ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσήλωση σε ΔΔΟ με πολιτική ισότητα ζητούν από τους 2 ηγέτες ε/κ και τ/κ οργανώσεις

Προσήλωση σε ΔΔΟ με πολιτική ισότητα ζητούν από τους 2 ηγέτες ε/κ και τ/κ οργανώσεις

«Να επαναβεβαιώσουν έμπρακτα την προσήλωση τους στην μορφή λύσης του Κυπριακού, στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ», καλούν τους ηγέτες των δυο κοινοτήτωνν σε κοινή διακήρυξη τους οι οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN, Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Μέρας Δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη.

Οι οργανώσεις εκφράζουν «έντονη ανησυχία για την μακροχρόνια στασιμότητα και την απουσία διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα με την οριστικοποίηση της διχοτόμησης να γίνεται ολοένα και πιο ορατή», όπως σημειώνουν.

«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά με αποδοχή του πλαισίου του Γ.Γ. και των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και να συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη αποτελέσματος», αναφέρουν στην διακήρυξη τους οι οργανώσεις.

Με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας δράσης για την ειρήνη με την κοινή μας διακήρυξη στέλνουμε ακόμη μια φορά το μήνυμα, αναφέρουν, ότι «δεν θα συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση και επαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της πατρίδας μας».

«Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» και «για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο που θα εξυπηρετεί τους Κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας», προσθέτουν.

Αναφέρουν ότι «ο κοινός αγώνας των εργαζομένων της Κύπρου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου είναι μέρος του ευρύτερου αγώνα των λαών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη».

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως αναφέρουν, «μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού αφού αποτελεί επικίνδυνη ψευδαίσθηση η εντύπωση ότι το σημερινό στάτους κβό μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια».

Παράλληλα, οι οργανώσεις στέλνουν «βροντερό μήνυμα ενάντια στους εξοπλισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» και προσθέτουν ότι συνεχίζουν «τον κοινό αγώνα με στόχο την ειρήνη και την επανένωση».

Επίσης, στην κοινή τους διακήρυξη οι ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN, Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» αναφέρουν ότι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη στην μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού αλλά και για να θυμίζει τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Αναφέρουν ότι η φετινή μέρα δράσης είναι κρίσιμης σημασίας αφού οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη αυξάνονται, ενώ οι εντάσεις, η επιθετικότητα και η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, όπως προσθέτουν, «ωθούν την ανθρωπότητα σε εντατικοποίηση της κούρσας εξοπλισμών αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τρομερές και ανυπολόγιστές συνέπειες».

Σημειώνουν επίσης ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζεται με δραματικές επιπτώσεις και για τους δύο λαούς και προσθέτουν ότι «η Κυβέρνηση του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζει διαπράττει βάρβαρα εγκλήματα και βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών».

«Ο αποκλεισμός που επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστινίους την πρόσβαση σε φάρμακα, νερό τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση», προσθέτουν.

Οι ε/κ και τ/κ οργανώσεις ζητούν όπως τερματιστεί «η εγκληματική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων» και «οι όμηροι να απελευθερωθούν και να αρθούν τα όποια εμπόδια στην αποστολή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι καταδικάζουμε την γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη μας στο δικαίωμα του για ανεξάρτητο κράτος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», προσθέτουν.

Αναφέρουν επίσης ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος για γενίκευση του πολέμου στην περιοχή είναι πλέον ορατός και μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς.

«Τασσόμαστε ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και στην οποιαδήποτε εμπλοκή της Κύπρου σε πολεμικές επιχειρήσεις», σημειώνουν, και προσθέτουν ότι «η αστάθεια της διεθνούς κατάστασης και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται απαιτούν συμμετοχή και δράση στον αγώνα για την ειρήνη».

Επιπλέον, στην κοινή τους διακήρυξη με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου οι ε/κ και τ/κ οργανώσεις αναφέρουν ότι «οι Κύπριοι εργαζόμενοι που εδώ και πενήντα χρόνια βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ ενώνουν την φωνή τους με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου στον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, για ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις».

«Ενώνουμε τη φωνή μας με την εκατομμύρια εργαζομένων που διεκδικούν λεφτά για την παιδεία, την υγεία, για κοινωνική πολιτική και όχι για εξοπλισμούς», προσθέτουν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Mερική απασχόληση: Δικαιούται την ίδια ετήσια άδεια με εργοδοτούμενο που εργάζεται με πλήρη ωράριο;

• Οδηγός παρέσυρε μοτοσικλετιστή και τον εγκατέλειψε - H κατάσταση της υγείας του

• Επίθεση από 30 άτομα: Ξυλοκόπησαν οπαδό πριν από τον αγώνα της Ανόρθωσης - Απόλλωνα

• «Θύελλα» στα κατεχόμενα για την μετάδοση της σειράς «Famagusta» από το Netflix

• Οι πρώτες φωτογραφίες από τα «αλλάματα» του Ανδρέα Γεωργίου - Οι φίλοι του τον περίμεναν «μαρσάροντας» τις μηχανές

• Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός



Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ λαμβάνει θετικό πρόσημο από τη Λευκωσία, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της  για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων στο Κυπριακό, κυρίως για τη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ύστερα από το γεύμα εργασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - ο οποίος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσκλήθηκε σε άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ - ότι «εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας, να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top