Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την Αρχή Λιμένων Κύπρου στη Λάρνακα προέβη ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
«Σε αυτή την κακή συμφωνία που αποτελεί σκάνδαλο, υπήρχε και σημείο, πρόνοια που έλεγε ότι εάν το λιμάνι της Λάρνακας, από ένα ύψος και μετά έχει περισσότερη δραστηριότητα θα πρέπει να πληρώνεται αποζημίωση στην ανάδοχή εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι της Λεμεσού», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, μεταξύ άλλων.
«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Είναι και εις βάρος του λιμανιού της Λάρνακας και θα το βρούμε μπροστά μας τώρα που ζητούμε για το πώς θα γίνει η διαχείριση του λιμανιού της λάρνακας με τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Μας είχε λεχθεί ότι έκανε προσπάθειες η κυβέρνηση να τερματίσει αυτή την πρόνοια -και αυτό το έχουμε ακούσει έμεινε να το διασταυρώσουμε- ότι στο δικαστήριο φαίνεται η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει χάσει την υπόθεση. Άρα θα το βρούμε μπροστά μας αυτό το θέμα του πλαφόν για το λιμάνι της Λάρνακας, που επαναλαμβάνω προκύπτει από μία κακή συμφωνία που αποτελεί σκάνδαλο και θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί», πρόσθεσε.
Αυτούσια η δήλωση του:
«Δεν είναι τυχαίο που σήμερα έχουμε διευθετήσει συνάντηση με την Αρχή Λιμένων Κύπρου. Είναι φανερός ο λόγος, υπάρχει μία εκκρεμότητα πολύ σημαντική για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας αλλά και ευρύτερα για την Κύπρο, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Μία ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα μετά το ναυάγιο της συμφωνίας, που προέβλεπε μία συγκεκριμένη ανάπτυξη. Για αυτό, ήρθαμε να συζητήσουμε με την Αρχή Λιμένων Κύπρου για αυτό το θέμα και πρωτίστως για το Λιμάνι της Λάρνακας. Εμάς ως ΑΚΕΛ πάντοτε ήταν η άποψή μας ότι τα λιμάνια της Κύπρου θα πρέπει να τα διαχειρίζεται και να τα αναπτύσσει η Αρχή Λιμένων Κύπρου. Η ΑΛΚ έχει την εμπειρία, έχει τη δυνατότητα για να υπάρχει αυτή η ανάπτυξη που είναι διπλά σημαντική για την Κύπρο. Γιατί η Κύπρος είναι ένα απομονωμένο νησί στην ανατολική Μεσόγειο, ημικατεχόμενο μάλιστα. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό το κράτος μέσω της Αρχής Λιμένων Κύπρου να σχεδιάζει, να αναπτύσσει και γενικότερα να διαχειρίζεται τα λιμάνια.
Με αυτή την αφορμή λοιπόν, ήρθαμε εδώ στην Αρχή Λιμένων για να συζητήσουμε το όλο θέμα, να δούμε ποιοι είναι σχεδιασμοί της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Γιατί μπορεί να έχουμε τη θέση, και έχουμε τη θέση, ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου πρέπει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο ρόλος πρέπει να προσγειώνεται στη βάση συγκεκριμένων σχεδιασμών για το πώς γίνεται αυτό.
Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ακούσαμε σημαντικά πράγματα, συζητήσαμε όχι μόνο για το λιμάνι αλλά και για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της μαρίνας και του περιβάλλοντα χώρου. Είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία χειρίζεται και το αρμόδιο υπουργείο και μέσα από την ad hoc επιτροπή, γιατί η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας έχει λόγο και πρέπει να έχει λόγο σε όλο αυτόν τον σχεδιασμό και είναι καλό που γίνεται αυτή η συζήτηση. Έχουμε πει ότι όταν ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός από μέρους της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ειδικά με το λιμάνι, θα ξανασυναντηθούμε για να ενημερωθούμε για το ποιες είναι οι σκέψεις και πώς μπορεί να προχωρήσει αυτός ο απαραίτητος σχεδιασμός για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του λιμανιού Λάρνακας και για την πόλη της Λάρνακας αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του τόπου.
Θέλω επίσης, να θίξω για ακόμα μία φορά ένα ζήτημα που του ΑΚΕΛ κάθε χρόνο θέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει να κάνει με ένα στοιχείο της κακής συμφωνίας που είχε γίνει τότε για την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του λιμανιού Λεμεσού, που αφορά και το λιμάνι της Λάρνακας. Σε αυτή την κακή συμφωνία που αποτελεί σκάνδαλο, υπήρχε και σημείο, πρόνοια που έλεγε ότι εάν το λιμάνι της Λάρνακας, από ένα ύψος και μετά έχει περισσότερη δραστηριότητα θα πρέπει να πληρώνεται αποζημίωση στην ανάδοχή εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι της Λεμεσού. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Είναι και εις βάρος του λιμανιού της Λάρνακας και θα το βρούμε μπροστά μας τώρα που ζητούμε για το πώς θα γίνει η διαχείριση του λιμανιού της λάρνακας με τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Μας είχε λεχθεί ότι έκανε προσπάθειες η κυβέρνηση να τερματίσει αυτή την πρόνοια -και αυτό το έχουμε ακούσει έμεινε να το διασταυρώσουμε- ότι στο δικαστήριο φαίνεται η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει χάσει την υπόθεση. Άρα θα το βρούμε μπροστά μας αυτό το θέμα του πλαφόν για το λιμάνι της Λάρνακας, που επαναλαμβάνω προκύπτει από μία κακή συμφωνία που αποτελεί σκάνδαλο και θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί».
Σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση των 15 εργαζόμενων της εταιρείας ΚΙΤΙΟΝ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε:
«Το ΑΚΕΛ έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για τους εργαζόμενους και εδώ υπάρχουν μερικά ζητήματα που προκύπτουν μετά από το ναυάγιο της όλης επένδυσης για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που ήταν στην ΚΙΤΙΟΝ προηγουμένως. Ο στόχος είναι βεβαίως να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι βασική η θέση ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση και σε συζήτηση και με την συνδικαλιστική πλευρά. Ξέρω ότι γίνεται μία τέτοια διαχείριση. Η αφετηριακή θέση είναι ότι εκεί που είναι αντίστοιχες θέσεις στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό. Από εκεί και πέρα τούτη την ώρα εγώ δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα. Είναι ζητήματα τα οποία χειρίζεται από τη μια η συνδικαλιστική πλευρά και η Αρχή Λιμένων Κύπρου και κατ’ επέκταση το Υπουργείο. Όμως η έγνοια η δική μας είναι ότι θα πρέπει να δούμε πώς διασφαλίζουμε τους εργαζόμενους μέσα στην οπτική γωνιά την οποία έχω πει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις