ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: «Ορόσημο για βιώσιμη γεωργία η Σύνοδος των MED9 στην Κύπρο»

Υπ. Γεωργίας: «Ορόσημο για βιώσιμη γεωργία η Σύνοδος των MED9 στην Κύπρο»

Η σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας των 9 μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9), που θα διεξαχθεί στην Κύπρο, είναι ένα σημαντικό ορόσημο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι η Σύνοδος MED9 αποτελεί την πρώτη σύνοδο Υπουργών Γεωργίας που φιλοξενείται στην προεδρεύουσα χώρα με αντικείμενο συζήτησης θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

«Η Κύπρος έχει την τιμή να προεδρεύει για το 2024 της άτυπης συνεργασίας στο MED9, η οποία περιλαμβάνει τα 9 μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία», ανέφερε αρχικά η Υπουργός Γεωργίας. 

Από την πρώτη στιγμή, συνέχισε, «ως Υπουργείο αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αυτής της Προεδρίας, διοργανώνοντας συναντήσεις των 9 Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες πριν από τα άτυπα Συμβούλια των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτό, είπε η κ. Παναγιώτου, «βοήθησε στον περαιτέρω συντονισμό των κοινών θέσεων και την αύξηση της προώθησης των κοινών προβλημάτων και αιτημάτων των 9 κρατών μελών ενώπιον του Συμβουλίου». 

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσθεσε η Υπουργός Γεωργίας, «αποτελούν οι πρόσφατες σημαντικές απλοποιήσεις στην αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος των αγροτών μας, αλλά και η στήριξη του αιτήματος της Κύπρου, όπως αυτό κατατέθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας τον περασμένο Απρίλιο, στο οποίο ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει αρωγή στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας». 

Η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η φιλοξενία της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της MED9 στην Κύπρο από την 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2024, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί την πρώτη σύνοδο Υπουργών Γεωργίας που φιλοξενείται στην προεδρεύουσα χώρα με αντικείμενο συζήτησης θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, οι εργασίες της Υπουργικής Συνόδου MED9 θα διεξαχθούν στην ελεύθερη Αμμόχωστο. «Είναι τιμή μας που θα έχουμε μαζί μας και τους 9 Υπουργούς Γεωργίας των κρατών μελών, αλλά και ιδιαίτερη τιμή το ότι θα έχουμε μαζί μας στη σύνοδο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, ο οποίος θα συμμετάσχει και θα χαιρετίσει την έναρξη των εργασιών της MED9», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Επίτροπος θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Υπουργό Γεωργίας, όπου θα ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ώστε να συνεχίσει έτι περαιτέρω η πρόθεση επίλυσής τους. 

Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι το καθολικό αίτημα των 9 κρατών μελών που συμμετέχουν στη σύνοδο είναι η χάραξη μιας κοινής πολιτικής που να προστατεύει το μέλλον των αγροτών και του αγροδιατροφικού τομέα, της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιοποικιλότητας. 

Ως εκ τούτου, συνέχισε, αυτή η σύνοδος είναι ένα σημαντικό ορόσημο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού και ικανού να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες και την ξηρασία που αποτελεί κλιματική αλλαγή, καθώς και για μια ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση του νερού στη Μεσόγειο. 

Η Υπουργός Γεωργίας είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της παρουσίας των ομολόγων της στην Κύπρο έχουν διοργανωθεί θεματικές επισκέψεις σε γεωργικές εγκαταστάσεις και κρατικές υποδομές που αφορούν στην ευρύτερη διαχείριση του νερού, ενώ θα ενημερωθούν και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή γεωργία. 

«Η διοργάνωση αυτής της συνόδου με επίκεντρο την απειλή της ξηρασίας για τον πρωτογενή τομέα είναι ύψιστης σημασίας για εμάς εδώ στην Κύπρο», υπέδειξε η Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι «ζούμε καθημερινά μαζί με τους αγρότες μας, τις επιπτώσεις της μείωσης των βροχοπτώσεων και της αυξανόμενης ξηρασίας τόσο στην παραγωγή όσο και στα εισοδήματα των γεωργών μας». 

«Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί κοινές ενέργειες, προτείνει λύσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε σε πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης να αξιοποιηθούν πλήρως τα εφόδια και τα εργαλεία (χρηματοδοτικά και άλλα) που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η Υπουργός. «Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις ευκαιρίες και να στηρίξουμε τους αγρότες και τις αγρότισσές μας, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία και κατ’ επέκταση για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε. 

Απαντώντας σε ερώτημα για τα σχέδια του Υπουργείου Γεωργίας σε περίπτωση παράτασης της ανομβρίας, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «ήδη επεξεργαζόμαστε σενάρια μαζί με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ)», προσθέτοντας ότι η ίδια έχει δώσει οδηγίες στον Γενικό Διευθυντή Γεωργίας για να προχωρήσει μαζί με το ΤΑΥ στα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πλάνα που υπάρχουν «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Όπως είπε, «μελετούμε και επεξεργαζόμαστε διάφορες ενέργειες, για τις οποίες θα ενημερώσουμε σχετικά και το Υπουργικό Συμβούλιο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λευκωσία: Pit Bull επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη του – Το πυροβόλησε θανάσιμα ο γείτονας με κυνηγετικό για να γλιτώσει τον 61χρονο

• Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και υπάρχουν παιδάκια χωρίς σχολικά: «Εκλιπαρώ...να βοηθήσετε»

• Τραυματίστηκε βρέφος στην Πάφο αλλά κατέληξε στη Λευκωσία λόγω... χαλασμένου αξονικού - Η θέση του ΟΚΥπΥ

• Γυμνάστρια αποκαλύπτει τι πρέπει να παραγγείλει κάποιος από τα McDonald's όταν κάνει δίαιτα - Δείτε βίντεο

• «Κράτος Μαφία»: Επανέρχεται η Αυστραλή νομικός και συνεχίζουν οι καταθέσεις - Μαρτυρία και από τον Χρήστο Στυλιανίδη

• Υπόθεση 64χρονου: Ενώπιον δικαστηρίου οι δυο ανήλικες και τρεις ενήλικες



Νέος διορισμός από τον ΠτΔ - Ποιος αναλαμβάνει θέση Ειδικού Συμβούλου για θέματα δεοντολογίας

Νέος διορισμός από τον ΠτΔ - Ποιος αναλαμβάνει θέση Ειδικού Συμβούλου για θέματα δεοντολογίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διόρισε σήμερα τον κ. Γιώργο Αρέστη, πρώην Δικαστή Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου, στη θέση του Ειδικού Συμβούλου, για θέματα Δεοντολογίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top