Σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ο κινεζικός Τύπος επισημαίνει ότι η ρίζα των προβλημάτων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκεται στην εσφαλμένη αντίληψη των ΗΠΑ για την Κίνα, η οποία πηγάζει από την παράνοιά τους ότι χάνουν την παγκόσμια ηγεμονία. Αυτή η λανθασμένη κρίση, σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, οδηγεί τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια αντιπαραγωγική στάση απέναντι στην Κίνα, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες επίλυσης παγκόσμιων συγκρούσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, παράλληλα με τις εξελίξεις στον άξονα ΗΠΑ-Κίνας, ο διεθνής Τύπος ασχολήθηκε με τη νέα ουκρανική επιδρομή στα ρωσικά εδάφη και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του ισραηλινού Τύπου, ο οποίος εντατικοποίησε την κριτική που ασκεί στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος αντάλλαξαν για μια ακόμη φορά απειλές και μηνύματα για την πορεία του συνεχιζόμενου πολέμου.
Ο δυτικός Τύπος
Στο άρθρο «Οι πόλεμοι των Drones: Πώς η Ουκρανία νίκησε τη Ρωσία στη μάχη της Μαύρης Θάλασσας» που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Τime στις 26 Αυγούστου, ο Simon Shuster περιγράφει πώς η καινοτόμος χρήση των ναυτικών drones από την Ουκρανία τους έχει βοηθήσει να ξεπεράσουν το ρωσικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα. Παρά την ναυτική υπεροχή της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα μικρά, σχετικά φθηνά drones για να καταστρέψει ή να απενεργοποιήσει περίπου το ένα τρίτο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αναγκάζοντας τους Ρώσους να υποχωρήσουν από τις ουκρανικές ακτές. Οι απαρχές του προγράμματος ναυτικών drones της Ουκρανίας μπορούν να εντοπιστούν σε ένα γκαράζ κοντά στο Κίεβο, όπου μια ομάδα φίλων από διάφορους τομείς συγκεντρώθηκαν για να αναπτύξουν όπλα για να βοηθήσουν τη χώρα τους. Δημιούργησαν μια θαλάσσια έκδοση του επιτυχημένου χερσαίου drone τους, το Baba Yaga, προσαρτώντας ένα δορυφορικό πιάτο Starlink σε μια μηχανοκίνητη βάρκα. Τα επιτυχημένα πλήγματα των drones της Ουκρανίας, ιδιαίτερα η επίθεση στο ρωσικό πλοίο αποβίβασης Olenegorsky Gornyak στο λιμάνι του Novorossiysk, έχουν βοηθήσει στη διάσπαση του ρωσικού αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών και στην αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας. Το άρθρο τονίζει τον ψυχολογικό αντίκτυπο αυτών των επιθέσεων με drones, δείχνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη στρατιωτική ισχύ της.
Ο Daniel Levy, στο άρθρο γνώμης του «Η διπλωματική στρατηγική των ΗΠΑ για το Ισραήλ και τη Γάζα δεν λειτουργεί» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Guardian στις 27 Αυγούστου, υποστηρίζει ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ ενισχύουν τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου η βραχυπρόθεσμη πολιτική προτίμηση είναι ένας ανοιχτός πόλεμος παρά μια ειρηνευτική συμφωνία. Ο Levy θεωρεί ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι αδέξια και αναποτελεσματική, με τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να αποτυγχάνει να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ακόμη και να δυσκολεύεται να γεφυρώσει τα χάσματα εντός του ισραηλινού συστήματος. Η άρνηση των ΗΠΑ να πάρουν στα σοβαρά τις διαπραγματευτικές θέσεις της Χαμάς έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες αποτυχίες στις συνομιλίες. Ο Levy πιστεύει ότι η αμφισβήτηση της δομής κινήτρων του Ισραήλ μέσω νομικών, πολιτικών, οικονομικών πιέσεων και της παρακράτησης όπλων είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την αποκλιμάκωση της περιοχής και τον τερματισμό των δεινών στη Γάζα. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Νετανιάχου είναι ένα ανεξέλεγκτο κανόνι και η Αντιπρόεδρος Kamala Harris δεν πρέπει να του παρέχει υποστήριξη μόλις λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
Η Frankfurter Allgemeine στο δημοσίευμα «ΟΙ ΗΠΑ βλέπουν πρόοδο στις συνομιλίες για τη Γάζα» που δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου» εστιάζει στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, καθώς και στις προσπάθειες για τη σύναψη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά την πρόσφατη έντονη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, οι συνομιλίες για εκεχειρία συνεχίζονται στο Κάιρο, αν και οι προοπτικές για γρήγορη επιτυχία θεωρούνται χαμηλές. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Το Ιράν και το Κατάρ έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με το Ιράν να απειλεί με αντίποινα κατά του Ισραήλ για την πρόσφατη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς. Εν τω μεταξύ, οι μάχες και οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, προκαλώντας πολυάριθμους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους αμάχους να κινηθούν προς τα δυτικά για την ασφάλειά τους, καθώς η περιοχή θεωρείται «επικίνδυνη ζώνη μάχης». Η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA αναφέρει ότι μόνο τρία από τα 18 πηγάδια εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή Deir al-Balah λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα ελλείψεις νερού για τον τοπικό πληθυσμό.
Στο άρθρο «Οι 250 πιθανοί στόχοι της Ουκρανίας στη Ρωσία - αν οι ΗΠΑ πουν ναι» που δημοσιεύθηκε από την DN στις 29 Αυγούστου 2023, ο Gustav Olsson αναφέρει ότι η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν τουλάχιστον 250 στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας. Ωστόσο, λόγω των περιορισμών των ΗΠΑ, μόνο 20 από αυτούς τους στόχους είναι προς το παρόν προσβάσιμοι. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι πιέζει τις δυτικές χώρες να άρουν αυτούς τους περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία το πυραυλικό σύστημα Atacms, το οποίο έχει βεληνεκές σχεδόν 300 χιλιομέτρων, αλλά δεν έχουν επιτρέψει τη χρήση του εναντίον στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με το think tank ISW, εάν οι ΗΠΑ άρουν αυτούς τους περιορισμούς, η Ουκρανία θα μπορούσε να στοχεύσει ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών και αμυντικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων επισκευής, αποθηκών όπλων, αποθηκών καυσίμων και κέντρων επικοινωνίας. Ενώ ορισμένοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης, το ISW πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να ασκήσει σημαντική πίεση στον ρωσικό στρατό επιτιθέμενη σε αυτούς τους στόχους, αναγκάζοντας δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την κατανομή περιορισμένων πόρων αεράμυνας.
O Τύπος της Μέσης Ανατολής
Στην ανάλυση του του με τίτλο «Δεν είμαστε πλέον στην ίδια πλευρά», που δημοσιεύτηκε στους Times of Israel στις 27 Αυγούστου, ο Shimon Sheves υποστηρίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, διαλύει συστηματικά τις αρχές της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Ο Sheves ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς όφελος μιας επιλεγμένης ομάδας, εγκαταλείποντας τους υπόλοιπους να αντιμετωπίσουν τον θάνατο και το έλεος των τρομοκρατικών οργανώσεων. Θρηνεί για την απώλεια της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ελευθερίας και της ισότητας στη χώρα. Ο Sheves υπενθυμίζει τους θεμελιώδεις κανόνες και τους κοινούς στόχους που ένωναν στο παρελθόν τον λαό του Ισραήλ, παρά τις βαθιές διαφωνίες. Τονίζει τη σύντομη στιγμή ενότητας μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα ενώθηκαν για να υποστηρίξουν όσους είχαν ανάγκη. Ωστόσο, τώρα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πλέον στην ίδια πλευρά, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει το πραξικόπημά της, στοχεύοντας τους διοικητές των IDF, διαλύοντας την αστυνομία και αντιμετωπίζοντας τους δικαστές ως εχθρούς. Ο Sheves περιγράφει μια ζοφερή εικόνα ενός καμένου νότου, ενός φλεγόμενου και εγκαταλελειμμένου βορρά και μιας κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ που διασφαλίζει ότι ό,τι απομένει καταστρέφεται. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναδιαμορφώσει τη χώρα κατ' εικόνα της, διαφορετικά δεν θα υπάρξει καθόλου.
Στο άρθρο του «Πήγαινε στο Κάιρο και διαπραγματεύσου μόνος σου!» που δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου, στην AlDostor, ο Jalal Hamam αναλύει τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, επισημαίνοντας τον ρόλο της αιγυπτιακής διαμεσολάβησης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο Hamam υποστηρίζει ότι ο λανθασμένος υπολογισμός και η αλαζονεία του Ισραήλ οδήγησαν στην αδυναμία του να επιτύχει τους στόχους του στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες εξοπλισμού και στρατιωτών. Ο συγγραφέας αναφέρει την κριτική που αντιμετωπίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Yair Lapid, ο οποίος απαιτεί μια επείγουσα συμφωνία για την απελευθέρωση των κρατουμένων στη Γάζα και προτείνει ότι ο Netanyahu θα πρέπει να πάει προσωπικά στο Κάιρο για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία. Ο Hamam επίσης αναφέρει την κριτική από τον ξάδερφο του Netanyahu, Dan Netanyahu, ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι καταστρέφει τη δημοκρατία, την οικονομία και την ασφάλεια του Ισραήλ. Το άρθρο τονίζει τη σημασία της αιγυπτιακής διαμεσολάβησης στην επίτευξη συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών παρατάξεων στη Γάζα, με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους να εμπιστεύονται τον αμερόληπτο και ιστορικό ρόλο της Αιγύπτου στο παλαιστινιακό ζήτημα. Ο Hamam καταλήγει παραθέτοντας τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken, ο οποίος περιγράφει την Αίγυπτο ως σημαντικό εταίρο στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για το κλείσιμο της διάβασης της Ράφα.
Ο Τύπος της Ασίας
«Αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Ταϊβάν» ήταν ο τίτλος της ανάλυσης της Justyna Szczudlik που δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου, από την Taipei Times. Η αρθρογράφος αναλύει την ορατή αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ προς την Ταϊβάν κατά τα τελευταία χρόνια. Υποστηρίζει ότι η αλλαγή είναι ουσιαστική και όχι απλώς συμβολική, όπως αποδεικνύεται από τις αυξημένες αναφορές της Ταϊβάν σε έγγραφα της ΕΕ, δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών και μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της Ταϊβάν για την ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια. Η Szczudlik τονίζει τη σημασία της γλώσσας στη διαμόρφωση αφηγημάτων και στην αύξηση του διεθνούς κύρους της Ταϊβάν και προτείνει ότι η σύνδεση της Ταϊβάν στενά με τον δημοκρατικό κόσμο μέσω εντατικοποιημένων επαφών αποτελεί πραγματική συμβολή στην ασφάλειά της. Υποστηρίζει επίσης ότι μερικές φορές μια προσέγγιση χαμηλού προφίλ είναι καλύτερη για χάρη της ουσίας, αναφέροντας τη Διμερή Επενδυτική Συμφωνία (BIA) ως παράδειγμα όπου η εστίαση σε ένα διχαστικό ζήτημα θα μπορούσε να είναι επιζήμια τόσο για την Ταϊβάν όσο και για την ΕΕ, αλλά επωφελής για την Κίνα. Η Szczudlik καταλήγει επισημαίνοντας τη συνεπή και ενωμένη προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της αλληλεξάρτησης της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη και την Ασία, ιδιαίτερα στα Στενά της Ταϊβάν.
Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου η China Daily αναφέρεται στην επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, στην Κίνα, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφάλειας εδώ και οκτώ χρόνια. Η συνάντηση μεταξύ του Sullivan και του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Wang Yi, η έκτη τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, απεικονίζει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων ατζέντων τους. Η κινεζική πλευρά δημοσίευσε μια λίστα με κόκκινες γραμμές και εργασίες για τις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ στόχευαν να θέσουν μόχλευση για τη δική τους λίστα προς το Πεκίνο. Τα θέματα συζήτησης περιλαμβάνουν το ζήτημα της Ταϊβάν, τις διαφορές στη Νότια Σινική Θάλασσα και τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, με τις προσπάθειες της Κίνας να επιλύσει τις παγκόσμιες συγκρούσεις να εμποδίζουν ενδεχομένως το γεωπολιτικό παιχνίδι της Ουάσινγκτον. Η βαθύτερη αιτία των προβλημάτων μεταξύ των δύο πλευρών είναι η εσφαλμένη κρίση των ΗΠΑ για την Κίνα, που πηγάζει από την παράνοιά τους ότι χάνουν την παγκόσμια ηγεμονία. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν τη σωστή αντίληψη για την Κίνα, θα συνειδητοποιούσαν ότι η Κίνα επιδιώκει ειρηνική ανάπτυξη και συνεργασία αμοιβαίου οφέλους, και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκτιμήσουν τη συστημική συμπληρωματικότητα της Κίνας. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σέβονται τα βασικά συμφέροντα και τις κόκκινες γραμμές άλλων χωρών και να αποδεχθούν την ευθύνη τους ως παγκόσμια υπερδύναμη.
Ο Τύπος της Ρωσίας και της Ουκρανίας
Στο άρθρο «Στρατιωτικοποίηση του Βορρά» που δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου, στην πηγή Izvestia, ο καθηγητής Vladimir Vinokurov της Διπλωματικής Ακαδημίας αναλύει τον μετασχηματισμό της Αρκτικής σε ζώνη αντιπαράθεσης και πώς η Ρωσία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες. Επισημαίνει την αυξανόμενη ένταση στην Αρκτική λόγω της γεωπολιτικής πάλης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της κυρίαρχης θέσης τους και τη σύγκρουση των στρατηγικών στόχων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει τρεις εκδοχές της Αρκτικής Στρατηγικής τους τα τελευταία πέντε χρόνια, εστιάζοντας στη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεσίας και στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή. Η στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας στην Αρκτική αντικατοπτρίζεται στην Αντίληψη Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας του 2023 και στα «Θεμέλια της Κρατικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αρκτική για την περίοδο έως το 2035», τα οποία δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ρωσίας στην περιοχή. Ο Vinokurov τονίζει την ανάγκη η Ρωσία να συνεχίσει να διατηρεί υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα στην Αρκτική. Τονίζει επίσης τη σημασία της περιοχής της Αρκτικής ως διπλωματική προτεραιότητα και την ανάγκη προετοιμασίας για να γίνει ένα νέο hot spot.
Στο άρθρο γνώμης «Η εισβολή στο Κουρσκ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για απεριόριστη υποστήριξη προς την Ουκρανία», που δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου στην Kyiv Independent, οι Alfonso Prat-Gay, Karin von Hippel, Greg Mills και Juan-Carlos Pinzon υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των στρατιωτικών ενεργειών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισβολής στο Κουρσκ, μόνο παρατείνει τον πόλεμο και ενισχύει τη Ρωσία. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η πλήρης υποστήριξη της προσέγγισης της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ειρήνης. Επισημαίνουν τους στόχους της εισβολής στο Κουρσκ, όπως η ανακούφιση της πίεσης σε άλλα μέτωπα, η παροχή ζώνης ασφαλείας για τις ουκρανικές δυνάμεις και η επίδειξη της ικανότητας της Ουκρανίας να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου. Το άρθρο επίσης συζητά τις προκλήσεις για την επίτευξη ειρήνης, τη σημασία της ένταξης της Ουκρανίας στη Δύση και τα πιθανά σενάρια ειρήνης που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εισβολή στο Κουρσκ. Τελικά, οι συγγραφείς τονίζουν ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να καθορίσει το μέλλον της εξαρτάται από την επιτυχία στο πεδίο της μάχης και ότι οι Ουκρανοί αξίζουν τη νίκη, δεδομένων των ευρύτερων επιπτώσεων για το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις