ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τριμερή συνάντηση στη Ν. Υόρκη - Το εμπόδιο της Ε/κ πλευράς

Κυπριακό: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τριμερή συνάντηση στη Ν. Υόρκη - Το εμπόδιο της Ε/κ πλευράς

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για πραγματοποίηση συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο και δεν αποκλείται η κατάσταση να εξελιχθεί με τρόπο ώστε "στο τέλος να μπορέσει να γίνει κάτι", ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ενημερωμένες πηγές.

Όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ, όπως είναι τώρα τα πράγματα και με τη θέση που έχει η άλλη πλευρά, η δική μας πλευρά συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με ένα εμπόδιο.

Σε παρατήρηση ότι η άλλη πλευρά εμμένει στις θέσεις της, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ  ότι το πιθανότερο είναι αυτό να μην αλλάξει, αλλά «θα δούμε πώς θα το χειριστεί και ο ΓΓ» χωρίς να αποκλείεται «η κατάσταση να εξελιχθεί με τρόπο που στο τέλος να μπορέσει να γίνει κάτι, αλλά αυτό θα το ξέρουμε μόνο όταν προχωρήσουν τα πράγματα και δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επόμενες μια - δυο βδομάδες «θα συνεισφέρουν στο να έχουμε παραπάνω καθαρό ορίζοντα».

Σχετικά με την παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η συνάντηση του κ. Φιντάν με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη προσφέρει τη δυνατότητα «να υπάρξει περαιτέρω εργασία για να έχουμε και κάποια βήματα στο Κυπριακό. Αλλά και πάλι κανένας δεν μπορεί να πει ότι οπωσδήποτε επειδή θα έχουμε τις επαφές στις Βρυξέλλες θα ακολουθήσουν και βήματα στο Κυπριακό. Πρέπει να δούμε πώς αυτό εκδηλώνεται στην πράξη», ανέφεραν.

Σε σχέση με τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριου και αν έχουν διευθετηθεί συναντήσεις, οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι θα γίνουν οι καθιερωμένες συναντήσεις με τη Γραμματεία, και του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά αυτές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σημειώνεται πως η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη και έτσι ίσως αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να οριστικοποιείται το πρόγραμμα των επαφών, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει τον ρόλο ΕΕ στη σχέση με Κύπρο λέει ο Μπορέλ, λύσεις μέσα από διάλογο

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να καταλάβει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη θέση ενός κράτους μέλους, της Κύπρου, που έχει μια δύσκολη σχέση με την Τουρκία» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο γεύμα εργασίας της άτυπης συνόδου, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε τη σημασία της καθώς είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται εδώ και καιρό, ενώ ευχαρίστησε και όσους επέτρεψαν να σταλεί η πρόσκληση.

Ο κ. Μπορέλ επεσήμανε τη σημασία η Τουρκία να καταλάβει τον ρόλο της ΕΕ σε σχέση με την Κύπρο. «Πιστεύουμε όμως πως ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε αυτή την κατάσταση είναι μέσω του διαλόγου. Και ευχαριστώ όλους όσοι επιτρέπουν να ληφθεί αυτή η απόφαση και να προσκληθεί ο Τούρκος Υπουργός» πρόσθεσε.

«Εδώ έχουμε διμερείς με κάποιους από τους Υπουργούς και ελπίζω πως η συζήτηση αυτή θα είναι σημαντική, θετική για αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουμε στην ΕΕ και κάποια κράτη μέλη σε σχέση με την Τουρκία» σημείωσε.

«Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Τα πάντα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση. Για να έχουμε όμως διάλογο, πρέπει οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν. Και νομίζω ότι είναι πολύ καλό νέο το ότι ο Τούρκος Υπουργός μπόρεσε να είναι μαζί μας κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λευκωσία: Pit Bull επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη του – Το πυροβόλησε θανάσιμα ο γείτονας με κυνηγετικό για να γλιτώσει τον 61χρονο

• Κεντρικές Φυλακές: Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές - Εντοπίστηκαν δύο κουτιά

• Τραυματίστηκε βρέφος στην Πάφο αλλά κατέληξε στη Λευκωσία λόγω... χαλασμένου αξονικού - Η θέση του ΟΚΥπΥ

• Καταργούνται όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό - Εγκρίθηκε νομοσχέδιο από το Υπουργικό

• «Κράτος Μαφία»: Επανέρχεται η Αυστραλή νομικός και συνεχίζουν οι καταθέσεις - Μαρτυρία και από τον Χρήστο Στυλιανίδη

• Συγκινεί ο Κλεόπας Κουλουμά: Έδωσαν σε αίθουσα διδασκαλίας το όνομα της μητέρας του - «Μου λείπεις»



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top