι σημαντικά για την ΕΕ εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΕΕ».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τουρκική συμπεριφορά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα.

 

Οι Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας

Απέναντι στους 27 της ΕΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αυτό που αναμένει η Λευκωσία, είναι πως θα δώσει απαντήσεις σε ότι αφορά τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας, οι οποίες εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι για να προχωρήσει ο ενταξιακός διάλογος ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει η Τουρκία να κάνει τα εξής: Πρώτο, να αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, δεύτερο, να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Ένωσης σε ότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροδρόμια και το τρίτο, η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση του κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

Στη συνέχεια, υπήρξε η γνωστή αντιδήλωση της ΕΕ του Σεπτεμβρίου, στην οποία επαναλαμβάνονται οι ίδιες υποχρεώσεις για την Τουρκία.

Η θέση της ΕΕ σε ότι αφορά το κυπριακό σύμφωνα με Εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, είναι ξεκάθαρη, υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, στα οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ- Τουρκίας».

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις δηλώσεις Κόμπου

Το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, να συνέλθει, με αφορμή τη συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Κόμπος το τράβηξε ως το σημείο να στείλει μήνυμα στον τ/κ λαό και σημειώνεται πως οι Τ/κ είναι εξίσου ιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν με τιμή εκτελέσει το καθήκον τους στην αυτοκυβέρνηση, αρνούμενοι να ζήσουν υπό τον ζυγό των Ε/κ, παρά τις βιαιότητες που έχουν υποστεί διαχρονικά.

Ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος στη συνέντευξή του εξήγησε προς τους Τ/κ, τι θα σημαίνει για τους ίδιους το ενδεχόμενο να επικρατήσει η πολιτική Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών και πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι Τ/κ χάνουν αυτομάτως την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τα πολλαπλά οφέλη, που τη συνοδεύουν.  

Το Gymnich στις 29 Αυγούστου θα δείξει τον δρόμο για τις επόμενες κινήσεις στο κυπριακό, ανάλογα με τις προθέσεις της Τουρκίας και πως θα συμπεριφερθεί απέναντι στους 27. Την ίδια ώρα, θα είναι επίσης ένα crash test για την μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό και για το «πράσινο φως» που έδωσε για την παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο, κάτι για το οποίο δημιούργησε αντιδράσεις ανάμεσα σε συμπολιτευόμενα κόμματα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επίθεση σε 64χρονο: Νέα σύλληψη 17χρονου - Ξετυλίγεται σιγά σιγά το μυστήριο της υπόθεσης

• Αεροπορικά ταξίδια: Όσα αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου - Επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες;

• Δημόσια Νηπιαγωγεία: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή παιδιών για φοίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

• Βίντεο: Ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε πατέρα 11 παιδιών μετά από 10 μήνες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς στη Γάζα

• Δάσκαλος στη Ρόδο κοιμάται στο αυτοκίνητο επειδή δεν βρίσκει σπίτι με ενοίκιο κάτω από 400 ευρώ



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top