ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: «Οι ΕΟΑ να επωφελούνται πλήρως από έσοδα αδειοδοτήσεων»

ΥΠΕΣ: «Οι ΕΟΑ να επωφελούνται πλήρως από έσοδα αδειοδοτήσεων»

Θέση της Κυβέρνησης είναι ότι οι ΕΟΑ πρέπει να επωφελούνται πλήρως από τα έσοδα από τις αδειοδοτήσεις, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης με τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, το πρωί της Τετάρτης, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Υπουργός εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η οικονομική αυτονομία των οργανισμών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του Διατάγματος Εκχώρησης Εξουσιών, η οικονομική αυτονομία των ΕΟΑ, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί κατά τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας τους σε σχέση με το Σύστημα «Ιππόδαμος». Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού και στελέχωσης.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε ο κοινός στόχος για την επιτυχία της μεταρρύθμισης.

Ενίσχυση του τεχνοκρατικού χαρακτήρα των ΕΟΑ

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, κατά τη συνάντηση εξετάστηκε διεξοδικά το Διάταγμα Εκχώρησης Εξουσιών, για το οποίο το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε διχογνωμία. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, υπάρχει κοινή αντίληψη πως «ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας των ΕΟΑ πρέπει να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί». Η θέση αυτή, συνέχισε, βρίσκει σύμφωνο και το ΕΤΕΚ, αφού είναι παραδεκτό πως οι τεχνοκράτες έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, για να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν τις νομοθεσίες και τις οδηγίες.

Ωστόσο, σημείωσε, «αναγνωρίσαμε πως σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ευρύτερες διαστάσεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση πολιτικής στον πολεοδομικό σχεδιασμό, είναι θεμιτό να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των ΕΟΑ για την τελική απόφαση, νοουμένου ότι έχει προηγηθεί η απαραίτητη μελέτη και επεξεργασία από τους τεχνοκράτες, στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός εξήγησε πως «στη βάση αυτής της συναντίληψης, συμφωνήσαμε πως θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση του Διατάγματος, έτσι ώστε η Πολεοδομική Αρχή να παραπέμπει στο Συμβούλιο του ΕΟΑ περιπτώσεις πολεοδομικών αιτήσεων, όπου προκύπτουν σοβαρά θέματα», αναφέροντας ως παράδειγμα, θέματα που αφορούν το περιβάλλον, περιπτώσεις ειδικής διακριτικής ευχέρειας για υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων, περιπτώσεις για τις οποίες εκφράζονται αρνητικές απόψεις για την ανάπτυξη από τις Τοπικές Αρχές ή έντονες παραστάσεις από περίοικους.

Σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, είναι να λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικοί παράγοντες, έτσι ώστε να προωθείται, αφενός, η ανάπτυξη και να διασφαλίζεται, αφετέρου, το δημόσιο συμφέρον.

Οικονομική αυτονομία ΕΟΑ

Τη στρέβλωση που υπάρχει στη νομοθεσία και επιβάλλει στους ΕΟΑ να παραχωρούν στους Δήμους το 60% των εσόδων τους από την αδειοδότηση, επιχειρεί να διορθώσει το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από διαβούλευση με τους ΕΟΑ, τα πολιτικά κόμματα, την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου. «Έχοντας ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, μπορούμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του ζητήματος αυτού» δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι η νομοθετική αυτή πρόνοια θέτει σοβαρά εμπόδια στην οικονομική ανεξαρτησία των ΕΟΑ. «Θέση της Κυβέρνησης είναι πως οι ΕΟΑ πρέπει να επωφελούνται πλήρως των εσόδων τους από την αδειοδότηση», τόνισε, σημειώνοντας πως για τη φετινή χρονιά έχει δοθεί λύση, η οποία ωστόσο είναι έκτακτη και ο σκοπός είναι να εξευρεθεί μια οριστική νομοθετική διευθέτηση «που θα εξασφαλίζει την οικονομική αυτονομία των ΕΟΑ, χωρίς να δημιουργείται κενό στις Τοπικές Αρχές».

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το θέμα ιεραρχείται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και τόνισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το κόστος δεν θα μετακυλήσει στους πολίτες.

Σύστημα «Ιππόδαμος» - Θέματα προσωπικού – Πράσινα σημεία

Αναφορικά με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει το Σύστημα «Ιππόδαμος», ο Υπουργός είπε ότι αυτά τυγχάνουν καθημερινού χειρισμού σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής και την ανάδοχο εταιρεία. Πρόσθεσε ότι έχει οριστεί την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Υφυπουργό Καινοτομίας για συζήτηση των θεμάτων που αφορούν το Σύστημα «Ιππόδαμος». Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί επαναληπτική εκπαίδευση του προσωπικού στο Σύστημα, για καλύτερη κατάρτιση και πιο αποτελεσματική χρήση του.

Σε σχέση με τη στελέχωση των ΕΟΑ, ο Υπουργός ενημέρωσε τους Προέδρους πως οι Οργανισμοί θα μπορούν να προκηρύξουν τις θέσεις και να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις, μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο.

Αναφορικά με τα πράσινα σημεία και την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης των αποβλήτων από τους ΕΟΑ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι διαπιστώνεται αδυναμία στην υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία δεν προβλέπει τη δυνατότητα για επιβολή φορολογίας από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς.

Εξήγησε πως έχει συσταθεί ομάδα εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε να διασαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και ο τρόπος χρηματοδότησης της δημιουργίας και της λειτουργίας των απαραίτητων υποδομών.

Χρήζει βελτίωσης η νομοθεσία για παράνομες και αυθαίρετες οικοδομές

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με τον έλεγχο και την άρση παρανομιών και αυθαιρεσιών σε οικοδομές, αρμοδιότητα που έχει μεταφερθεί στους ΕΟΑ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτό το ζήτημα χρήζει βελτίωσης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, σημείωσε, επεξεργάζεται συγκεκριμένες εισηγήσεις τους τελευταίους μήνες ώστε η επιβολή των αποφάσεων να είναι άμεση και πραγματική.

«Ως Κυβέρνηση έχουμε δείξει δείγμα γραφής τους τελευταίους μήνες, είτε με καταγγελίες για τα στιάδια στον Ακάμα, είτε με κατεδαφίσεις ορόφων που έχουμε επιβάλει», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «υπάρχει πρόβλημα πραγματικής επιβολής αυτών των αποφάσεων, διότι εναπόκειται στις Τοπικές Αρχές. Η εξουσία αυτή έχει μεταφερθεί πλέον στους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Ήδη είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει, οι ΕΟΑ το αντιμετωπίζουν σοβαρά και θα προχωρήσουν με την απαραίτητη στελέχωση, για να γίνεται και ο εντοπισμός (σ.σ. των παρανομιών), αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται -και το πιστεύουμε ως Κυβέρνηση- και αλλαγή της νομοθεσίας και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε».

Διευκρίνισε πως η προσπάθεια είναι στα αρχικά στάδια επεξεργασίας και θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει τελική εισήγηση σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  

Καταληκτικά, ερωτηθείς εάν έχει αυξηθεί ο ρυθμός έκδοσης αδειών από τους ΕΟΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών παρέπεμψε για συγκεκριμένα στοιχεία στου Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Επανέλαβε ότι «όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση αναμέναμε και έχει φανεί στην πράξη, να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, που έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη συνένωση διαφορετικών Λειτουργών από διαφορετικές κουλτούρες».

Το προσωπικό, συμπλήρωσε, χρειάζεται να εξοικειωθεί με το νέο μοντέλο λειτουργίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως οι δυσκολίες ξεπερνούνται και την ετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από τους Οργανισμούς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Πόσες υποθέσεις εξετάζει η Αστυνομία - Τι γίνεται μετά την κατάθεση της 14χρονης

• Άγρια συμπλοκή στη Λάρνακα - Στο Νοσοκομείο τρία πρόσωπα διασωληνωμένος ο ένας

• Συγκλονιστικό βίντεο: Εγχειρισμένη 34χρονη με ανεύρυσμα εγκεφάλου ζει σε άθλιες συνθήκες χωρίς φαγητό στη Λεμεσό

• Αεροπορικά ταξίδια: Όσα αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου - Επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες;

• Δημόσια Νηπιαγωγεία: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή παιδιών για φοίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

• Φειδίας Παναγιώτου: Η πρώτη δημόσια αναφορά στην σύντροφο του - «Είμαι έτοιμος και εγώ να κάνω οικογένεια»



Υπόθεση 64χρονου: Για 8 μέρες στο κελί - Αντιμετωπίζει συνολικά 6 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Υπόθεση 64χρονου: Για 8 μέρες στο κελί - Αντιμετωπίζει συνολικά 6 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Εναντίον του 64χρονου, που συνελήφθη χθες, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 28/8 διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top