ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέρχεται η Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ – Το Κυπριακό στο τετ-α-τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν

Συνέρχεται η Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ – Το Κυπριακό στο τετ-α-τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν

Το Κυπριακό θα βρίσκεται στο επίκεντρο της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, Λευκωσία και Αθήνα θα καταγράψουν τις προθέσεις της Άγκυρας αναφορικά με το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά.

Σύμφωνα ελληνικές διπλωματικές πηγές, το Κυπριακό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με την Αθήνα να διαμηνύει πως η πρόοδος στα ευρωτουρκικά, περνά μέσα από το Κυπριακό.

Αντικείμενο της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν, θα αποτελέσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι έπειτα από πέντε χρόνια θα συμμετάσχει Τούρκος ΥΠΕΞ στο γεύμα της άτυπης συνάντησης και τούτο διότι δίνεται η ευκαιρία να θέσουμε ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τα ζητήματα που μας αφορούν», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναχώρησε την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, έχοντας στις αποσκευές του τα συμπεράσματα του Απριλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία διασυνδέουν με τρόπο σαφή τα ευρωτουρκικά με την πρόοδο στο Κυπριακό και θα υποδείξει στους 27, παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ. Στα συμπεράσματα του Απριλίου καταγράφεται ότι η όποια πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη.

Με παρατηρητήριο κυκλοφορίας πλοίων στην «ΤΔΒΚ» απειλεί η Τουρκία

Οι τελευταίες συλλήψεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αλλά και τα όσα συνέβησαν στον τουριστικό τομέα κυρίως στο θέμα με την TUI προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Τ/κ ηγεσία, με αποκορύφωμα τις εξαγγελίες του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος δήλωσε πως θα εγκατασταθεί ένα παρατηρητήριο κυκλοφορίας πλοίων στην «ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, αυτό το νέο σχέδιο, θα ενισχύσει τη στρατηγική της Τουρκίας, αλλά και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε την Τουρκία για τις επενδύσεις, εκφράζοντας την προσδοκία για στενότερη συνεργασία, με «την μητέρα πατρίδα.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Στην αντεπίθεση η αδελφότητα - Ξεκαθαρίζει ότι η καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης δεν αφορά μέλος της

• Συμπλοκή στη Λάρνακα: Μαρτυρία «έκαψε» 25χρονο για την υπόθεση

• Συγκλονιστικό βίντεο: Εγχειρισμένη 34χρονη με ανεύρυσμα εγκεφάλου ζει σε άθλιες συνθήκες χωρίς φαγητό στη Λεμεσό

• Αεροπορικά ταξίδια: Όσα αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου - Επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες;

• Δημόσια Νηπιαγωγεία: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή παιδιών για φοίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

• Φειδίας Παναγιώτου: Η πρώτη δημόσια αναφορά στην σύντροφο του - «Είμαι έτοιμος και εγώ να κάνω οικογένεια»

• Κύπριος τραγουδιστής έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του - «Με εσένα πλάι μου…»



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top