ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΒ: «Καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη»

ΠτΒ: «Καμία ευκαιρία να μην πάει χαμένη»

Μοναδική μας προτεραιότητα και υπέρτατος στόχος ήταν και παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, προσθέτοντας μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ελευθερία στην Κύπρο και θα αποτελέσει καταλύτη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράμμισε πως «παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, εμείς δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας ούτε λεπτό, ούτε στιγμή" και πως καμία ευκαιρία «δεν θα πρέπει να πάει χαμένη και κανένα ορόσημο δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο, πόσο μάλλον αυτού της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός".

Σε επιμνημόσυνο λόγο της στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του τομεάρχη της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Παρίδη, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αναφωτία, η κ. Δημητρίου είπε ότι «66 χρόνια μετά τη θυσία του ήρωα, οι πληγές στο νησί μας από την τουρκική εισβολή, τον ξεριζωμό χιλιάδων συμπατριωτών μας από τις πατρογονικές τους εστίες, την άρνηση της Τουρκίας να δώσει τέλος στην αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της πατρίδας μας παραμένουν ανοικτές».

Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανέφερε η κ. Δημητρίου «το Κυπριακό παραμένει ένα περίπλοκο κι ευαίσθητο ζήτημα, ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής, που μόνο με επιμονή, στοχοπροσήλωση και συνεχή προσπάθεια μπορεί να επιλυθεί. Από την πλευρά μας οφείλουμε να εργαστούμε με ομοψυχία και πίστη, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άρση της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης και να μην μένουμε μόνο στα λόγια και στα εύηχα συνθήματα».

Ανέφερε, επίσης, ότι «οι συνεχείς προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, της Τουρκίας και οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για λύση δύο κρατών βρίσκονται εκτός συζητήσεων, εκτός των ψηφισμάτων ΟΗΕ, εκτός νομιμότητας».

Επιβάλλεται για μια ακόμη φορά, είπε «να τονίσουμε τις διαρκείς και άοκνες ενέργειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, πάντοτε με βάση τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες κράτος μέλος εδώ και είκοσι χρόνια, καθώς και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, αλλά και την πίστη μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Στον επιμνημόσυνο λόγο της η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, εμείς δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας ούτε λεπτό, ούτε στιγμή. Αυτό πράτταμε και αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να πράττουμε, ειδικότερα σήμερα, που αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από ποτέ με όσα συμβαίνουν στην περιοχή τη σημασία της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της ασφάλειας», συνέχισε.

Σε αυτές τις προσπάθειες, σημείωσε, «η εργαλειοθήκη της διπλωματίας, η πολύτιμη, η ισχυρή αλλά και η μοναδική οδός που ως Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτουμε, αποτελεί έναν σύμμαχο, τον οποίο οφείλουμε να αξιοποιούμε συνεχώς στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Γι’ αυτό, παράλληλα, οφείλουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση».

Καμία ευκαιρία, ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου «δεν θα πρέπει να πάει χαμένη και κανένα ορόσημο δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο, πόσο μάλλον αυτού της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Μοναδική μας προτεραιότητα και υπέρτατος στόχος ήταν και παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, η λύτρωση της πατρίδας μας».

Μόνη λύση, σημείωσε «η ίδια η επίλυση του Κυπριακού, μόνη λύση αυτή που θα διασφαλίζει και θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Μόνο μέσω μιας τέτοιας λύσης θα εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ελευθερία στην Κύπρο μας και η ίδια θα αποτελέσει καταλύτη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε.

Μόνο τότε, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής «θα έχουμε κερδίσει το μέλλον που δικαιούμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας, να ζούμε σε μία πατρίδα ενωμένη και αδιαίρετη. Αυτό θα είναι και το κριτήριο με το οποίο θα μας κρίνουν οι μελλοντικές γενεές, για την ελευθερία των οποίων έδωσε τη ζωή του ο Μιχαλάκης Παρίδης», ανέφερε, και σημείωσε πως «οι ήρωές μας πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Πηγή: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Mερική απασχόληση: Δικαιούται την ίδια ετήσια άδεια με εργοδοτούμενο που εργάζεται με πλήρη ωράριο;

• Θρίλερ με ομήρους της Χαμάς: Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ονόματα έξι νεκρών - Εντοπίστηκαν σε σήραγγα στη Ράφα

• Αλλάζει ο καιρός: Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες περιλαμβάνει το «καιρικό μενού»

• Καλωσορίζει το φθινόπωρο το Netflix - Oι σειρές και οι ταινίες του Σεπτέμβρη που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα

• Ανδρέας Γεωργίου - Σιμώνη Χριστοδούλου: Σήμερα γάμος γίνεται - Το παθιασμένο φιλί στο ξέφρενο πάρτι σε καράβι

• BBC: Ρωσική αντεπίθεση απειλεί να εκμηδενίσει την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ



Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ λαμβάνει θετικό πρόσημο από τη Λευκωσία, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της  για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων στο Κυπριακό, κυρίως για τη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ύστερα από το γεύμα εργασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - ο οποίος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσκλήθηκε σε άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ - ότι «εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας, να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top